Υπάρχει μια ανεπίλυτη συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το περιβάλλον συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου. Αν και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή μπορούν σίγουρα να συμβάλουν, ειδικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν είναι γνωστό πώς οι διατροφικοί παράγοντες θα μπορούσαν να γείρουν την κλίμακα υπέρ του καρκίνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research Communications, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Baylor College of Medicine αποκαλύπτει έναν μηχανισμό με τον οποίο το διαιτητικό φυλλικό οξύ ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη παρακολούθησης της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του εμπλουτισμού των τροφίμων με φυλλικό οξύ και των συνακόλουθων επιδράσεων που προάγουν τον καρκίνο, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε μια μηχανιστική οδό από τη διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο», δήλωσε ο συγγραφέας Lanlan Shen, καθηγητής παιδιατρικής διατροφής.

«Ερευνήσαμε εάν αυτή η οδός περιελάμβανε επιγενετική, ένα σύστημα σελιδοδείκτη του DNA που καθορίζει ποια γονίδια θα εκφραστούν ή δεν θα εκφραστούν σε ένα κύτταρο. Η επιγενετική είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να ελέγχουν τις δραστηριότητες των γονιδίων τους χωρίς να αλλάζουν την αλληλουχία του DNA και συνδέεται στενά με το περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κύτταρα “επισημαίνουν” γονίδια προσθέτοντας μικρές χημικές τροποποιήσεις στο DNA. Οι ομάδες μεθυλίου είναι μία από αυτές τις χημικές τροποποιήσεις και το φυλλικό οξύ και άλλα σχετικά θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται άμεσα στη μεταβολική οδό που οδηγεί στη μεθυλίωση του DNA. «Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ των γευμάτων μας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδιά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι σαν να βρίσκουμε ένα κομμάτι του παζλ που λείπει, το οποίο πλησιάζουμε να λύσουμε για το πώς να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές», είπε ο Shen.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του διατροφικού φυλλικού οξέος στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στο ζωικό τους μοντέλο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ζώα που ακολουθούσαν δίαιτα με συμπλήρωμα φυλλικού οξέος είχαν μειώσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και είχαν περισσότερους όγκους καθώς και μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με τα ζώα στη δίαιτα χωρίς συμπλήρωμα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στους όγκους αποκάλυψε την παρουσία μακροφάγων που σχετίζονται με όγκους, έναν τύπο διήθησης ανοσοκυττάρων που σχετίζεται κλινικά με ανοσοκαταστολή και κακή πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι όγκοι ήταν επίσης εξαιρετικά πολλαπλασιαστικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης