Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες της Ευρώπης

Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες της Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012, 18:35

 

Την ώρα που πραγματοποιούνται οι ετήσιες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για να οριστούν οι ποσοστώσεις αλιείας για την επόμενη χρονιά, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Greenpeace και απαιτούν από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να μην ευνοήσουν για ακόμα μια χρονιά τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη.

Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί με εκπροσώπους της Greenpeace, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Έχοντας μαζί τους τον αλιευτικό εξοπλισμό τους, έστειλαν στους υπουργούς το μήνυμα «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες».

Μέχρι την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας θα αποφασίσουν τις ποσοστώσεις αλιείας για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τα αντίστοιχα ποσοστά για κάθε χώρα. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί η υπεραλίευση ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί στη βιώσιμη αλιεία, επιτρέποντας την ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Μέχρι σήμερα, οι ποσοστώσεις της Ε.Ε. ξεπερνούν τα όρια αλιείας που συνιστούν οι επιστήμονες.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν επίσης σήμερα, Τρίτη, τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Μία τέτοια μεταρρύθμιση γίνεται κάθε δέκα χρόνια και η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ αναμένεται ότι θα είναι οριακή2. Η Greenpeace ζητάει ως μέρος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μία νέα προσέγγιση στην κατανομή των ποσοστώσεων αλιείας, η οποία θα ευνοεί τους μικρούς ψαράδες που αλιεύουν με βιώσιμο τρόπο και προσφέρουν έτσι σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Παράλληλα, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υιοθετήσει μία κοινή διακήρυξη4 με προτάσεις και λύσεις για την ευρωπαϊκή αλιεία, την οποία συμφώνησαν πριν ένα μήνα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παράκτιων Αλιέων.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012, 18:39


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα