Είναι μια από τις παλαιότερες πίστες στην ιστορία της Formula 1, έχοντας φιλοξενήσει 45 Grand Prix από το 1950 έως σήμερα. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος στο πρωτάθλημα και ένα από τα πιο απαιτητικά circuit, με την ανηφορική στροφή «Eau Rouge» να αποτελεί «θρύλο», κερδίζοντας το σεβασμό όλων των πιλότων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα του Spa στο Βέλγιο είναι «κρυμμένη» μέσα στο δάσος, στο οροπέδιο των Αρδεννών, με τη χάραξη της να προσφέρει την απόλυτη αίσθηση και ευχαρίστηση που μπορεί να νιώσει ένας οδηγός. Όπως έχει αναφέρει και ο Alonso: «Ένας γύρος στο Spa είναι σαν 20 σε οποιαδήποτε άλλη πίστα, όσον αφορά την ένταση και την αδρεναλίνη».

Οι υψομετρικές διαφορές, οι κάθε λογής στροφές και τα αργά σικέιν που εναλλάσσονται με γρήγορες ευθείες, κρατούν συνεχώς τους οδηγούς στα «κόκκινα» και τους φιλάθλους σε εγρήγορση. Τόσο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, όσο και στον αγώνα μεθαύριο (25/8), οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν την σκληρή (P Zero Orange) και μεσαία (P Zero White) γόμα της Pirelli.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυνίκης ο Schumi

Ο οδηγός που κερδίσει τις περισσότερες φορές στο Spa είναι ο Michael Schumacher (6 νίκες), με τον Ayrton Senna να έχει μια λιγότερη. Από τους εν ενεργείας πιλότους, ο Kimi Raikkonen έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου τέσσερις φορές, με τους Vettel, Hamilton, Button και Massa να έχουν μία νίκη και τον Alonso καμία.

Στοιχεία πίστας

Μήκος πίστας: 7,004 χλμ
Αριθμός γύρων: 44
Απόσταση αγώνα: 308,052 χλμ
Ρεκόρ γύρου: 1:47.263 (Sebastian Vettel, 2009)
Πρώτο GP: 1950
Mέση ταχύτητα: 226 χλμ./ώρα
Μέγιστη ταχύτητα: 325 χλμ./ώρα
Τέρμα γκάζι στο 72% του γύρου     
Αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο: 45
Κατανάλωση ανά 100 χιλιόμετρα: 64 λίτρα

Η διάσημη στροφή «Eau Rouge»

Το πρόγραμμα του αγώνα:

Σάββατο 24/8

Ελεύθερες δοκιμές: 12:00 – 13:00GR (OTE TV)
Κατατακτήριες δοκιμές: 15:00GR (OTE TV / WMOTORS LIVE)

Κυριακή 25/8

Αγώνας: 15:00GR (OTE TV / WMOTORS LIVE)

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης