Η διπολική διαταραχή -μια ψυχική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει τόσο μανιακές όσο και καταθλιπτικές διαθέσεις- μπορεί να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Έρχεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τώρα, μια μελέτη θέτει σε προοπτική πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος και πώς συγκρίνεται με άλλους παράγοντες που μπορούν να συντομεύσουν τη ζωή.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες μακροχρόνιες μελέτες στον κόσμο για άτομα με διπολική διαταραχή, αναφέρει τα ευρήματά της στο περιοδικό Psychiatry Research.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διπολική διαταραχή θεωρείται από καιρό ως παράγοντας κινδύνου για θνησιμότητα, αλλά πάντα μέσα από μια οπτική γωνία άλλων κοινών αιτιών θανάτου», δήλωσε η Anastasia Yocum, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υπεύθυνη δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος στο Heinz C. Prechter Διπολικό Ερευνητικό Πρόγραμμα. «Θέλαμε να το δούμε από μόνο του σε σύγκριση με συνθήκες και συμπεριφορές τρόπου ζωής που συνδέονται επίσης με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου».

Η Yocum και οι συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του προγράμματος Prechter, Melvin McInnis, ξεκίνησαν εξετάζοντας τους θανάτους και τους σχετικούς παράγοντες μεταξύ 1.128 ατόμων που είχαν προσφερθεί εθελοντικά στη μακροχρόνια μελέτη του προγράμματος για άτομα με και χωρίς διπολική διαταραχή. Διαπίστωσαν ότι όλοι εκτός από δύο από τους 56 θανάτους από την έναρξη της μελέτης το 2006 ήταν από την ομάδα των 847 ατόμων στη μελέτη που είχαν διπολική διαταραχή. Με στατιστικές προσαρμογές, η ανάλυσή τους δείχνει ότι η διάγνωση της διπολικής διαταραχής έκανε κάποιον έξι φορές πιο πιθανό να πεθάνει κατά τη διάρκεια μιας 10ετούς περιόδου από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην ίδια μελέτη που δεν είχαν διπολική διαταραχή.

Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν καπνίσει κάποια στιγμή ή ήταν άνω των 60 ετών είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν την ίδια περίοδο από ό,τι άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ ή ήταν κάτω των 60 ετών, ανεξάρτητα από τη διπολική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια άλλη πηγή δεδομένων για να δουν αν μπορούσαν να βρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ανέλυσαν ανώνυμα αρχεία ασθενών ετών από περισσότερα από 18.000 άτομα που είχαν λάβει την πρωτοβάθμια φροντίδα τους μέσω του Michigan Medicine, του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου του University of Michigan (U-M). Μεταξύ αυτής της ομάδας, τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης από εκείνα που δεν είχαν ιστορικό διπολικής διαταραχής.

Η ομάδα μελέτησε αρχεία από περισσότερα από 10.700 άτομα με διπολική διαταραχή και μια ομάδα σύγκρισης 7.800 ατόμων χωρίς καμία ψυχιατρική διαταραχή.

Ο μόνος παράγοντας που συσχετίστηκε με μια μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε αυτή την ομάδα ανθρώπων ήταν η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσοι είχαν υπέρταση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από το αν είχαν διπολική διαταραχή ή όχι.

Οι καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τους μη καπνιστές σε αυτό το δείγμα και όσοι ήταν άνω των 60 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ανεξάρτητα από τη διπολική κατάσταση.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, και στα δύο δείγματα διαπιστώσαμε ότι η διπολική διαταραχή αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από το κάπνισμα», δήλωσε ο McInnis, καθηγητής ψυχιατρικής. Ο McInnis ελπίζει ότι τα ευρήματα θα ωθήσουν περισσότερη δράση στις κοινότητες της ιατρικής και της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των πολλών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διπολική διαταραχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης