Δυο χρόνια μετά το διάγγελμα του Καστελόριζου, η χώρα βιώνει την οδυνηρή πραγματικότητα δυο μνημονίων. Με αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες. Ανεργία, ύφεση, ανασφάλεια, αγωνία, απολύσεις, μείωση εισοδημάτων. Γιατί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσε 20 από τους 24 αυτούς μήνες;

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη και παραλείψεις, είχε καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Όμως κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κρίση που σαφώς δεν ξεκίνησε στις εκλογές του 2009 και στο Καστελόριζο. Το πρόβλημα δεν προέκυψε από τη στιγμή που αρχίζαμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο διάσωσης. Κανείς όμως δεν σκέφτεται τι είχε συμβεί μέχρι τότε, σε τι συντρίμμια είχε κατεδαφιστεί η χώρα μέσα από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 183 δις το 2004 και το παρέδωσε στα 300 δις το 2009! Μας παρέδωσε το έλλειμμα στο 15,8%, (κατά δήλωση του κ. Σαμαρά σε άρθρο του στην «Wall Street Journal») και μας παρέδωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως το εμπορικό ισοζύγιο δηλαδή, στο μνημειώδες επίπεδο του 15%! Ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο!

Η δε ύφεση στην οποία αναφέρεστε ξεκίνησε το 2008. Δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε τις προάλλες για να στηρίξει τον κ. Σαμαρά αλλά δεν είπε τίποτε για την ταμπακιέρα. Δεν είπε τίποτε για το 2004-2009 για το πώς φτάσαμε στην κρίση, πως εξόκειλε η χώρα δημοσιονομικά.
Το ΠΑΣΟΚ ναι αναγκάστηκε να πάρει επώδυνα μέτρα. Πήραμε όμως μέτρα τα οποία μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει; Αν δεν είχανε αφήσει να φτάσει η χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009, ναι, πολλά από τα δύσκολα και σκληρά μέτρα, θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει. Από το 2009 και μετά δυστυχώς έπρεπε να κάνουμε δύσκολες, πολλές φορές τραγικές σταθμίσεις. Παρ’ όλα αυτά φτάσαμε στο νέο πρόγραμμα, στη νέα δανειακή σύμβαση, στο PSI, στη δραστική μείωση του χρέους, στην αλλαγή της δημοσιονομικής ταυτότητας της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μαζί με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους παγκοσμίως.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη ψήφο ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να διαμορφώσει μια μεγάλη συμμαχία υπεύθυνων δυνάμεων. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζονται ευρείες συναινέσεις. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η ΝΔ, η οποία ζητά αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρις ότου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και την πρωθυπουργοποίηση του κ. Σαμαρά, δίχως να αντιλαμβάνεται τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχουν οι επαναλαμβανόμενες εκλογές στην οικονομία της χώρας . Οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πρέπει να είναι η κορύφωση της κρίσης αλλά η αρχή της υπέρβασης της κρίσης. Εξάλλου έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση και να σώσει τη χώρα πληγώνοντας τον ελληνικό λαό.

Αλλά δεν είχε άλλη επιλογή. Και τώρα ζητά να του δοθεί η εντολή για να αποκαταστήσει τις αδικίες και να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην τελική έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ένα πλήρες Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και το Σάββατο στο Ίδρυμα Καρατζά θα παρουσιάσει αναλυτικά τις Προγραμματικές Δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης