Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Τηρώντας επ’ ακριβώς την διεθνή νομοθεσία για την διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα, λειτούργησε για πολλοστή φορά άλλωστε το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΠΡΑΙΤ”, όταν σήμερα στις 12.10 και ενώ έπλεε ανατολικά της Καλύμνου και προορισμό την Λέρο η γέφυρα του πλοίου διαπίστωσε ότι μια γυναίκα επιβάτης του πλοίου που αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα είχε πέσει στην θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως ο καπεταν Λάμπρος έκανε “κράτει” τις μηχανές και το μικρής ηλικίας πλοίο ξεκίνησε τους προβλεπόμενους χειρισμούς διάσωσης και περισυλλογής ναυαγού, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώνονταν από τα μεγάφωνα και οι επιβάτες του πλοίου για τις όποιες καθυστερήσεις στη διαδρομή για το επόμενο νησί που ήταν η Λέρος.

Η σωστική βάρκα έπεσε από το “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΠΡΑΙΤ”, το οποίο σήμερα εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδο-Κω-Κάλυμνο-Λέρο-Λειψοί-Πατμο και επιστροφή και το πλήρωμά της που ήταν ο λοστρόμος και ένας από τους ναύτες του πλοίου προσέγγισαν την αλλοδαπή γυναίκα που ήδη αντιμετώπιζε πρόβλημα και αφού την ανέσυραν την επιβίβασαν και πάλι όπου και της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η αλλοδαπή γυναίκα μεταφερόταν συνοδεία αστυνομικών στο θεραπευτήριο της Λέρου, ενώ κάποια στιγμή διέφυγε της προσοχής τους και πήδηξε στην θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως να σημειωθεί ότι ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του ταχύπλοου πλοίου “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΠΡΑΙΤ” δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα, ενώ αρκετές φορές λειτουργούν και ως “ασθενοφόρο” μεταφέροντας ασθενείς από τα απομονωμένα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου στη Ρόδο, όπου λειτουργεί μεγάλο κρατικό νοσοκομείο.

Το ταχύπλοο πλοίο “ΠΡΑΙΤ” μαζί με το επίσης ταχύπλοο πλοίο “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΕΞΠΡΕΣ” και το ΕΓ/ΟΓ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ”, τα οποία καθημερινά αποπλέουν χειμώνα-καλοκαίρι από το λιμάνι της Ρόδου για τα νησιά της Δωδεκανήσου έχοντας στην πρύμνη τους τη γαλανόλευκη και πληρώματα έλληνες ναυτικούς ανήκουν στην τοπική εταιρία “Dodekanisos Sea Way”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης