Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις με τη βοήθεια βιντεοκάμερας μέσω 3-4 οπών έχει κατακτήσει τον κόσμο καταργώντας έτσι τη μεγάλη θωρακοτομή. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία, μικρότερη κάκωση θωρακικού τοιχώματος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερη φλεγμονώδης αντίδραση.

Το τελικό βήμα στην εξέλιξη της παραπάνω τεχνικής είναι η χρήση μίας οπής ως θύρα εργασίας. Αρχικά περιγράφθηκε από τον Rocco στη Νάπολη της Ιταλίας, εξελίχθηκε όμως τα τελευταία χρόνια από τον Gonzalez-Rivas και τους συνεργάτες του, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και στο Π.Γ.Ν. Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», όπως μας εξήγησε η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Χειρουργός Θώρακος, επιμελήτρια Α’ του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, έγιναν οι 5 πρώτες επεμβάσεις μικρών εκτομών πνεύμονα και βιοψία υπεζωκότα με χρήση πλήρως ενδοσκοπικών τεχνικών μέσω μίας οπής – θύρας εργασίας μήκους όχι παραπάνω των 5 εκ. Η διάρκεια των επεμβάσεων κυμάνθηκε από 35-80 min. και η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών ήταν ομαλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης