Άναψε το δέντρο στο Πασαλιμάνι

Άναψε το δέντρο στο Πασαλιμάνι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 17:53

 

Σε μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ιδιαίτερα νέων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος φωταγώγησε, την Παρασκευή το απόγευμα, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, όπου φέτος θα είναι και το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. 
Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου, που παιάνιζε χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου γνωστού συνθέτη και ερμηνευτή του ύμνου των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, καθώς και του νεανικού συγκροτήματος «Μέλισσες».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Χρόνια Πολλά. Καλά, χαρούμενα Χριστούγεννα για όλους μας, για όλα τα παιδιά του Πειραιά όλων των ηλικιών. 
Φίλες και φίλοι, 
χθες στην πλατεία του Δημοτικού μας Θεάτρου, που δεν αποτελεί πια όνειρο η λειτουργία του, αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα, που κάθε μέρα υποδηλώνει ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνο η καρδιά της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτοσύνης, αλλά και λιμάνι πολιτισμού, φωτίσαμε το καράβι του Σμαραγδή. Σήμερα εδώ στην πλατεία Κανάρη θα φωτίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Και θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί χθες τραγούδησε εκεί η Φωτεινή Δάρα και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σήμερα εδώ θα τραγουδήσουν για τα παιδιά μας, ο Γιάννης ο Χριστοδουλόπουλος γνήσιο παιδί του Πειραιά και το συγκρότημα «Μέλισσες», που αρέσει στα παιδιά όλων των ηλικιών.

Κεντρικό μήνυμα των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων είναι, ότι στον Πειραιά γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα όλοι μαζί. Ενωμένοι και αγαπημένοι. Γιατί πιστεύουμε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο Πειραιάς, που εκτός από πόλη ναυτοσύνης και πολιτισμού, είναι κυρίως πόλη ανθρωπιάς, μας ενώνει ακόμη περισσότερο. Γι΄αυτό δεν γιορτάζουμε μόνο σε μία πλατεία, γιορτάζουμε σε όλες τις πλατείες του Πειραιά, σε όλες τις πλατείες των Διαμερισμάτων. Και στο Νέο Φάληρο και στα Μανιάτικα και στα Καμίνια και στην Κοκκινιά και στην Πηγάδα. Επίσης γιορτάζουμε φέτος στο άλσος Δηλαβέρη, που μετά από δεκαετίες αγώνων το αναπλάσαμε και είναι ένας από τους καλύτερους παιδότοπους της Ελλάδος και στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που επίσης απελευθερώσαμε από τους καταπατητές του.

Φίλες και φίλοι, 
το μήνυμα των Χριστουγέννων πρέπει να είναι μήνυμα της καθημερινής μας ζωής. Τι σημαίνει Χριστούγεννα; Σημαίνει να ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας να μπει ολόκληρος ο Χριστός μέσα, δηλαδή η αγάπη και η αλληλεγγύη για το διπλανό μας. Να αγαπάμε το συνάνθρωπο μας. Στον Πειραιά έχουμε κάνει δέσμευση ως Δημοτική Αρχή: κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς ένα πιάτο ζεστό φαγητό, κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς ένα καθαρό κρεβάτι να κοιμηθεί, κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς γιατρό και φάρμακα, κανένα παιδάκι χωρίς εμβόλια. Δεν υπάρχουν άστεγοι, δεν υπάρχουν πεινασμένοι στον Πειραιά, γιατί τα φροντίζει η αλληλεγγύη των Πειραιωτών. Και χαίρομαι να διαπιστώνω ότι αποδέχτηκαν την πρόταση μας, την πρόταση του Δημάρχου Πειραιά και η ΔΕΗ σπεύδει να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όλα τα σπίτια που είχε κοπεί. Κανείς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Φίλες και φίλοι,
φέτος έχουμε πολλά παιχνίδια, παγοδρόμια, carousel. Τα παιδιά της τρίτης ηλικίας θα λένε παραμύθια στα παιδιά της πρώτης ηλικίας. Κι όλα αυτά γίνονται με το μικρότερο τίμημα σε όλη την Ελλάδα. Και για όσα παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχει ο Δήμος του Πειραιά γι΄αυτούς. Θα έχει τόσα δωρεάν εισιτήρια, ώστε να καλύψουν όλα τα παιδιά που δεν μπορούν, για λόγους συγκυριών και δυσκολιών, να τα καλύψουν οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Φίλες και φίλοι, 
περάσαμε τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο να ξανανοίξει το Δημοτικό μας Θέατρο – γιατί κάποιοι τα ισοπεδώνουν. Δεν φύσηξε ο αέρας και ξαφνικά άνοιξε η πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου. Αλλά δεν είναι μόνο το Δημοτικό μας Θέατρο, το μεγάλο έμβλημα του Πειραιά. Οι παλιότεροι το θυμούνται και οι νεώτεροι το έχουν ακούσει. Σε όλους μας λείπει το παλιό ρολόι. Θα το ξαναχτίσουμε στη θέση που ήταν, όπως ήταν, όσο ήταν. Σε αυτή την πλατεία που είμαστε τώρα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που ξεκινάει από τον Άγιο Διονύση φτάνει στην πλατεία Κανάρη και συνεχίζει μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Γίνεται ριζική ανάπλαση σε όλους τους κάθετους και οριζόντιους δρόμους: στο φωτισμό, στα πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα. Ο Πειραιάς αλλάζει, βάζει τα καλά του. Καλούμε και την υπόλοιπη Ελλάδα να τη σηκώσουμε ψηλά. Να πάψουν να την ταπεινώνουν φίλοι και σύμμαχοι.

Να είστε καλά. Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενα Χριστούγεννα με αγάπη και αλληλεγγύη. Κάθε μέρα να πλημμυρίζουμε τις εκδηλώσεις μας. Γιατί στον Πειραιά αγαπάμε τον άνθρωπο. Αυτό είναι ιδεολογία μας. Χρόνια Πολλά».

Στην πλατεία Κανάρη, που είναι επίκεντρο των εκδηλώσεων έχει στηθεί το χωριό του Αϊ Βασίλη. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, οι μικροί επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα φιλόξενα εργαστήρια του Αϊ Βασίλη, να γράψουν κάρτες, να φωτογραφηθούν μαζί του, να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, να κάνουν βόλτα με το τρενάκι, το καρουσέλ, να παίξουν στο παγοδρόμιο, να επισκεφθούν το μίνι κινηματογράφο που θα προβάλλει ταινίες επταδιάστατης προβολής.
Επίσης υπάρχει μίνι σπορ κλαμπ για παιδιά 3-6 ετών από την μέρα που θα κλείσουν τα σχολεία 11:00 -15:00 και το Σαββατοκύριακο 14 και 15 του μήνα. Ακόμη, η μαγική πυξίδα θα συνδράμει με ένα εργαστήρι εικαστικών για παιδιά.

Το καθημερινό πρόγραμμα, τόσο στην Πλατεία Κανάρη όσο και στις άλλες πλατείες του Πειραιά, πλαισιώνεται από παιδικές χορωδίες με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, μίμους, θεατρικές παραστάσεις και ακροβάτες. 
Τέλος, συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός του παραμυθιού της γιαγιάς και του παππού, από τα μέλη των ΚΑΠΗ κάθε μέρα 11:00-12:00, στην πλ. Κανάρη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 17:54


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα