Σύσκεψη για το Μεταναστευτικό στο Υ.Ν.Α.

Σύσκεψη για το Μεταναστευτικό στο Υ.Ν.Α.

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 14:53


Ολοκληρώθηκε στο Υ.Ν.Α η σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών και των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης παρόντες ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Την ομοφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν, με κυριότερο την κοινή αποδοχή, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι απλώς εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και υπ' αυτό το πρίσμα, έχει δρομολογηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, προέβησαν σε δηλώσεις.

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση 

              «Μία ημέρα πριν παρουσιάσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν το γενικό σχέδιο σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική και τη νέα στρατηγική πάνω στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, είχαμε την ευκαιρία, αφού συνεννοηθήκαμε μαζί, να τον φιλοξενήσουμε εδώ σε μία άνετη επιχειρησιακή συζήτηση επί πλόων των δεδομένων σε ότι βεβαίως αφορά τη χώρα μας γιατί για τα άλλα ζητήματα αύριο θα ανοίξει τα χαρτιά του.

     Εκ μέρους και όλων των συναρμόδιων υπουργών, της κας. Χριστοδουλοπούλου, του Γιάννη Πανούση και βέβαια του κ. Θοδωρή Δρίτσα που είναι και ο φιλοξενών στο υπουργείο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων, και με την παρουσία όλων των επιτελών της ηγεσίας και του λιμενικού και της αστυνομίας, με την παρουσία εκπροσώπων πολιτικών παραγόντων του υπουργείου εξωτερικών και από όλα τα άλλα υπουργεία -κάναμε από ό,τι θα καταλάβατε και από τη διάρκεια της συζήτησης - μία εκτενή και ενδελεχή σύσκεψη πάνω στο κεντρικό ζήτημα. Δηλαδή το ότι πλέον έχει γίνει δεκτή, μετά από και την κυβερνητική , πρωταγωνιστική παρουσία και του ίδιου του Πρωθυπουργού πριν από ένα μήνα αλλά και με την παρουσία και την αντίληψη που έχει και ο Επίτροπος πάνω σε αυτά τα ζητήματα, μία ουσιαστική στροφή που μέλλει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονταν τα ζητήματα που προέκυπταν από ένα θέμα δηλαδή αυτό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που θα είναι φλέγον ζήτημα παρόν ζήτημα και τα προσεχή χρόνια και το οποίο ανεβαίνει στην ατζέντα της αντιμετώπισης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για όλες τις χώρες.

       Αναπτύχθηκαν και από τους συναρμόδιους υπουργούς πάρα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα , αιρέσεις, ενστάσεις, αδυναμίες, κενά που υπάρχουν, προτάσεις γύρω από το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην καταγραφή και στη διεκπεραίωση από εκεί και ύστερα ενός αριθμού από τις προσφυγικές και μεικτές μεταναστευτικές ροές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που τους αναλογεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς εκεί έγκειται και η στροφή στην πολιτική για την οποία σας μίλησα.

            Καταγράφηκαν αυτά τα ζητήματα από τον Επίτροπο και από τους επιτελείς. Μπήκαν προτεραιότητες και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει δυνατόν και να ολοκληρωθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική αλλά και να υπάρξουν και όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το «ελληνικό διαβατήριο» για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σ αυτούς τους προγραμματισμούς.

                 Χρειάζεται μία μεγάλη συνέργεια της ίδιας της κοινωνίας, των δήμων, των περιφερειών, των κοινωνικών οργανώσεων, της ίδιας της Βουλής, των Μέσων Ενημέρωσης για την κατανόηση αυτής της πολιτικής, αυτής της στρατηγικής. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, με λογική, με αποφασιστικότητα και με ασφάλεια και βέβαια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη αυτό το μείζον ζήτημα»

Δηλώσεις του Επιτρόπου μετά το πέρας της σύσκεψης

«Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Υπουργό, κ. Βούτση, πρώτα απ’ όλα για τον συντονισμό και την διοργάνωση αυτής της συνάντησης, με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών για θέματα μετανάστευσης.
 
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συνάντηση γίνεται υπό την έννοια ότι όλοι οι συναρμόδιοι είναι γύρω από το ίδιο τραπέζι, σε μια ανοικτή, ειλικρινή συζήτηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης.
 
Και αυτό βεβαίως συνδυάζεται με την σημερινή επίσκεψη μου στην Αθήνα αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαι εδώ με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Και βέβαια έχει σαν σκοπό να  βοηθηθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετανάστευση, σε μια συγκυρία, όπου παρουσιάζεται, και όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο εντείνεται, αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δέχεται ισχυρή, μεγάλη πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής.
 
Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά από πρόταση που κατέθεσα με την ιδιότητα μου στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
 
            Κατά τη σημερινή συνάντησή μας, και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπουργούς για την ουσιαστική τους συμβολή στην καλύτερη κατανόηση αυτού του προβλήματος για τη χώρα αλλά και του γεγονότος ότι μια πρώτη διαπίστωση και συμπέρασμα είναι ότι από εδώ και πέρα θα συνεργαζόμαστε ακόμα πιο στενά έτσι ώστε η Ελλάδα και κατ΄επέκτασιν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το μεγάλο ζήτημα.
 
Και βέβαια με σκοπό η Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Συζητήσαμε επίσης και τον Ελληνικό Οδικό Χάρτη και τα Εθνικά Προγράμματα Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Θα ήθελα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, εισάγει πρωτοποριακά και ουσιαστικά μέτρα αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη «πρώτης γραμμής» και ιδίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
  
Από αύριο δρομολογούμε πρόταση προς τα κράτη μέλη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπου θα μπορεί πλέον ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθούν από τα κράτη μέλη «πρώτης γραμμής» – όπως την Ελλάδα − σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις σαν και αυτές που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ιταλία.

Και το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μία αληθινή τομή στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η μετεγκατάσταση (relocation) των μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης, θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του «μηχανισμού κατανομής» που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Έχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ελλάδα να ανταποκριθεί, εντός ευρωπαϊκών πλαισίων και προδιαγραφών, στις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία.

Ο Οδικός Χάρτης που παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και το έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο εγώ, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την Ελλάδα στην επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων που εκκρεμούν.

Πρέπει να υπογραμμίσω εδώ, ότι η ανάγκη υιοθέτησης μακρόχρονης στρατηγικής, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η πρωτοβουλία που πήραμε για την υιοθέτηση αυτής της νέας Ατζέντας για την Μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στα δραματικά γεγονότα που ζούμε. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και με τις οδηγίες και την ενθάρρυνση του Προέδρου Γιούγκερ, θέσαμε ως στόχο η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους ενιαία στρατηγική και πολιτική για τη Μετανάστευση. Πριν από χρόνια θεωρείτο ότι το πρόβλημα αυτό ήταν πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Νότου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και σταδιακά καθίσταται και παγκόσμιο.
 
Η Ελλάδα επομένως δεν είναι πια μόνη της και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά και να έχει και την απαραίτητη ευελιξία να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει άμεσα καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
 
Γι΄ αυτό πρέπει να εντατικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών.
Έχω δώσει σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες μου και στους αρμοδίους στις «Βρυξέλλες» να είναι έτοιμοι, να έρχονται και να βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη από τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα και να ανοίξει μια νέα σελίδα στον τομέα αυτό.
Το έχω τονίσει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα είναι άμεση και ουσιαστική». 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 14:56


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα