Ίσως έχετε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του σαφράν. Το άνθος του φυτού που ονομάζεται κρόκος έχει σκούρα κόκκινα νήματα μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, που αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι και ξεραίνονται. Αυτό είναι το σαφράν. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ερμής καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία χτύπησε στο κεφάλι θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι και τρεις σταγόνες από το αίμα του Κρόκου έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού δημιουργώντας αυτά τα νήματα ή κλωστές του φυτού. Η επιστημονική έρευνα έχει βρει ότι το σαφράν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ανεβάζει τη διάθεση, καταπολεμά την κατάθλιψη και μειώνει την αρτηριακή πίεση, για να αναφέρουμε μερικά από οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία.

Το σαφράν διατίθεται στην αγορά με τη μορφή νηματιδίων ή σκόνης και όπως άλλα βότανα ή μπαχαρικά, μπορεί να παρασκευαστεί ως αφέψημα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να προσθέσει γεύση και άρωμα, και είναι πιο πιθανό να το βρείτε σε πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Η γεύση του είναι λεπτή και έχει περιγραφεί ως γήινη, πικάντικη και φρουτώδη. Έχει μια μοναδικά μελωμένη, λουλουδάτη γεύση που είναι δύσκολο να περιγραφεί, μέχρι να το δοκιμάσετε. Μπορείτε να προσθέσετε σαφράν απευθείας σε ένα πιάτο, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό να πάρετε τη γεύση με την έγχυσή του σε νερό και τη χρήση του στις συνταγές σας. Ταιριάζει ιδανικά με το ρύζι, τα φρέσκα ζυμαρικά με λαχανικά, τις πατάτες, τα λευκά κρέατα, τα θαλασσινά στο τηγάνι ή το φούρνο και τις σούπες. Χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες και είναι ένα βασικό άρωμα για τη γαλλική μπουγιαμπέσα, το ιρανικό ρύζι στον ατμό, το περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και την ινδική τηγανητή ζύμη με σιρόπι. Επίσης, συνδυάζεται αρμονικά με πολλά άλλα μπαχαρικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φυτό καλλιεργείται στο Ιράν, την Ινδία και την Ελλάδα (Κοζάνη). Τα πρώτα σημάδια καλλιέργειας του κρόκου πηγαίνουν πίσω, στον μινωικό πολιτισμό, το 1.700 π.Χ. στην Κρήτη. Περίπου την ίδια εποχή, μια τοιχογραφία, «οι σαφρονοσυλλέκτες», υποδηλώσει την καλλιέργεια του φυτού και στη Σαντορίνη. Αναφορές στον κρόκο υπάρχουν σε κείμενα του Ομήρου και του Ιπποκράτη. Ο περσικός κρόκος χρησιμοποιήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά τις ασιατικές εκστρατείες και οι στρατιώτες του έβαζαν σαφράν στα τσάγια τους. Ο Διοσκουρίδης περιέγραψε μια μέθοδο παρασκευής ελαίου κρόκου που ονόμασε κροκίνονο, πιστεύοντας ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες. Και καθώς στην αρχαιότητα πιστευόταν ότι το κρασί ήταν ευεργετικό με διάφορους τρόπους, ο κρόκος ήταν μεταξύ των φυτών που εκχύονταν στην διαδικασία παρασκευής του κρασιού για να ενισχυθούν οι ιαματικές του ιδιότητες. Οι φαρμακευτικοί οίνοι παράγονταν με πρόσθεση βοτάνων για να καταπολεμηθούν διάφορες ασθένειες, αποκτώντας έτσι τις ιδιότητες αλλά και τις γεύσεις των βοτάνων. Φυσικά, η κατανάλωση έπρεπε να γίνεται με σύνεση, γιατί αν ήταν υπερβολική το κρασί αποτελούσε αιτία μέθης.

Αυτή η γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά ζωντανεύει σήμερα στα κρασιά Chimera. Μπορείτε να πιείτε κρασί με σαφράν, το Chimera Sparkling και το Chimera Still της ελληνικής εταιρείας Oinovation. Βραβευμένα και τα δύο με Great Taste Awards 19′ 22′, AFFA ’22, αλλά και βραβεία επιχειρηματικής καινοτομίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κρασιών Chimera είναι η έγχυσή τους με σαφράν κρόκου Κοζάνης ο οποίος συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κρασί με σαφράν μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη ποικιλία πιάτων που περιλαμβάνουν κρέας, θαλασσινά, ρύζι και επιδόρπια π.χ. σούσι, σασίμι, νιγκίρι, φρέσκα ζυμαρικά με λαχανικά και παέγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κρασιά μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς και επιλέγονται για να τα απολαύσει κανείς μόνος του ή με φίλους ή να τα χρησιμοποιήσει για να ετοιμάσει μια συνταγή. Φυσικά, η επιλογή ενός καλού κρασιού είναι υποκειμενική. Κανείς δεν έχει άδικο όταν το θέμα είναι η γεύση ή το άρωμα και κανείς άλλος δεν έχει δίκιο. Υπάρχουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις που συμβάλλουν στη γεύση ή στο άρωμα ενός κρασιού -προέρχονται από το σταφύλι και τη διαδικασία παρασκευής- και το τι αρέσει στον καθένα είναι εντελώς προσωπικό. Αν επιστρέφετε συχνά σε μια συγκεκριμένη γεύση, τότε μάλλον έχετε βρει κάτι που σας ταιριάζει περισσότερο. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί με σαφράν παραγγέλνοντας από την εταιρεία Oinovation στο 6947341678 ή στον ιστότοπο www.chimerawines.com.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης