H Κύπρος δεν κινδυνεύει ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε βραχυπρόθεσμα από την προοπτική ενός Brexit, δηλώνει ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group – EWG).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο, εκτιμά ότι «κανείς πραγματικά δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος θα επηρεαστούν ελάχιστα». Απορρίπτει, δε, ως παρανοϊκές σκέψεις τις θεωρίες για πολιτικές εξελίξεις μετά το Brexit που θα οδηγούσε σε Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τόμας Βίζερ πλέκει το εγκώμιο των Κύπριων συνομιλητών του τα τελευταία χρόνια και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και εμφανίζεται αισιόδοξος για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συστάσεων της Ευρωζώνης για την κυπριακή οικονομία.

Μιλώντας για την 2η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, περιγράφει το αντικείμενο των συζητήσεων της Ε.Ε. με το ΔΝΤ, αλλά και το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές που ζητεί η Ευρώπη στις εργασιακές σχέσεις και στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. «Αν η Ελλάδα είχε τον δημόσιο τομέα που έχει η Κύπρος, δεν θα παλεύαμε σήμερα με όλα αυτά τα προβλήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος αποκλείει προς το παρόν τη συζήτηση για τη μείωση της απαίτησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από τον ελληνικό προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία μετά το 2018 και υπενθυμίζει τις διαφορές που υπάρχουν με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης