Η χρήση στατινών συνδέεται με μειωμένη επιθετικότητα των ανδρών και αυξημένη επιθετικότητα των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξετάζει τις επιπτώσεις των στατινών στη συμπεριφορά.

Οι στατίνες είναι μια διεθνώς δημοφιλής κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερόλης, προκειμένου να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Προηγούμενες μελέτες, που όμως δεν είχαν βασισθεί σε αξιόπιστες κλινικές δοκιμές, δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Μπεατρίς Γκόλομπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν δύο ομάδες άνω των 1.000 ατόμων και των δύο φύλων. Η μία ομάδα έπαιρνε επί έξι μήνες κάποια στατίνη (σιμβαστατίνη ή πραβαστατίνη) και η άλλη ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο). Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος ασθενής λαμβάνει το πραγματικό φάρμακο και ποιος το εικονικό.

Η επιθετικότητα στη συμπεριφορά μετρήθηκε με βάση συγκεκριμένα τεστ και παρατηρήσεις, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης. Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις για το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης και για τυχόν προβλήματα ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες ελάμβαναν στατίνες, ιδίως όσες ήταν άνω των 45 ετών και είχαν εισέλθει σε φάση εμμηνόπαυσης, εμφάνιζαν αυξημένη επιθετικότητα. Η επίδραση αυτή ήταν πιο αισθητή στις γυναίκες εκείνες που είχαν αρχικά τη μικρότερη επιθετικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, για τους άνδρες η εικόνα ήταν πιο πολύπλοκη. Με εξαίρεση ελάχιστους άνδρες που εμφάνισαν αύξηση επιθετικότητας, η συντριπτική πλειονότητα παρουσίασε μείωση και μάλιστα σημαντική, ιδίως οι νέοι που εκ φύσεως είναι πιο επιθετικοί, καθώς και οι άνδρες εκείνοι που λόγω χαρακτήρα είναι ελάχιστα επιθετικοί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά η σιμβαστατίνη μπορεί να μειώσει την ανδρική τεστοστερόνη, πράγμα το οποίο -στον βαθμό που συμβαίνει- μειώνει και την ανδρική επιθετικότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης