Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να διατηρούν υγιέστερα επίπεδα σακχάρου του αίματος τους θερμότερους μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια μελέτη από το University of Waterloo που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από φορητές συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης που έδειξαν πώς 137 άτομα ηλικίας 2 έως 76 ετών που ζούσαν κυρίως με διαβήτη τύπου 1, διαχειρίζονταν το σάκχαρό τους σε καθημερινή βάση.

Αναλύοντας δεδομένα για περισσότερες από 91.000 ημέρες, η μελέτη παρέχει την πιο λεπτομερή ματιά στο πώς η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να ποικίλλει ανά μήνα, ημέρα, ηλικία και ακόμη και πόσο έμπειρος είναι ένας ασθενής με την πάθηση.

«Αναζητούμε συγκεκριμένα μοτίβα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και να δημιουργήσουν το έδαφος για στοχευμένες παρεμβάσεις», λέει η Temiloluwa Prioleau, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης υπολογιστών, από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε διαβήτη τύπου 1, επομένως δεν είναι σαφές πώς αυτά τα ευρήματα μπορεί να γενικευθούν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένοι ερευνητές και πάροχοι έχουν υποθέσει ότι οι αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας, στον τρόπο ζωής και στην πρόσληψη τροφής σε διαφορετικές εποχές επηρεάzουν τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, λέει η συν-συγγραφέας Prajakta Belsare.

Τους ζεστούς μήνες που τα επίπεδα δραστηριότητας τείνουν να είναι υψηλότερα, τα επίπεδα γλυκόζης των ασθενών παρέμειναν σε πιο υγιές εύρος για μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ωστόσο, τους ψυχρότερους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, ο χρόνος που δαπανήθηκε εντός του κανονικού εύρους ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο.

Αυτό το φαινόμενο ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών, για συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, με την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ημερών που τα επίπεδα σακχάρου ξεφεύγουν από το επιθυμητό εύρος. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια γιορτή με ζεστό καιρό, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας ήταν τρίτη στη λίστα των ημερών που καταγράφηκε κακός έλεγχος γλυκόζης.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να διερευνήσουν ημερήσιες και εβδομαδιαίες παραλλαγές. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης των ασθενών ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν φυσιολογικά από Δευτέρα έως Παρασκευή, και περισσότερο στις εργάσιμες ώρες από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., παρά τα Σαββατοκύριακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ρουτίνες της εβδομάδας έχουν θετική επίδραση.

«Διαπιστώσαμε ότι οι νεαροί ενήλικες μεταξύ 19 και 34 ετών ήταν λιγότερο ικανοί στη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα», λέει. Είναι πιθανό ότι αυτό αντανακλά τον αγώνα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ενήλικες στη φροντίδα της υγείας τους χωρίς την επίβλεψη των γονέων ή των φροντιστών, λέει η Belsare.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης