Μια πρωτοποριακή τεχνική για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσου τελικού σταδίου εφαρμόστηκε στη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ», υπό τον Καθηγητή Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Αδάμ Χατζηδάκη.

Πρόκειται για την ενδαγγειακή δημιουργία αρτηριο-φλεβικής πρόσβασης αιμοκάθαρσης (φίστουλας αιμοκάθαρσης), χωρίς χειρουργικές τομές, με απόλυτα διαδερμική τεχνική. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του «ΑΧΕΠΑ», υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Καθηγητή κ. Χατζηδάκη, πρωτοστατεί στη διενέργεια σύγχρονων και τεχνικά απαιτητικών επεμβάσεων, αξιοποιώντας τις ατραυματικές, ελάχιστα επεμβατικές, διαδερμικές τεχνικές Επεμβατικής Ακτινολογίας. Οι τεχνικές αυτές έχουν αντικαταστήσει μεγάλες ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις που υποβάλλουν τους ασθενείς σε σημαντικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και συνήθως βραχύτερη νοσηλεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των πρώτων ασθενών στο ΑΧΕΠΑ με αυτή την πρωτοποριακή τεχνική,  ο Καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κ.  Αδάμ Χατζηδάκης δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και τον κ. Παντελιάδη προσωπικά για τη στήριξή τους στη πραγματοποίηση αυτών των καινοτόμων επεμβάσεων, μέσω της επιλογής τους να επενδύσουν σε καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα που πραγματικά αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.  Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Καθηγητή Νεφρολογίας ΑΠΘ, κ.  Βασίλειο Λιακόπουλο για την άψογη συνεργασία στη συνολική διαχείριση των περιστατικών».

Αγγειακή προσπέλαση με ασφαλή & ελάχιστα επεμβατικό τρόπο

Η δημιουργία φίστουλας με διαδερμική τεχνική πραγματοποιείται στο ύψος του ανώτερου αντιβράχιου μέσα από δύο οπές στο επίπεδο του καρπού, μεγέθους 2 χιλιοστών η κάθε μία. Πιο συγκεκριμένα, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι αφού πλησιάσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών, ενώνουν τα δύο αγγεία ανοίγοντας μια «οπή» μέσω καυτηριασμού των αγγειακών τοιχωμάτων με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, και έτσι δημιουργείται μία μικρή οπή  που αποτελεί την αναστόμωση της φίστουλας. Έτσι το αίμα οδηγείται από την αρτηρία στην φλέβα και τους κλάδους της, οι οποίοι προοδευτικά διατείνονται στην επιφάνεια του χεριού. Αυτοί αφού ωριμάσουν μετά από περίπου ένα έως δύο μήνες, θα είναι έτοιμοι για χρήση στην αιμοκάθαρση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς

Οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς συνήθως αποκτούν τη πρώτη χειρουργική τους φίστουλα στο επίπεδο του καρπού του αριστερού χεριού. Όταν αυτή η φίστουλα μετά από χρόνια καταστεί δυσλειτουργική, τότε τους γίνεται δεύτερη χειρουργική φίστουλα συνήθως στο ύψος του βραχιονίου με τεχνητό μόσχευμα. Και αυτή η φίστουλα έχει ένα πεπερασμένο χρόνο ζωής και όταν δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, τότε οι φίστουλες μεταφέρονται στο δεξιό χέρι.

Οι ασθενείς αιμοκάθαρσης έχουν μπροστά τους ένα αρκετά μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει οι νέες φίστουλες να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο. Έτσι, είναι σημαντικό μέσω της νέας μεθόδου, να καθυστερεί η δεύτερη χειρουργική φίστουλα του βραχιονίου μέσω της δημιουργίας της διαδερμικής φίστουλας του ανώτερου αντιβράχιου.

Συνοψίζοντας, η δημιουργία διαδερμικής φίστουλας παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, τα οποία μπορούν να απαριθμηθούν ως εξής:  

  • Δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση – δεν υπάρχει τομή στο δέρμα.
  • Σε αντίθεση με τη χειρουργική φίστουλα, τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις
  • Από τις πρώτες μελέτες φαίνεται πως μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια με λιγότερες επανεπεμβάσεις για την διόρθωσή της
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποφεύγονται οι ουλές και  αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης δυσμορφίας στα χέρια των ασθενών
  • Δεν καταργείται η δυνατότητα διενέργειας χειρουργικής φίστουλας.

O Καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κ.  Αδάμ Χατζηδάκης στην υπερσύγχρονη αίθουσα Επεμβατικής Ακτινολογίας του  ΑΧΕΠΑ, όπου εφαρμόζονται πρωτοποριακές διαθερμικές θεραπευτικές επεμβάσεις σε όλο το σώμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης