Ορισμένα κοινά γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση πέντε ψυχιατρικών διαταραχών και συγκεκριμένα με τη Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), τη διπολική διαταραχή, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Άμστερνταμ μελέτησαν περισσότερα από 400.000 άτομα προκειμένου να προσδιορίσουν τα γονίδια που κρύβονται πίσω από τις πέντε αυτές ψυχικές διαταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κρίστελ Μίντελντορπ, καθηγητής και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, επεσήμανε ότι «πολύ συχνά βλέπουμε πως στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πολλά μέλη με ψυχικές διαταραχές. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια διαταραχή, γεγονός που εγείρει το ενδιαφέρον για το κατά πόσο συγκεκριμένα κοινά γονίδια εμπλέκονται σε όλες τις διαταραχές».

«Πράγματι υπάρχει ένα κοινό σύνολο γονιδίων που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και των πέντε διαταραχών» είπε.

Η δρ Άνκε Σάμερσλανγκ, η οποία διηύθυνε τη μελέτη, δήλωσε πως «η σύναψη φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας καθώς μέσω εκείνης τα μηνύματα μεταφέρονται από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «τα γονίδια που είναι ιδιαίτερα ενεργά στον εγκέφαλο διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εμφάνιση των διαταραχών αυτών, ενώ τα ενεργά γονίδια σε άλλους ιστούς όχι».

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για νέες φαρμακευτικές παρεμβάσεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων εξατομικευμένης ιατρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ScienceDaily

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης