Σε διεθνή επιχειρηματική διάσκεψη με θέμα την Ουκρανία, στο Εθνικό Κέντρο τύπου της Ουάσιγκτον, στις 13 Δεκεμβρίου 2013, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Βικτόρια Νούλαντ είχε πει: «Από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας στα 1991, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία, επενδύοντας περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια».

Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν την Ουκρανία στο μέλλον που της αρμόζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο πετρελαϊκός γίγας «Chevron». Κι ο νοών νοείτω…


«Γ…… την Ευρώπη», ακούστηκε να λέει στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα η κα Νούλαντ.

Η κα Νούλαντ, είναι από τις διαπρεπέστερες νεοσυντηρητικές συνεργαζόμενες με την θεωρούμενη φιλελεύθερη διακυβέρνηση Ομπάμα. Κι όπως όλοι οι νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ ενστερνίζεται την αντιπάθεια για την Ευρώπη, για την απροθυμία να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, για τις επικρίσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και τους δισταγμούς να υπακούουν στα εν γένει κελεύσματα της Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Νούλαντ είναι εκείνη που παρέδωσε μασημένο το σχέδιο συμφωνίας, (αυτό που αποκαλούμε Ανάν-2) στον πρόεδρο της Κύπρου και στους τουρκοκύπριους, και αμέσως έτυχε της έγκρισης του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την «λύση», και όπως επιχαίρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας «θα υπάρχουν δύο ιδρυτικά κράτη».

Ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΑHaber είπε ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους ομολόγους του στην Αθήνα και Βρετανία.

Όπως είπε χθες συζήτησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τηλεφωνικώς και το θέμα των επισκέψεων του Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα.

Κατά τ΄ άλλα δεν υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, όπως επιμένουν Κύπριοι αξιωματούχοι. Δεν μας λένε κάτι για τις διεθνείς πιέσεις. Και πάνω απ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον των εταιριών για το πετρέλαιο και το αέριο.

Το άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος υπουργός όταν είπε πως λύση στο Κυπριακό θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα διασφαλίσει ώστε το νερό και η ενέργεια να χρησιμοποιηθούν για την ειρήνη και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

Απ΄ ότι φαίνεται, υπάρχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από όσο μας λένε…

Το παραδοθέν από την κα Νούλαντ αμερικανικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος έγινε αποδεκτό και από τα δύο μέρη και η συμφωνία έκλεισε. Μετά την σύντομης διάρκειας διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου, έγκυρη διπλωματική πηγή υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων αναμένεται να επαναρχίσουν μετά μια εβδομάδα.

Οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες: Ο Κουντρέτ Οζερσάι διαδέχεται τον Οσμάν Ερτούγ ως διαπραγματευτής των Τουρκοκύπριων. Ο Οζερσάι δήλωσε ότι πριν δύο χρόνια είχε παραιτηθεί, επειδή οι διαπραγματεύσεις οδηγούσαν στο πουθενά.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ακολούθως σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Χριστόφια.

«Τώρα» – είπε ο Οζερσάι- «αρχίζει μία σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και όλοι οι διεθνείς παράγοντες είναι σε κινητοποίηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα λύσουν το κυπριακό οι ξένοι. Η αβεβαιότητα και η μη λύση, ουδεμία από τις δύο κοινότητες συμφέρει».

Μετά την συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων.

Η Ευρώπη καθυστερημένα φαίνεται να αφυπνίζεται από τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, και έτσι, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος «η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο και επίκειται επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε για να ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες για τη λύση».

Οι ευρωπαίοι αρμόδιοι «θα πρέπει επίσης να δουν το πώς θα εναρμονιστεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αρχίσουν οι εργασίες για αυτό» γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρεται σε δύο σενάρια για λύση του κυπριακού:

Το πρώτο υποστηρίζει πως το κυπριακό θα έχει επιλυθεί μέχρι το Μάιο, οπότε διεξάγονται οι ευρωεκλογές και

το δεύτερο ότι η λύση θα αφεθεί για μετά τον Αύγουστο, οπότε θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Το αμίλητο νερό έχουν πιεί στην Αθήνα. Κατάπιαν το αμερικανικό σχέδιο, που θα διαιωνίζει και θα μονιμοποιεί το έγκλημα πολέμου, του εποικισμού, ή τις παρωχημένες και παράνομες εγγυήσεις. Ακόμη που αντιβαίνει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή και κατοχή και τις Αρχές του διεθνούς δικαίου.

Αλλά έχουμε επανειλημμένα γράψει πως υπάκουοι ηγέτες τοις ξένων ρήμασι πειθόμενοι οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς.

Και η ένοχη σιωπή τους αποτελεί απόδειξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης