Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα γιατρών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μέριλαντ εφάρμοσε για πρώτη φορά μια τεχνική “νεκροφάνειας” ως μέρος μιας δοκιμής που θα μπορούσε να επιτρέψει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να χειρουργούν επείγουσες καταστάσεις λόγω τραυματισμών, π.χ. από πυροβολισμό, που διαφορετικά θα κατέληγε στον θάνατο. Αυτό αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νεκροφάνεια ή όπως λέγεται στην ιατρική γλώσσα, η Eπείγουσα Συντήρηση και Αναζωογόνηση (EPR: Emergency Preservation and Resuscitation), είναι η ταχεία ψύξη του σώματος ενός ασθενούς (υποθερμία) στους 10-15 βαθμούς Κελσίου αντικαθιστώντας το αίμα με παγωμένο διάλυμα.

Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό και σταματά την εγκεφαλική δραστηριότητα αρκετά για να δοθεί χρόνος να εκτελεστεί το χειρουργείο -μερικές ώρες- και να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Το οξυγόνο δεν μεταφέρεται πλέον στον εγκέφαλο και διακόπτεται η παραγωγή ενέργειας. Χωρίς την ψύξη, ακόμη και πέντε λεπτά λειτουργίας του εγκεφάλου χωρίς οξυγόνο μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Όταν λείπει το οξυγόνο, τα κύτταρα συνήθως μπορούν να επιβιώσουν περίπου δύο λεπτά σε κανονικές θερμοκρασίες του σώματος αλλά σε θερμοκρασίες EPR, οι μεταβολικοί ρυθμοί επιβραδύνουν έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να επιβιώσουν για ώρες. Μετά την ιατρική επέμβαση, το σώμα του ασθενούς ζεσταίνεται ξανά και η καρδιά επανεκκινείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής αυτών των δοκιμών Samuel Tisherman δήλωσε στο New Scientist ότι ελπίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2020. “Μόλις μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δουλεύει, μπορούμε να επεκτείνουμε τη χρησιμότητα αυτής της τεχνικής για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να επιβιώσουν, κάτι που διαφορετικά δεν θα το κατάφερναν”, δήλωσε ο Tisherman.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης