Ζήσης Ψάλλας

Δεν μπορείτε να βάλετε ένα τίμημα στην ασφάλεια, τουλάχιστον στη Γαλλία: Από την 1η Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι δωρεάν τα προφυλακτικά για τα άτομα κάτω των 26 ετών. Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση της χώρας πέρυσι να παρέχει σε γυναίκες ηλικίας έως 25 ετών δωρεάν έλεγχο των γεννήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τη νέα πολιτική ως μια «μικρή επανάσταση πρόληψης» για να σταματήσει την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) τα οποία βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη. Η Γαλλία φέρεται να κατέγραψε άλμα 30% στα ΣΜΝ τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Η Γερμανία, αντίθετα, είναι λιγότερο προσφέρουσα όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία. Οι γυναίκες πρέπει να πληρώσουν για αντισυλληπτικά, όπως το χάπι ή τις ενδομήτριες συσκευές, αν και οι γυναίκες κάτω των 22 ετών μπορεί να αποζημιωθούν για τις συνταγές τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ τέτοια αντισυλληπτικά προλαμβάνουν τις εγκυμοσύνες, σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, δεν προσφέρουν προστασία έναντι των ΣΜΝ. 

Ο Άτλαντας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δείχνει ότι τα αναφερόμενα κρούσματα ΣΜΝ αυξάνονται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αναφερθέντα κρούσματα γονόρροιας αυξήθηκαν από το 2009, αν και μειώθηκαν στην πανδημία και μετά ανέκαμψαν και πάλι. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, με τις ηλικίες 25 έως 34 ετών να επηρεάζονται περισσότερο. Παρόλο που ο Άτλαντας επιτήρησης δεν παρέχει δεδομένα σε όλη την ΕΕ για λοιμώξεις από τα χλαμύδια, οι επιβεβαιωμένοι αριθμοί κρουσμάτων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Οι περισσότερες λοιμώξεις καταγράφηκαν σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ακόμη πιο ανησυχητική εικόνα παρουσιάζεται όσον αφορά τα αναφερόμενα κρούσματα σύφιλης, τα οποία αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αν και μια ξαφνική πτώση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στην πανδημία.

Τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των ΣΜΝ όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια. Αν και συχνά είναι χωρίς συμπτώματα, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα χλαμύδια, επίσης είναι συχνά χωρίς συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες, για παράδειγμα βλάπτοντας το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας. Η σύφιλη είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη: προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μπορεί να εξαπλωθεί και να βλάψει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τα μάτια και τα αυτιά.

Αν και τα προφυλακτικά δεν είναι δωρεάν στη Γερμανία, οι νεότερες γενιές φαίνεται να κατανοούν τη σημασία της χρήσης τους. Μια αντιπροσωπευτική έρευνα μεταξύ νεαρών Γερμανών που δημοσιεύθηκε το 2020 από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας της Γερμανίας διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ηλικίας 14 έως 17 ετών χρησιμοποιούσε προφυλακτικά για προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή. Στοιχεία έρευνας από πέντε χρόνια πριν δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικού είναι αυξημένη μεταξύ των Γερμανών εφήβων.

Καθώς δεν είναι όλοι οι γονείς ικανοί ή άνετοι με την εκπαίδευση των παιδιών τους σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία και τα ΣΜΝ, και ορισμένες διαδικτυακές πηγές μπορεί να είναι ακατάλληλες για νεότερο κοινό, τα σχολεία συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εισήχθη το 1968 στη Δυτική Γερμανία και το 1959 στην Ανατολική Γερμανία. Σήμερα, είναι ο κανόνας στα γερμανικά σχολεία, που συχνά διδάσκονται στο πλαίσιο μαθημάτων βιολογίας. Ωστόσο, λίγα γερμανικά μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διδάσκουν τους μαθητές σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης και μετάδοσης ΣΜΝ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα γερμανικά προγράμματα σπουδών δεν αναφέρουν, για παράδειγμα, τα χλαμύδια.

Τα τελευταία 20 χρόνια, Γάλλοι μαθητές γυμνασίου υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν τρία μαθήματα σεξουαλικής αγωγής. Ωστόσο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, δεν προσφέρονται πάντα. Με την ανακοίνωση του προγράμματος δωρεάν προφυλακτικών, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναγνώρισε ότι η χώρα του δεν ήταν πολύ καλή στο να παρέχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, λέγοντας ότι οι δάσκαλοι χρειάζονται καλύτερη κατάρτιση για να το κάνουν. Προηγουμένως, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπραούν χαρακτήρισε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθήκον «δημόσιας υγείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης