Οι τσίχλες δεν βοηθούν μόνο στη διατήρηση της δροσερής αναπνοής αλλά και στην απώλεια βάρους, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες. Μην αυταπατάστε, όμως, ότι θα σας γλυτώσουν από τη δίαιτα ή την τακτική γυμναστική.

Η τσίχλα μπορεί να αποδειχθεί «όπλο» κατά του πάχους, όχι όμως και πανάκεια, καθώς, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να συνδυαστεί με σωστή διατροφή και φυσικά άσκηση… Δεν αρκεί λοιπόν να μασάτε όλη την ημέρα τσίχλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή έχουν συνήθως λιγότερες από 5 θερμίδες, τη στιγμή που οι κανονικές τσίχλες έχουν 10 θερμίδες.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα κατανάλωναν 68 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα και έτρωγαν λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Η τσίχλα φάνηκε επίσης ότι βοηθούσε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συγκρατούν τις ορέξεις τους και να αντιστέκονται στους «φορτωμένους» με θερμίδες πειρασμούς.

Μια άλλη μελέτη από το Louisiana State University διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας συνέβαλε στον έλεγχο της όρεξης, στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 40 θερμίδες και στην ελάττωση της λαχτάρας για σνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι «κόβετε» 50 θερμίδες την ημέρα μόνο και μόνο μασώντας τσίχλα, μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – όπως να πίνετε γάλα με χαμηλότερα λιπαρά ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ – και έτσι να καταφέρετε να προσλαμβάνετε περίπου 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Και βέβαια σταδιακά να έχετε αισθητή απώλεια βάρους.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της τσίχλας είναι ότι συνήθως μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο ενός λαχταριστού αλλά παχυντικού σνακ.

Χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση θερμίδων:

– μασήστε τσίχλα, όταν νιώθετε την ανάγκη να τσιμπήσετε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων

– βάλτε μια τσίχλα στο στόμα σας, όταν θέλετε να δώσετε τέλος σε ένα γεύμα ή να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση

– φροντίστε να έχετε πάντα μερικές τσίχλες στην τσάντα ή στις τσέπες σας, προκειμένου να αντισταθείτε στους κάθε είδους υψηλής θερμιδικής αξίας πειρασμούς

– κρατήστε το στόμα σας απασχολημένο με μια τσίχλα την ώρα του μαγειρέματος

Αν και οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και να αποφύγετε τα παχυντικά σνακ, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικό, που ονομάζεται σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζαχάρων, που απορροφάται ελάχιστα από το λεπτό έντερο και ενεργεί σαν καθαρτικό.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, αρκετές περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας, πόνου και ανεξήγητης απώλειας βάρους διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση σορβιτόλης.

Οι τσίχλες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην κατάποση αέρα, που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Συμπέρασμα: Οι τσίχλες μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα «όπλο» στον αγώνα για την απώλεια βάρους και αυτό γιατί μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το αίσθημα πείνας και να ελέγχετε την τάση να τσιμπολογάτε παχυντικά σνακ.

Μην περιμένετε όμως θαύματα και μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και να μη λείπει από την καθημερινή σας ζωή η άσκηση.

Πηγή: ygeianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης