Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές εξέτασαν πώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι λίπους από το σώμα, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Αν και αυτή η μελέτη δεν εξέτασε τη διατροφή, η οποία είναι εμφανώς δύσκολο να ελεγχθεί, εξέτασε τον τρόπο μεταβολισμού του λίπους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα σε δύο ομάδες -«σούπερ υγιείς» άνδρες αθλητές και άνδρες με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση. Και οι δύο ομάδες αντάλλαξαν προγράμματα άσκησης για οκτώ εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε «αποσυναρμολόγηση» όπου πέρασαν από την έντονη άσκηση για τουλάχιστον εννιάμισι ώρες την εβδομάδα σε καμία. Αντίθετα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 υποβλήθηκαν σε προπόνηση αντοχής όπου ασκούνταν για πέντε ώρες την εβδομάδα.

Πριν και μετά την αλλαγή τρόπου ζωής, οι εθελοντές έλαβαν μικρές ποσότητες διαφορετικών λιπών μέσω ενδοφλέβιας ένεσης και έκαναν μαγνητικές τομογραφίες για να δουν οι ερευνητές πώς συμπεριφέρεται το λίπος μέσα στα μυϊκά τους κύτταρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με διαβήτη τύπου 2 έχασε βάρος, βελτίωσε την ευαισθησία της στην ινσουλίνη και μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης νηστείας. Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Dana Dawson, διαπίστωσε επίσης ότι στους αθλητές, το κορεσμένο λίπος χρησιμοποιείται έντονα για σωματική δραστηριότητα ως η «προτιμώμενη πηγή ενέργειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανακαλύψαμε ότι οι αθλητές αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν έντονα κορεσμένα λίπη για σωματική δραστηριότητα υψηλής απόδοσης και αντιστρόφως σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήσαμε κυρίως αποθήκευση», δήλωσε ο καθηγητής Dawson, Πρόεδρος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο.

«Δείξαμε επίσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ότι η προπόνηση με άσκηση αντοχής αύξησε την αποθήκευση και τη χρήση κορεσμένου λίπους στα κύτταρα των σκελετικών μυών τους σε βαθμό που έγιναν παρόμοια με τους αθλητές που είχαν αποκατασταθεί μετά από οκτώ εβδομάδες προπόνησης. Συνολικά, η πιο εντυπωσιακή και εντελώς νέα άποψη που έχουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι ένα μέγεθος «δεν ταιριάζει σε όλους» και ότι η καρδιομεταβολική υγεία του καθενός υπαγορεύει πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά λίπη ως καύσιμο. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εντελώς νέα και υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η ενεργητικότητα βελτιώνει τον μεταβολισμό των κορεσμένων λιπαρών ως άμεσο όφελος της άσκησης».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης