Ζήσης Ψάλλας
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα που μοιάζει με την μεσογειακή διατροφή (MED) είχαν 30% χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 2 από τις γυναίκες που δεν το έκαναν.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περίπου 40 βιοδείκτες για να αναζητήσει βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα, βρίσκοντας βασικούς μηχανισμούς όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο δείκτης μάζας σώματος, ο μεταβολισμός των λιποπρωτεϊνών και η φλεγμονή.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι βελτιώνοντας τη διατροφή τους, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα εάν είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία», δήλωσε η συγγραφέας Samia Mora, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Η Women’s Health Study ενέγραψε γυναίκες επαγγελματίες υγείας μεταξύ 1992 και 1995, συλλέγοντας δεδομένα έως τον Δεκέμβριο του 2017. Η Mora και οι συνεργάτες της αξιοποίησαν δεδομένα από τα ερωτηματολόγια και τα δείγματα αίματος για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της MED, του διαβήτη τύπου 2 και των βιοδεικτών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση. Για να γίνει αυτό, έδωσαν σε κάθε συμμετέχουσα μια βαθμολογία από 0 έως 9 ανάλογα με την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και ψαριών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη χαμηλότερη πρόσληψη του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
Από τις περίπου 26.000 συμμετέχουσες, 2.307 γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Αυτές με την υψηλότερη πρόσληψη MED στην αρχή της μελέτης (βαθμολογίες μεγαλύτερες ή ίσες με 6) ανέπτυξαν διαβήτη σε ποσοστά που ήταν 30% από αυτές με τη χαμηλότερη πρόσληψη MED (βαθμολογίες μικρότερες ή ίσες με 3). Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 (εύρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων) και όχι σε αυτές των οποίων ο ΔΜΣ ήταν μικρότερος από 25 (φυσιολογικός ή λιποβαρής).
Η Mora τόνισε ότι οι γνώσεις στη βιολογία που εξηγούν πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην προληπτική ιατρική και στους γιατρούς που μιλούν σε ασθενείς σχετικά με διατροφικές αλλαγές. «Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να προστεθούν με την πάροδο του χρόνου», είπε.