Τις θέσεις τους στα έδρανα του κοινοβουλίου έλαβαν οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων, που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.  Ο κοινοβουλευτικός χάρτης περιλαμβάνει οκτώ κόμματα, τρία εκ των οποίων εκπροσωπούνται για πρώτη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η Ν.Δ. με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το κόμμα Νίκη με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό μεταφράστηκε και σε αλλαγή της χωροταξίας στη Βουλή, κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης και διαπραγμάτευσης.

Οι τελική εικόνα όπως διαμορφώθηκε σε σχέση με το ποιοι θα καταλαμβάνουν ποια κοινοβουλευτικά έδρανα έχει ως εξής:

Στις μπροστινές θέσεις είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από δεξιά προς τα αριστερά. Παραδίπλα οι βουλευτές του του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω ακριβώς από τους βουλευτές του ΚΚΕ κάθονται λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Πίσω από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν λάβει τη θέση τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές της Νίκης έλαβαν τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από την ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας Βουλής, ακολουθεί η εκλογή του προεδρείου και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που στη συνέχεια θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος.

Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ για την γειτνίαση με τους Σπαρτιάτες 

Την ενόχλησή του για την κοινοβουλευτική γειτνίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Σπαρτιάτες εξέφρασε ο επικεφαλής της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι μέσω της παρούσας επιστολής θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την τοποθέτηση του συγκεκριμένου κόμματος ακριβώς πίσω από τα έδρανά τους.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης