Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εν μέσω ορισμένων από τις χειρότερες ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων στην ιστορία, που επηρεάζουν χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθυστερημένα ή ακυρωμένα ραντεβού χημειοθεραπείας. Αλλά αυτές οι ελλείψεις δεν βλάπτουν μόνο τους σημερινούς ασθενείς, λένε οι ειδικοί. Οι επιπτώσεις τους στην έρευνα για τον καρκίνο μπορεί να γίνουν αισθητές και τα επόμενα χρόνια.
Εκπρόσωποι του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφεραν στο CNN ότι τουλάχιστον 174 από τις 608 κλινικές δοκιμές του ενδέχεται να επηρεαστούν από τις ελλείψεις. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει άλλες δοκιμές που βασίζονται σε αυτά τα φάρμακα ή πιθανές δοκιμές που οι ερευνητές θα ήθελαν να ξεκινήσουν αλλά δεν μπορούν.
Για έναν συνδυασμό λόγων, πολλά αντικαρκινικά φάρμακα έχουν αρχίσει και εξαφανίζονται εδώ και χρόνια, λένε οι ειδικοί, αλλά τουλάχιστον 25 είναι τώρα σε έλλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών. Δύο συγκεκριμένα – η καρβοπλατίνη και η σισπλατίνη – μπορεί να βλάψουν περισσότερο την έρευνα επειδή χρησιμοποιούνται σε τόσους πολλούς τύπους καρκίνου.
Η σισπλατίνη και άλλα φάρμακα με βάση την πλατίνα συνταγογραφούνται για το 10% έως 20% όλων των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Το 2016, όταν ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το Cancer Moonshot, η έρευνα αιχμής έπρεπε να γίνει εθνική προτεραιότητα, αλλά με έναν αριθμό ρεκόρ αντικαρκινικών φαρμάκων σε έλλειψη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθεί ακόμη και βασική έρευνα.