Τα σνακ αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων της ημέρας στους ενήλικες των ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσθετης ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από μελέτες με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί κατά μέσο όρο έπαιρναν περίπου 400 έως 500 θερμίδες από σνακ την ημέρα -συχνά περισσότερες από αυτές που κατανάλωναν στο πρωινό- που πρόσφεραν μικρή θρεπτική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι διαιτολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά την τάση των Αμερικανών να τρώνε σνακ, «το μέγεθος του αντίκτυπου δεν γίνεται αντιληπτό μέχρι να το δει κανείς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Christopher Taylor, καθηγητής ιατρικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έλεγχαν τον διαβήτη τύπου 2 έτρωγαν λιγότερα ζαχαρούχα τρόφιμα και σνακ συνολικά από τους συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη και εκείνους των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έδειχναν ότι ήταν προδιαβητικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23.708 ενήλικες των ΗΠΑ άνω των 30 ετών που συμμετείχαν από το 2005 έως το 2016 στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής.

Οι ερωτηθέντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο HbA1c, ένα μέτρο ελέγχου της γλυκόζης, σε τέσσερις ομάδες: χωρίς διαβήτη, προδιαβήτη, ελεγχόμενος διαβήτης και κακώς ελεγχόμενος διαβήτης.

Μεταξύ ολόκληρου του δείγματος της έρευνας, τα σνακ αντιστοιχούσαν μεταξύ 19,5% και 22,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης -ενώ συνεισέφεραν πολύ μικρή διατροφική ποιότητα.

Κατά φθίνουσα σειρά αναλογίας, τα σνακ αποτελούνταν από βολικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, γλυκά, αλκοολούχα ποτά, μη αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, πρωτεΐνες, γάλα και γαλακτοκομικά, φρούτα, δημητριακά και, τέλος που υστερούσαν πολύ, λαχανικά.

Σημειώνοντας ότι η αποτύπωση 24 ωρών κατανάλωσης φαγητού δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τον τρόπο με τον οποίο τρώνε συνήθως οι άνθρωποι, «μας δίνει μια πραγματικά καλή εικόνα ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων», είπε ο Taylor. «Και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πού μπορεί να είναι τα διατροφικά κενά και την εκπαίδευση που μπορούμε να προσφέρουμε».

Η διαπίστωση ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν πιο υγιεινές συνήθειες σνακ ήταν ένας δείκτης ότι η διατροφική εκπαίδευση είναι ωφέλιμη για τα άτομα με τη νόσο. Αλλά είναι πληροφορίες που σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, είπε ο Taylor -και είναι κάτι περισσότερο από τη μείωση της ζάχαρης και των υδατανθράκων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης