Ερωτήματα έχει προκαλέσει η τελευταία απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη που ουσιαστικά θέλει να καταργήσει την μέχρι τώρα επιτυχημένη πολιτική για την πρόληψη της γρίπης. Ενώ και φέτος υπάρχει συναγερμός για το κοκτέιλ των ιώσεων που περιλαμβάνουν τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον συγκυριακό ιό, ακατανοήτως η κα Αγαπηδάκη καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση στο αντιγριπικό εμβόλιο, απαιτώντας προηγουμένως ιατρική συνταγή.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως αυτή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και ένα “ξέσπασμα” του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ, ο οποίος σε ένα βίντεο του στα social media αντέδρασε πολύ έντονα. Πραγματικά, με ποια λογική πρέπει ο πολίτης να υποχρεώνεται να πληρώσει μια επίσκεψη 30-40 ευρώ σε ένα γιατρό για να αγοράσει, για παράδειγμα, ένα φάρμακο των 7 και 9 ευρώ; Στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η κα Αγαπηδάκη, ορίζεται ότι οι «ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7610/7-2-2023 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023» (ΑΔΑ : 6Γ0465ΦΥΟ-Φ9Τ), δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή». Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης υποχρεώνεται να εκταμιεύσει ένα ποσό από την τσέπη του για επίσκεψη στο γιατρό προκειμένου να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της κας Αγαπηδάκη είναι πραγματικά περίεργη καθώς η ίδια από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, πέρυσι, είχε ορίσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα του συστήματος ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς προηγουμένως να συνταγογραφείται, μια πολιτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για την πρόληψη της γρίπης, και έχει διευκολύνει τους πολίτες από το 2019. Οι πολίτες γλύτωναν όχι μόνο δαπάνες αλλά και χρόνο.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η κα Αγαπηδάκη θέλει να αλλάξει μια επιτυχημένη πολιτική πρόληψης. Διακινούνται ωστόσο πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κα Αγαπηδάκη έχει κάνει κάποιες περίεργες δουλειές με συγγενικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μαξίμου. Δεν είναι λίγες οι αναφορές για εκπόνηση μελετών στο παρελθόν που ωφελούσαν τις εταιρείες που είχαν τις χρηματοδοτήσει και είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η κα Αγαπηδάκη.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει δηλώσει την έντονη αντίθεση του και διερωτάται: «Τι έχει αλλάξει και: 1ον) Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας. Και 2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ξέρουμε, αν στα εύλογα ερωτήματα που θέτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπορεί να απαντήσει η κα Αγαπηδάκη, αλλά αυτά τα ερωτήματα αφορούν και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας.

Ωστόσο, έπειτα από τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση η οποία αναφέρει πως το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι τότε απαιτείται συνταγογράφηση. Αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα χορηγούνται, ωστόσο, τα δύο νέα αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.

Tα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD και aQIV έχουν υψηλή ανοσογονικότητα. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.

Σημειώνεται ότι αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης