Με την πολύμηνη ζωή των ναυτικών στη θάλασσα ασχολήθηκε το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, μελετώντας την ψυχολογική τους διάθεση και τα μόνιμα συναισθήματα που βιώνουν τα διαστήματα που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ναυτικοί έχουν έντονη την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης, ενώ πλήττουν αρκετά. Επίσης, η κόπωση, τα μεγάλα ωράρια εργασίας, η νοσταλγία για την πατρίδα και το σπίτι είναι μερικά από τα επιπλέον προβλήματα τα οποία καλούνται να διαχειριστούν.
Η μελέτη περιλαμβάνει τις εμπειρίες περισσοτέρων από 1.500 ναυτικών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο, η μακρά απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής στο πλοίο είναι μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ψυχικές διαταραχές εμφανίζουν ανοδική τάση μεταξύ των ναυτικών, ωστόσο πολλοί πλοιοκτήτες δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μετριάσουν το γνωστό από παλιά ψυχολογικό βάρος πάνω στους εργαζομένους στα πλοία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ναυτικός, «όταν αισθάνεσαι πίεση, φόρτο εργασίας, δεν έχεις ρεπό και βρίσκεται ένα σωρό μίλια μακριά από το σπίτι σου, ενώ η επικοινωνία σου είναι περιορισμένη, τι νομίζει κανείς ότι πρόκειται να συμβεί;». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Τρεις μήνες στη στεριά δεν αρκούν. Δεν μπορείς να δεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν, δεν μπορείς να δεις τίποτε. Δεν είσαι παρά ένας θείος που έρχεται και φεύγει… ».
Σύμφωνα με την έρευνα, μερικές φορές οι ναυτικοί πέφτουν θύμα εκφοβισμού και παρενόχλησης από τους ανωτέρους και τους συναδέλφους τους. Από την άλλη, πολλοί εργοδότες κακομεταχειρίζονται τους ναυτικούς, μην παρέχοντας αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που να προστατεύουν την ψυχική υγεία τους.
Η μελέτη καλεί τις ναυτιλιακές εταιρείες να πάρουν πιο σοβαρά την ψυχολογική υποστήριξη των ναυτικών τους, για να αποφύγουν την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης σε αυτούς. Τα σημαντικότερα προτεινόμενα μέτρα είναι η παροχή δωρεάν διαδικτύου, η βελτίωση των χώρων διαμονής (με έπιπλα και άνετα στρώματα στα κρεβάτια) και του φαγητού, η ύπαρξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (μπάσκετ, κολύμπι, πινγκ-πονγκ, μπάρμπεκιου, επιτραπέζια παιγνίδια κ.ά.), γυμναστηρίου, άλλων υπηρεσιών (π.χ. σάουνα, βιβλιοθήκη, δορυφορική τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια), η τακτική χορήγηση αδειών κ.ά.