Νέα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών λόγω χημειοθεραπείας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, 00:23
Νέα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών λόγω χημειοθεραπείας

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη περιγράφει πώς μπορεί να προληφθεί η βλάβη στο θυλάκιο των τριχών που προκαλείται από ταξάνες, φάρμακα κατά του καρκίνου που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς CDK4/6, και εμποδίζουν την κυτταρική διαίρεση.

Ο Δρ. Talveen Purba, κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Αν και αρχικά φαίνεται αντίθετο, διαπιστώσαμε ότι οι αναστολείς CDK4/6 μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για να σταματήσουν την κυτταρική διαίρεση χωρίς να προωθούν επιπρόσθετες τοξικές επιδράσεις στο θυλάκιο των τριχών. Όταν εμβαπτίσαμε ανθρώπινα τριχοθυλάκια στους αναστολείς CDK4/6, οι θύλακες των τριχών ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητοι στις βλαπτικές επιδράσεις των ταξανών».

Ο Purba υπογραμμίζει: «Ένα από τα βασικά σημεία της μελέτης μας ήταν να μάθουμε πρώτα πώς ακριβώς ανταποκρίθηκαν τα τριχοθυλάκια στη χημειοθεραπεία με ταξάνη. Διαπιστώσαμε ότι εξειδικευμένα διαιρούμενα κύτταρα στη βάση του θυλακίου της τρίχας που είναι κρίσιμα για την παραγωγή της τρίχας, και τα βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται, είναι πιο ευάλωτα στις ταξάνες, γι' αυτό πρέπει να προστατέψουμε αυτά τα κύτταρα περισσότερο από τις ανεπιθύμητες χημειοθεραπευτικές επιδράσεις - αλλά με τρόπο που ο καρκίνος να μη επωφεληθεί».

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα αναπτυχθούν με βάση την εργασία αυτή φάρμακα που θα επιβραδύνουν ή θα εμποδίζουν την κυτταρική διαίρεση στα τριχοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να συμπληρώσει και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων προληπτικών προσεγγίσεων, δηλ. των συσκευών ψύξης κρανίου.

Ο Purba δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι ταξάνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη εδώ και δεκαετίες και είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια μαλλιών, τώρα μόνο βρήκαμε κάποια πράγματα για το πώς βλάπτουν το θύλακα της ανθρώπινης τρίχας. Δεν γνωρίζουμε επίσης γιατί κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών από άλλους παρότι παίρνουν το ίδιο φάρμακο και την ίδια δοσολογία καθώς και γιατί ορισμένοι συνδυασμοί φαρμάκων έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, 00:24