Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε ένας εντατικός διάλογος που έφερε πρόοδο σε πολλά σημαντικά θέματα, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν και διαφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, χαρακτηρίζει σημαντικό το ότι υπάρχει η αλληλοκατανόηση για τις ανησυχίες και τις δυσκολίες της άλλης πλευράς.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ελπίδα ότι με την εντονότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεραστούν επιφυλάξεις και φόβοι που έχουν οι δύο κοινότητες εξαιτίας των εμπειριών τους στο παρελθόν, αλλά και ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Ως δυσκολότερα σημεία αναφέρει το ζήτημα των περιουσιών και των αποζημιώσεων για τους πρόσφυγες, τις εδαφικές διορθώσεις στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων είναι η συμμετοχή ως κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης