Η υπέρταση, που συχνά αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, συνδέεται με πολλές δυσάρεστες συνέπειες για τη συνολική υγεία μας, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

Παγκοσμίως, ένας στους τέσσερις ενήλικες εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε ή ακόμα και να αποτρέψετε την υπέρταση, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1)Ενημερωθείτε για το ιστορικό της οικογένειάς σας
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κληρονομική. Ακόμη και εάν έχετε ιστορικό υπέρτασης στην οικογένειά σας, υπάρχουν «μικρά μυστικά» στον τρόπο ζωής σας, τα οποία μπορούν να προλάβουν ή να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πίεσής σας.

2)Προσέξτε το βάρος σας
Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση βοηθούν στην αντιμετώπισή της.

3)Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου. Δοκιμάστε μπανάνες, ξηρά φρούτα, πεπόνια, αβοκάντο, κολοκύθες, χυμό πορτοκάλι και ντοματόζουμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4)Μειώστε το αλάτι στα γεύματά σας
Το αλάτι μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Αποφύγετε τα αλατισμένα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή προσθέστε μυρωδικά, αντί για αλάτι, στο φαγητό.

5)Εμπιστευθείτε τη δύναμη του καλίου
Το κάλιο που περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, καθώς και σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με κάλιο, μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να αποβάλει το υπερβάλλον αλάτι.

6)Περιορίστε το αλκοόλ
Αν και αποτελεί μία από τις απολαύσεις, το ποτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Αν πίνετε, κάντε το με μέτρο, τηρώντας τις συνιστώμενες ποσότητες για το φύλο και την ηλικία σας.

7)Ασκηθείτε παρέα με έναν φίλο
Πάντοτε είναι εύκολο να βρούμε μια δικαιολογία για να μην ασκηθούμε. Το να κανονίσετε μ’ έναν φίλο να ασκηθείτε μαζί είναι ιδανικός τρόπος να κινητοποιηθείτε και να μάθετε και τα τελευταία νέα της παρέας…!

8)Αντισταθείτε στον πειρασμό με τη βοήθεια ενός φίλου
Όσοι μας αγαπούν μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατηθούμε μακριά από πειρασμούς, όπως είναι το τσιγάρο, το αλάτι και το ποτό.

9)Βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε
Το καθημερινό άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, οπότε καλό είναι να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε. Η άσκηση, ο προσωπικός χρόνος, το να βρεθείτε με φίλους και ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία.

10)Γελάστε με την καρδιά σας
Το γέλιο βοηθάει να χαλαρώσουμε, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή μας πίεση. Οπότε, μην ξεχνάτε να «οπλίζεστε» με χιούμορ!

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης