Ζήσης Ψάλλας

Συνεπή στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο 32 επιζήμιων εκβάσεων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των σοβαρών καρδιακών και πνευμόνων παθήσεων, διαταραχών ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση ή θερμαντικά προϊόντα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 58% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος και έχουν αυξηθεί γρήγορα σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλές προηγούμενες μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία. Τώρα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση ομπρέλα (μια περίληψη στοιχείων υψηλού επιπέδου) 45 διακριτών συγκεντρωτικών μετα-αναλύσεων από 14 άρθρα ανασκόπησης που συσχετίζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Τα άρθρα ανασκόπησης δημοσιεύτηκαν όλα τα τελευταία τρία χρόνια και συμμετείχαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Κανένα δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ελήφθησαν από έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων συχνότητας φαγητού, 24ωρων διατροφικών ανακλήσεων και διατροφικού ιστορικού και μετρήθηκαν ως υψηλότερη έναντι χαμηλότερης κατανάλωσης, πρόσθετες μερίδες ανά ημέρα ή αύξηση 10%. Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκε σταθερά με αυξημένο κίνδυνο 32 δυσμενών εκβάσεων για την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πειστικά στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής συσχετίστηκε με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, 48-53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ιδιαίτερα ενδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40-66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου, και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα στοιχεία για τη συσχέτιση της έκθεσης σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με το άσθμα, τη γαστρεντερική υγεία, ορισμένους καρκίνους και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά λίπη στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης παραμένουν περιορισμένα.

Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν την υγεία και συντομεύουν τη ζωή, λένε οι ερευνητές σε ένα συνδεδεμένο άρθρο. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για να ελεγχθεί και να μειωθεί η παραγωγή και η κατανάλωσή τους, η οποία αυξάνεται παγκοσμίως;

Επισημαίνουν ότι η κερδοφορία αποθαρρύνει τους κατασκευαστές να στραφούν σε θρεπτικά τρόφιμα, επομένως οι δημόσιες πολιτικές και η δράση για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι απαραίτητες. Αυτά περιλαμβάνουν ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, περιορισμό της διαφήμισης και απαγόρευση πωλήσεων μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και φορολογικά και άλλα μέτρα που καθιστούν τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα προσιτά και διαθέσιμα και φθηνότερα από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης