Τις προβλέψεις του για τις ομάδες που θα προκριθούν από τον 1ο όμιλο του Euro 2012 κατέθεσε ο Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, ο οποίος τόνισε ότι φαβορί είναι η ομάδα της πατρίδας του, της Πολωνίας. Όπως τόνισε στη «SportDay», η Πολωνία θα κερδίσει την Ελλάδα, στο παιχνίδι της πρεμιέρας.

Η συνέντευξη:

-Τι περιμένετε να γίνει στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας;
«Η απάντηση είναι προφανής: σέβομαι το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι η Πολωνία, η εθνική ομάδα της πατρίδας μου, θα είναι η νικήτρια στο πρώτο παιχνίδι, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Είστε ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο Euro 2012. Πόσο σημαντικό και πόσο τιμητικό είναι αυτό για σας;
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα, είναι ένα παράσημο που πήρα λόγω της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Σαφέστατα αποτελεί ύψιστη τιμή για εμένα».

-Πόσο σημαντικό είναι για την ίδια τη χώρα σας να φιλοξενεί μια τέτοια διοργάνωση;

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλον τον κόσμο για να ανακαλύψει πόσο όμορφη χώρα είναι η Πολωνία και να διαπιστώσει ότι πανάξια είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ.: η Πολωνία μπήκε στην Ε.Ε. εν έτει 2004)».

-Εννοείτε από οργανωτικής άποψης;

«Εννοώ από κάθε άποψη. Έχει ανέβει επίπεδο η Πολωνία τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Έχει αναπτυχθεί, για να χρησιμοποιήσω μια πιο κατατοπιστική λέξη. Όλα αυτά θα τα διαπιστώσουν όσοι έρθουν στη χώρα μας για το Euro».

-Ξέρω ότι έχετε μια δυνατή φιλία με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, από τότε που παίζατε μαζί στη Γιουβέντους. Έχετε συζητήσει μαζί του για το εναρκτήριο ματς Πολωνίας – Ελλάδας;
«Πράγματι, ο κ. Πλατινί είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, αλλά οι μεταξύ μας συζητήσεις είναι ιδιωτικές και όχι δημόσιες, επομένως δεν μπορώ να πω τι λέμε μεταξύ μας».

-Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι δύο ομάδες που αποτελούν φαβορί για την πρόκριση στη δεύτερη φάση από το γκρουπ, στο οποίο μετέχουν οι Πολωνία, Ελλάδα, Ρωσία και Τσεχία;

«Για εμένα, η Πολωνία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί στον επόμενο γύρο και για την άλλη θέση έχω την ίδια συμπάθεια και εκτίμηση και για τις τρεις άλλες ομάδες, χωρίς όμως να μπορώ να προβλέψω ποιος θα περάσει».

-Ξέρετε κάποιους Έλληνες ποδοσφαιριστές; Ποια είναι η γνώμη σας για την επερχόμενη παρουσία της Ελλάδας στο τουρνουά;

«Δεν ξέρω πολύ καλά τους Έλληνες παίκτες, για να είμαι ειλικρινής. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία της Ελλάδας, πιστεύω ότι θα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο. Η ομάδα θα θέλει να δώσει χαρά στον ελληνικό λαό σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει λόγω της οικονομικής κρίσης».

-Ποιος είναι ο καλύτερος Πολωνός ποδοσφαιριστής;

«Η Πολωνία είναι μια καλή ομάδα ως σύνολο και όχι μόνο λόγω μονάδων. Κάθε παίκτης έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και έχει τη δική του συμβολή στο σύνολο».

-Γνωρίζετε τον δικό μας προπονητή, Φερνάντο Σάντος; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτόν;

«Δεν τον γνωρίζω τόσο καλά, ώστε να εκφράσω άποψη για αυτόν».

-Έχετε πολύ καλή γνώση του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ποια είναι η γνώμη σας για την Εθνική Ιταλίας και την παρουσία της στο Euro 2012;
«Η Ιταλία είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Είναι απρόβλεπτοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Έχουν ταμπεραμέντο, αγωνιστικότητα και σωστή νοοτροπία, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι από τα πρώτα φαβορί για το Κύπελλο».

-Ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το Κύπελλο;

«Για εμένα, η Ισπανία. Εκτός από τη μεγάλη τους αυτοπεποίθηση που προέρχεται από τις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος, συν τοις άλλοις μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με την μπάλα. Είναι μια πολύ τεχνική ομάδα που έχει όλες τις δυνατότητες να στεφθεί εκ νέου πρωταθλήτρια Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης