Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

Το Ibiza είναι μαζί με το Leon τα αυτοκίνητα-σημεία αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της ισπανικής μάρκας. Η ανανεωμένη έκδοση της 4ης γενιάς του μικρού μοντέλου της Seat, με τη βοήθεια του VW Group, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρεσκαρισμένο μέσα και έξω

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανανεωμένο Ibiza διακρίνεται για τη δυναμική σχεδίαση του εμπρός τμήματος, χάρη στον νέο προφυλακτήρα με τη μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα, τα καινούργια φωτιστικά σώματα και τους προβολείς ομίχλης, καθώς και τα προαιρετικά LED πίσω φώτα. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές περιορίζονται στον πίνακα οργάνων, ο οποίος είναι πλέον πιο σύγχρονος και ευανάγνωστος, στους κυκλικούς αεραγωγούς, στο ανασχεδιασμένο τριάκτινο τιμόνι και στους νέους χρωματισμούς στις επενδύσεις.
Σπορ πινελιές στον πίνακα οργάνωνΟι χώροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το προ-facelift μοντέλο, φιλοξενώντας με άνεση τέσσερις επιβάτες, με το πορτμπαγκάζ να είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας, έχοντας 292 λίτρα χωρητικότητας. Για την αύξηση της πρακτικότητας στην καμπίνα, οι σχεδιαστές της Seat προσέθεσαν ένα φωτιζόμενο ντουλαπάκι συνοδηγού με όγκο 10,7 λίτρων. Η ποιότητα κατασκευής είναι αντάξια των αντίστοιχων γερμανικών προτάσεων, με την εργονομία ωστόσο να είναι μέτρια, λόγω του δύσχρηστου ηχοσυστήματος στο κέντρο του ταμπλό.

Πεντάστερο και με καλό εξοπλισμό


Οι γυναίκες θα το εκτιμήσουν δεόντως

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία σε αυτήν την κατηγορία αυτοκινήτων είναι η ασφάλεια που προσφέρουν στους επιβάτες και ο εξοπλισμός. Το ισπανικό super mini έχει λάβει πέντε αστέρια από τον οργανισμό EuroNCAP στις δοκιμές πρόσκρουσης, με τη βασική έκδοση να περιλαμβάνει τέσσερις αερόσακους, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα, σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP και υποβοήθησης πέδησης, ρυθμιζόμενο τιμόνι και χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι. 

Όλα στον 1.2 TSI

Σταθερό, σίγουρο και ευέλικτο Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1.197 κ.εκ. της VW είναι αυτός που κάνει τη διαφορά στο Ibiza. Το μοτέρ απόδοσης 105 ίππων κινεί ταχύτατα το αμάξωμα, έχει δύναμη σε όλο το φάσμα των στροφών και, παρά την απουσία 6ης σχέσης από το κιβώτιο, εμφανίζει γραμμική λειτουργία και προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις, με την κατανάλωση καυσίμου να κυμαίνεται σε πραγματικές συνθήκες κίνησης περίπου στα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Στον δρόμο, το πεντάθυρο Ibiza δίνει μια αίσθηση σιγουριάς στον οδηγό, με τον συνδυασμό πλαισίου, ανάρτησης και συστήματος διεύθυνσης να είναι αρωγός σε αυτό. Μέσα στην πόλη κινείται σβέλτα και ευέλικτα, ενώ στον αυτοκινητόδρομο είναι σε θέση να καλύψει μεγάλες αποστάσεις διατηρώντας υψηλές ταχύτητες. Τα καθίσματα προσφέρουν σωστή στήριξη και δεν κουράζουν οδηγό και επιβάτες, κάτι που διαπιστώνεις έπειτα από ώρες συνεχούς οδήγησης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Το βήμα προς την κορυφή

Η σχεδιαστική ανανέωση προσδίδει στο Ibiza πιο σύγχρονο χαρακτήρα, που σε συνδυασμό με τον αποδοτικό κινητήρα 1.2 TSI και την πολύ καλή οδική συμπεριφορά του το κατατάσσει αυτόματα στην κορυφή της κατηγορίας. Ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης Reference, τα χαμηλά τέλη κυκλοφορίας (107.1 ευρώ) και η τιμή των 12.279 ευρώ καλύπτουν και με το παραπάνω τις προδιαγραφές του ισπανικού super mini.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Seat Ibiza 1.2 TSI    
Κυβισμός (cc) 1.197 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 105/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 175/1.550
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 9,8
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 190
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 5,1
Εκπομπές Ρύπων CO2 119 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 107,1 €
Μήκος (μέτρα) 4,061
Πλάτος (μέτρα) 1,693
Ύψος (μέτρα) 1,445
Βάρος (κιλά) 1.090
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 292
Τιμή (από…)* 12.279 ευρώ

* Συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της απόσυρσης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης