Η φράση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΙΓΜΑ» για «τους εξ Ελλάδος επισκέπτες» πήρε διαστάσεις και στο Twitter.

Πολλοί ήταν οι Κύπριοι πολιτικοί που έκαναν αναρτήσεις για το ζήτημα που προέκυψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από αυτές είναι η ανάρτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία προκάλεσε τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να απαντήσει.

Όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σιζόπουλος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι εξ Ελλάδος επισκέπτες ενοχλούν. Οι Τούρκοι παράνομοι σφετεριστές των περιουσιών Ελληνοκυπρίων γιατί νομιμοποιούνται;».

Η απάντηση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου ήταν η ακόλουθη: «Δεν ενοχλούν οι εξ Ελλάδος αδελφοί. Ενοχλούν όσοι μιλούν υπέρ δύο κρατών ή όταν βλέπουν την προσάρτηση και ως δυσμενή τάχα ευκαιρία».

Σε νέα απάντησή του στον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έγραψε: Marinos Sizopoulos @sizopoulos @PapadopoulosVic Η γενίκευση κ αοριστολογία δεν βοηθά. Η ένθερμη υποστήριξη του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν το 2004 ήταν καλύτερη σύμβουλος;

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένθερμος οπαδός του αλήστου μνήμης σχεδίου Ανάν.

Κυπριακό: Δεν άγγιξαν «καυτή πατάτα»

Εκτός ατζέντας η σύνθεση της Διάσκεψης, για να μην προκληθεί «σοκ στη διαδικασία», γράφει ο «Φιλελεύθερος».

Ένα από τα βασικά θέματα, διαδικαστικής και ουσιαστικής σημασίας, αυτό της σύνθεσης της Διάσκεψης της Γενεύης, δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κι αυτό ήταν επιλογή για να μην «κολλήσουν» οι συζητήσεις και επηρεαστεί η διαδικασία. Μετά την τρίωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων, αποφεύχθηκε «η συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα».

Είναι προφανές πως Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι υποχρεωμένοι να αγγίξουν την «καυτή πατάτα» πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη, στις 9 Ιανουαρίου. Στη χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε -όπως αναφέρεται- σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν εκκρεμότητες, διαπιστώθηκαν ωστόσο και δυσκολίες, καθώς και διάσταση απόψεων.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο διαπραγματευτών παρουσία του κ. Έιντε και της κας Σπέχαρντ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θέματα εσωτερικής ασφάλειας, νόμου και τάξης στην επανενωμένη Κύπρο.

Επίσης, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το Κυπριακό.

Από τους πρέσβεις μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Ο πρόεδρος απάντησε λέγοντας: «το συντομότερο, το καλύτερο».

Σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου απόψε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, για να χαράξουν από κοινού «τη γραμμή που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στο μέγιστο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Το Κυπριακό, πάντως, θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την επίσημη επιστολή-πρόσκληση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της Ένωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα.

Ακιντζί: «Εμείς οι δύο και οι εγγυήτριες δυνάμεις στην πενταμερή…»

Θα βρεθούν δύο με τρεις φορές, εάν αυτό είναι δυνατό, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη έτυχαν ενημέρωσης για τα όσα έχουν γίνει κατά τις τέσσερις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών τους μέχρι σήμερα. Επόμενη συνάντηση των ηγετών, όπως ανέφερε, θα υπάρξει στις 20 ή 22 Δεκεμβρίου.

Εάν το πλαίσιο προκύψει κι εάν όλα πάνε καλά μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στις συναντήσεις των ηγετών και «στην εργασία που θα γίνει από τις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων υπάρξει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, το ομοσπονδιακό σύνταγμα, τα συντάγματα των πολιτειών, οι ομοσπονδιακές νομοθεσίες και θέματα που αφορούν στην εφαρμογή τους μπορούν να μείνουν και να ολοκληρωθούν τους πρώτους λίγους μήνες του 2017. Έπειτα από αυτό, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας προετοιμασίας των δημοψηφισμάτων, θα υπάρξει ενημέρωση των δύο κοινοτήτων για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πρόσθεσε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από mignatiou.com / philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης