Κρίσιμο το αυριανό ραντεβού των δύο ηγετών για το Κυπριακό καθώς θα διαφανεί η προοπτική για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, ενώ θα ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, σ’ ό,τι αφορά τη συνάντηση της Τρίτης (η οποία θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί), είναι η ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στην κυβέρνηση, θέματα που αφορούν την ΕΕ και τη διακυβέρνηση του τόπου, καθώς και την εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε θεσμούς και όργανα του ομόσπονδου κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυριανή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών από την επανέναρξή τους πριν από έναν μήνα, ύστερα από τη γνωστή διακοπή λόγω αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών.

Πραγματοποιείται σε ένα κομβικό σημείο καθώς:

α) η τουρκική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί για το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τους σχολικούς εορτασμούς (που προέκυψε μετά το γνωστό θέμα για το ενωτικό δημοψήφισμα), τον έστειλε στο Ανώτατο, προκαλώντας σειρά αναταράξεων και συζητήσεων,

γ) Υπάρχει η διαπίστωση από ε/κ πλευράς ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να οδεύουν σε λύση, κάτι που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό, και

δ) η προσπάθεια της Άγκυρας για τερματισμό των ερευνών στην ΑΟΖ της ΚΔ μέσω μιας νέας Γενεύης (όπως αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος»).

Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το τελευταίο, η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει μέσω των επόμενων συναντήσεων των δύο ηγετών να δείξει ότι υπήρξε αποτέλεσμα που να δικαιολογεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Εκτιμάται ότι Έσπεν Μπαρθ Άιντα και άλλοι εμπλεκόμενοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του Νίκου Αναστασιάδη για να τον πείσουν να βάλει εκ νέου στο ψυγείο τις έρευνες για φυσικό αέριο για να μη… «χαλάσει το κλίμα».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό αυτές τις μέρες, επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα για να παραστεί στην αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εντός Μαΐου θα γίνουν άλλες δύο συναντήσεις στις 11 και 20 του μήνα.

«Την Τρίτη ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις» ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες. Σημειώνεται ότι ο κ. Άιντα ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη τους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την πορεία των συνομιλιών, συνάντηση κατά την οποία εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες επί του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρέσβεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν, εάν και εφόσον τους ζητηθεί.

Πηγή: philenews.com / ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης