Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα των σεναρίων περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας, χρεοκοπίας, και επιστροφής στην δραχμή:

“Πίσω από πολλά πράγματα που ακούω, κρύβεται το κόμμα της δραχμής ξέρετε. Υπάρχει ένα κόμμα της δραχμής κρυμμένο. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα της δραχμής; Λοιπόν, ξεκάθαρα. Αυτοί που βγάλανε τα λεφτά τους έξω σε ευρώ και θέλουν η χώρα να γυρίσει στη δραχμή για να μπορέσουν να την αγοράσουν φθηνά και να την έχουν σε απόλυτη εξάρτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος θα χάσει από αυτό; Ο πιο φτωχός θα χάσει, ο πιο φτωχός, γιατί ναι μεν η χώρα μπορεί να αποκτήσει μετά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά οι μισθοί θα είναι μισθοί πείνας σε δραχμές. Δεν θα μιλάμε τώρα για 700 ευρώ αλλά θα μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες δραχμές και για το αν θα βρεις προϊόντα στα ράφια. Κι αυτά δεν είναι εκφοβισμοί, είναι η πραγματικότητα η οποία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή όταν έχουμε έλλειψη διορατικότητας και όταν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που διακυβεύεται. Μα διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

Ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία γιατί καταφεύγουμε στο λαό. Αν ο λαός επιλέξει μόνος του μία λύση η οποία είναι τυφλή ή άγνωστη, θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες αυτές. Είναι τόσο απλό και τόσο τραγικά συγκεκριμένο.”

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα των μικρο-ομολογιούχων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αδικούνται οι μικρομολογιούχοι, είναι αποταμιευτές και όχι επενδυτές, δεν θα έπρεπε να περιληφθούν. Μας ανάγκασαν οι εταίροι μας, το ΔΝΤ και η Τρόικα να μπουν οι μικρομολογιούχοι.

Αγωνιζόμαστε στο Eurogroup για να βρούμε έναν τρόπο αποκατάστασης, τον έχουμε τον τρόπο αποκατάστασης. Όσοι έχουν ομόλογα μέχρι 100.000,00 € επειδή το αναφέρατε χρειάζονται μόλις 300 εκατομμύρια, δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο νομικός φόβος που έχουν οι εταίροι μας.

Και εγώ ξέρω τι θα κάνω την επομένη των εκλογών αν έχω την ευθύνη της διαχείρισης. Εάν την έχει κάποιος άλλος εδώ θα του πω τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου, γιατί έχουμε ένα έδαφος καλλιεργημένο στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.”

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία:

“Για τα ασφαλιστικά ταμεία είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες και το κάνουμε. Ήδη τους φώναξα και τους είπα μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ανακτήσουν το χαρτοφυλάκιο τους ελληνικών ομολόγων στο 100% μπορούν με τα λεφτά που έχουν πάρει από εμάς, από το ελληνικό δημόσιο για το PSI.

Και αν υπάρξει κενό θα καλυφθεί μέσα από τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας, έχει συγκροτηθεί ο φορέας για τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας. Ούτως ή άλλως καλύπτονται με επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Το χαρτοφυλάκιο τους ήταν 26 δις, κάθε χρόνο παίρνουν 13 δις επιχορήγηση, σε δυο χρόνια καλύπτεται όλο το χαρτοφυλάκιο.”

Απάντηση Εάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τους αγρότες και την Αγροτική Τράπεζα:

“Ως προς την Αγροτική Τράπεζα, είπα χθες στην ανακοίνωση που έκανα για τα αγροτικά θέματα, ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο Έλληνας αγρότης, η υπέγγυα ιδιοκτησία του Έλληνα αγρότη είναι απολύτως διασφαλισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα η οποία πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εξυγιανθεί, αλλά αποκτούν οι αγρότες πρόσβαση σε όλες τις τράπεζες.

Γιατί τώρα εμείς έχουμε το στρατηγικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόσβασή τους παντού σε συνεργασία και με το Ταμείο Στήριξης του νέου Επιχειρηματία Αγρότη ή όχι απλώς του νέου ηλικιακά, του νέου σε αντίληψη επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί ως προς το κεφάλαιο κίνησης.

Και είπαμε χθες πως με 150 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» θα κινηθούν 500 εκατομμύρια μέσα από το τραπεζικό σύστημα γι’ αυτή τη δουλειά και 100 εκατομμύρια για τους νέους αγρότες, άλλα 400 για την δωρεάν προσφορά εύφορης αγροτικής γης σε νέους οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο κ.ο.κ. Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την άποψη αυτή.”

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τον κ. Καραμανλή:

“Ο κ. Καραμανλής έσπασε τη σιωπή του -όπως λέγεται με ένα λογοτεχνικό τρόπο- στήριξε τον κ. Σαμαρά και δεν είπε τίποτε για την ταμπακιέρα. Δεν είπε τίποτε για το 2004-2009 για το πώς φτάσαμε στην κρίση, πως εξόκειλε η χώρα δημοσιονομικά, τίποτε.

Με ρωτάτε συνεχώς εμένα να πω τι έγινε τους τελευταίους μήνες του ’09 και τους πρώτους του ’10, γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις, γιατί δεν είπαμε όλη την αλήθεια. Ο κ. Καραμανλής δεν λέει κουβέντα. Μα μία κουβέντα αυτοκριτικής!”

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών:

“Χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών στον πολεοδομικό ιστό καμίας πόλης δεν μπορεί να γίνουν, δεν πρόκειται να γίνουν. Τα στρατόπεδα που είναι μέσα στις πόλεις τα δίνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την επομένη των εκλογών και τις συνεργασίες:

“Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι ένα τραγικό αδιέξοδο. Και αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο κάθε Έλληνας πολίτης. Πράγματι τα κόμματα θα έλεγα με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, σαν να είμαστε πριν το 2009. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για αυτοδυναμία, είναι εκτός αριθμητικών δεδομένων, θέλει τη δική του πρωθυπουργία.

Η δε Αριστερά αυτά τα οποία πάντα έλεγε, χωρίς καμία δυνατότητα συνεργασίας ούτε μεταξύ των Κομμάτων της Αριστεράς, τα δε νέα Κόμματα της Δεξιάς –γιατί έχουμε νέα Κόμματα της Δεξιάς- τα οποία έχουν έντονο συγκυριακό και προσωπικό χαρακτήρα, εμφανίζονται αντιμνημονιακά, στην πραγματικότητα συμπλέουν με την Αριστερά.

Αν θέλουν να συνεργαστούν και να εμφανίσουν ένα ενιαίο κυβερνητικό πρόγραμμα και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι σεβαστό. Αλλά πρέπει να εγγυηθούν ορισμένα πράγματα στον Έλληνα πολίτη: για την ασφάλειά του την οικονομική, για το μισθό του, τη σύνταξή του, την επιχείρησή του, την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Γιατί έχουμε εκεί αντιευρωπαίους όπως το ΚΚΕ ή όπως ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τσάμπα φιλοευρωπαίους δηλαδή «είμαστε με την Ευρώπη αλλά παίρνουμε τα λεφτά δεν παίρνουμε τους όρους, παίρνουμε τα καλά δεν παίρνουμε τα κακά», είναι μια αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς λέμε δώστε μας πλειοψηφία σχετική να είμαστε πρώτο Κόμμα, νικητές των εκλογών να πάρουμε τη διερευνητική εντολή, να συγκεντρώσουμε τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξαρτήτως του τι λένε τώρα προεκλογικά, τουλάχιστον μετεκλογικά να υπάρξει υπευθυνότητα να κάνουμε μια συνεργασία ευρέως φάσματος με μεγάλη πλειοψηφία, διότι με οριακές πλειοψηφίες στο λαό και στη Βουλή δεν κυβερνιέται ο τόπος.

Πρέπει να βάλουμε πλάτη να βγούμε οριστικά από την κρίση. Ποιος θα πάρει την χώρα στους ώμους του, όπως την πήρα τον Ιούνιο; Και την πήγα εδώ που φτάσαμε στη δανειακή σύμβαση, στη μείωση χρέους, στη μείωση τόκων, στη σταθεροποίηση των Τραπεζών. Ποιος; Πρέπει να υπάρξει κάποιος.
Τώρα από εκεί και πέρα οι επιλογές του εκλογικού σώματος είναι απολύτως σεβαστές και είναι όλες θεμιτές δημοκρατικά. Μην σκέφτεται όμως κάποιος ότι ψηφίζει για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και θα υπάρξει μετά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πάει με τη Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί και να σηκώσει το βάρος και άρα οι άλλοι θα φωνάζουν, θα διαμαρτύρονται θα πιέζουν και κάποιοι θα κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Όχι.

Πρέπει να υπάρξει απόφαση και εντολή καθαρή του ελληνικού λαού. Πρέπει να υπάρξουν νομιμοποιημένες λύσεις. Και επειδή λέτε «η κρίση οφείλεται στα δυο Κόμματα». Βεβαίως τα δυο Κόμματα κυβέρνησαν, βεβαίως την κρίσιμη φάση 2004-2009 δεν κυβερνούσαμε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία μόνη της.

Αλλά να σας πω και το εξής: βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν προειδοποίησε προεκλογικά, είπε «λεφτά υπάρχουν», έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα γίνει κάτι συνταρακτικό από πλευράς μέτρων, ναι. Τα Κόμματα της Αριστεράς τι έλεγαν; Ζήτησαν ποτέ να δοθούν λιγότερες αυξήσεις; Να γίνουν περικοπές; Να μειωθεί το έλλειμμα, να μειωθεί το χρέος; Τόσα χρόνια η Αριστερά ζητούσε μικρότερο έλλειμμα και μικρότερο χρέος; Μήπως η πολιτική της ενεθάρρυνε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Γιατί η Αντιπολίτευση δεν έχει ποτέ ευθύνη;

Το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση έχει ευθύνη γι’ αυτά που είπε ή που δεν είπε το 2009. Η εξ αριστερών Αντιπολίτευση ή η Αντιπολίτευση των μικρότερων Κομμάτων της Δεξιάς δεν έχει καμία ευθύνη; Ποτέ; Τη λογική είναι αυτή στην Ελλάδα; Όποιος ενθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές συνδικαλιστικές συντεχνιακές πολιτικές, δεν έχει καμία ευθύνη; Όποιος διεκδικεί παροχές, παροχές, παροχές δεν έχει κι αυτός καμία ευθύνη;

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό αλλά εν πάση περιπτώσει πράγματι η συντριπτικά μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε εμάς. Έχουμε ένα βουνό ευθύνης, όπως λέω. Αλλά οι πολίτες ένα κόκκο άμμου ευθύνης δεν έχουν; Ένα λόφο ευθύνης τα μικρότερα Κόμματα δεν έχουν; Ένα λοφίσκο; Εμείς να έχουμε πιο βουνό θέλετε να πάρουμε; Τον Όλυμπο ευθύνης. Δεν έχουν ένα μικρό λόφο ευθύνης; Κανείς; Τίποτε; Είναι όλοι αθώοι!”

/Uploads/Media/VMIX/Video/2012/Apr/25/141671271.jpg

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης