του Φώτη Χατζηνικολάου, Personal Trainer

Πάμε να δούμε λοιπόν αν γνωρίζετε τα 5 παρακάτω πράγματα που ίσως να μην ξέρετε για το γυναικείο αδυνάτισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νούμερο 1 : Ο μεταβολισμός σας δεν θα μπλοκάρει αν δεν φάτε τακτικά.

Ένας από τους πιο παλιούς μύθους στην διατροφή, αλλά παρόλα αυτά, ακόμα παραμένει σφινωμένος στα μυαλά αρκετών γυναικών. Διατροφολόγοι, γιατροί, γυμναστές, δικηγόροι, μηχανικοί, ταξιτζίδες και γενικά ο κάθε πικραμένος φαίνεται να έχει άποψη σε αυτό το θέμα.

Ποιά είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι για να χάσετε κιλά, το κάθε πότε θα τρώτε παίζει πολύ μικρό ρόλο. Μία έρευνα που σύγκρινε 6 ή 2 γεύματα την ημέρα, δεν έδειξε κάποια διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων που εξετάστηκε. Σε μία άλλη έρευνα, πάλι το ίδιο. Παρατηρήστε ότι το σημαντικό και στις 2 μελέτες ήταν να ελέγχουν καλά πόσες θερμίδες έτρωγε η κάθε ομάδα ατόμων αλλά και επίσης πόσους υδατάνθρακες, πόση πρωτεΐνη και πόσα λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπότε φαίνεται πως όταν η δίαιτα, έχει φροντίσει οι θερμίδες να είναι περιορισμένες, τότε θα χάσετε λίπος χωρίς πρόβλημα, είτε φάτε 1 γεύμα είτε φάτε και 6 γεύματα.


Πρακτική συμβουλή : Φάτε όποτε θέλετε και όποτε βολεύει το πρόγραμμά σας. Αν αδυνατίσατε με 6 γεύματα την ημέρα και μπορείτε να τρώτε τόσο τακτικά, κανένα θέμα. Μην όμως λέτε πως κάποια που τρώει λιγότερες φορές την ημέρα δεν θα καταφέρει να αδυνατίσει.

Νούμερο 2 : Αν γυμνάζεστε, πρέπει και πάλι να προσέχετε την διατροφή σας

Ήταν Πέμπτη πρωΐ, λίγο πριν ξεκινήσει το κρύο, όταν η Κάλλη μου εκμυστηρεύτηκε ότι επειδή γυμνάζεται μαζί μου, νιώθει πως μπορεί να φάει λίγο παραπάνω στην διατροφή της.

Την πήρα από το χέρι λοιπόν, την κάθισα κοντά στον υπολογιστή μου, έβγαλα το “Calculator” και της έκανα μερικές απλές πράξεις για να καταλάβει πόσες θερμίδες καίει και πως αυτές επηρρεάζουν το σώμα της.

Αρχικά υπολογίσαμε πως σε μία προπόνηση, καίει περίπου 250 θερμίδες.

Σχεδόν κάλεσα ασθενοφόρο όταν είδε πόσες λίγες είναι οι θερμίδες που καίγονται κατά την άσκηση.

Μετά διαιρέσαμε το 250 με το 7, για να βρούμε πόσα γραμμάρια λίπους θα καούν με αυτές τις 250 θερμίδες (δείτε το βίντεο παρακάτω για λίγο μεγαλύτερη ανάλυση)

Το αποτέλεσμα; Μόλις 36 περίπου γραμμάρια λίπους από μία ώρα προπόνησης. Αν θέλετε να κάψετε 1 κιλό λίπους, θα χρειαστείτε κοντά 28 ώρες έντονης προπόνησης.

 

Πρακτική συμβουλή : Συνεχίστε να κάνετε γυμναστική για τα οφέλη που σας προσφέρει, αλλά αν θέλετε να αδυνατίσετε, η διατροφή σας παραμένει η καλύτερη επένδυση του χρόνου αλλά και των δυνάμεών σας.

Νούμερο 3 : Η προπόνησή σας θα πρέπει να δίνει το σωματότυπο που ΕΣΕΙΣ θελετε

Τώρα πρέπει να συζητήσουμε κάτι το οποίο σχεδόν κανένας δεν προσεγγίζει με τον τρόπο που πρέπει. Έχουμε αρκετό κόσμο να δίνει συμβουλές για το πως πρέπει να προπονούνται οι γυναίκες που θέλουν να αδυνατίσουν και είτε να τους προτείνει είτε να τους απαγορεύει κάποια μέθοδο προπόνησης.

Οι δύο πιο γνωστές επιλογές είναι αερόβια προπόνηση (διάδρομος, step, ομαδικά κλπ) και προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, kettlebells, βάρος σώματος).

Αυτό που πρέπει όμως να ρωτήσουμε πριν προτείνουμε κάποιο είδος προπόνησης, είναι τί σώμα θα ήθελε να αποκτήσει η εκάστοτε γυναίκα ΚΑΙ ΜΕΤΑ να τους πουμε πως να προπονηθούν. Γκρίζαραν τα μαλλιά μου μέχρι να έρθω σε αυτή την συνειδητοποίηση, οπότε παρακαλώ ξαναδιαβάστε την.

Το πρόβλημα με όλους εμάς στο χώρο του Fitness είναι ότι είμαστε από μόνοι μας προκατειλημμένοι. Εγώ πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν βάρη την πλειοψηφία των φορών, ενώ αν ρωτήσετε έναν κάποιον δάσκαλο Aerobic θα προτείνει κυρίως αερόβια προγράμματα. Το ίδιο θα γίνει με έναν δάσκαλο Yoga, Pillates, Πολεμικών Τεχνών και άλλα πολλά.

Το παραπάνω όμως αποτελεί πρόβλημα γιατι καμία κοπέλα δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το πως θέλουμε εμείς να γυμναστεί, πρέπει να νοιάζεται κυρίως για το πως θέλει εκείνη να δείχνει.

Ας δούμε μερικές ρεαλιστικές εικόνες γυναικών που ασχολούνται με 3 συγκεκριμένα στυλ προπόνησης (χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλες μεθόδους). Για να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, δεν έψαξα γενικές ορολογίες (πχ female weight lifter), αλλά συγκεκριμένες κοπέλες που ξέρω ότι ασχολούνται με το εν λόγω τύπο προπόνησης.

Προπόνηση με αντιστάσεις :

 

 

Προγράμματα αεροβικής :

 

Yoga :

 

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ εγώ προτιμώ την κοπέλα που κάνει βάρη, κάποια άλλη κοπέλα ίσως θέλει το σώμα που δίνει η Yoga ή η αεροβική. Και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, δικό σας είναι το σώμα και όχι κάποιου που θα σας προτείνει ένα είδος προπόνησης χωρίς να μάθει τι σας αρέσει.

Πρακτική συμβουλή : Ψάξτε σήμερα κιολας και βρείτε τι σώματα σας αρέσουν. Οταν τα βρείτε, είτε ανιχνεύστε με περισσότερο ψάξιμο τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε τέτοιο σώμα είτε ρωτήστε κάποιον που ξέρει από άσκηση. Να είστε προετοιμασμένες επίσης, τα γοννίδια παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ότι πιστεύετε. Το σημαντικό όμως είναι να κατανοήσετε ότι το σώμα που θέλετε να αποκτήσετε, είναι το σώμα που αρέσει σε εσάς και όχι σε αυτούς που σας προπονούν.

Νούμερο 4 : Η ζυγαριά θα μένει στάσιμη κάποιες φορές

Ναι είναι αλήθεια. Η ζυγαριά δεν θα έχει πάντα μια πτωτική τάση.

Κάποιες φορές μπορεί να σας δείξει -5 κιλά ενώ κάποια άλλη φορά μπορεί να δείξει ότι έχετε πάρει κιλά. Άλλες φορές θα σας δείχνει το ίδιο με μια βδομάδα πριν. Δεν μπορείτε να το ελέγξετε οπότε μην αγχώνεστε με αυτό.

Ειδικά όταν είστε στις μέρες σας, μπορεί να δείτε μεγάλες αυξομειώσεις (κυρίως αυξήσεις για να είμαι ειλικρινής) στο βάρος σας.

Τέλος η τυπική ζυγαριά δεν θα σας δείξει αν έχετε αυξήσει την μυϊκή σας μάζα ή αν έχει ανεβει η οστική σας πυκνότητα. Ούτε θα δείξει αν έχετε κατακρατήσει λίγα υγρά. Γιατί να αγχώνεστε λοιπόν;

Κάτι που θεωρώ χαριτωμένο να ρωτάω γυναίκες με άγχος για την ζυγαριά, είναι αν σκοπεύουν να κατέβουν σε διαγωνισμούς με κατηγορίες κιλών. Η απάντηση είναι πάντα όχι, οπότε συνεχίζω και τους ρωτάω γιατί οπότε τόσο άγχος με το νούμερο. Το σημαντικό είναι να σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη και έξω στον κόσμο όπου ζείτε καθημερινά, όχι αυτό που βλέπετε στην ζυγαριά για ένα δευτερόλεπτο.

Πρακτική συμβουλή : Μην την κάνετε φρισμπι την ζυγαριά αλλά μην δίνετε και μεγάλη βάση, ειδικά καθημερινά. Αν ακολουθείτε κατά γράμμα την διατροφή σας δεν έχετε κάτι να φοβάστε από την ζυγαριά.

Νούμερο 5 : Μην φοβάστε τα παρακάτω

Ορίστε μια λίστα με τρόφιμα/θρεπτικά στοιχεία που οι γυναίκες συχνά περιορίζουν ή και κόβουν εντελώς, όταν προσπαθούν να χάσουν κιλά :

·                       Αλάτι

·                       Γλυκά

·                       Ψωμιά

·                       Νερό

·                       Φρούτα

·                       Κρέας

·                       Αναψυκτικά

·                       Αυγά

·                       Πατάτες

·                       Ρύζια

·                       Σουβλάκια (βλάσφημες!)

·                       Οτιδήποτε κόβετε χωρίς να έχετε κάποιον σοβαρό, ιατρικό λόγο

Κατηγορώ τα περιοδικά και την παραπληροφόρηση που σας κάνουν να κόβετε τα παραπάνω. Καμιά τροφή ή θρεπτικό στοιχείο δεν είναι κακά από μόνα τους. 

Πρακτική συμβουλή : Ο μόνος λόγος που θα έλεγα ότι είναι εντάξει για να κόψετε ένα τρόφιμο ή ένα θρεπτικό στοιχείο, είναι αν είχατε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία. Πέρα από αυτό, όλα μπορούν να μπουν σε μια δίαιτα που είναι καλά μετρημένη

BONUS Νούμερο 6 : Τα βάρη ΔΕΝ φουσκώνουν

Παρόλο που καλύφθηκε και στο Νούμερο 3 κάπως, δεν άντεξα να μην το βάλω σαν έξτρα.

Τα βάρη λοιπόν ΔΕΝ φουσκώνουν.

Στην αρχή που ξεκινάτε προπόνηση ίσως δείτε κάποια μικρά “πρηξίματα”. Είναι φυσιολογικό, προκαλούνται κάποιες μικρές φλεγμονές και οι μύες σας κρατάνε λίγο νερό παραπάνω. Δεν θα συνεχίσει για πάντα αυτό.

Αν ήταν εύκολο να φουσκώσετε με τα βάρη, τότε θα βλέπαμε παντού, ειδικά τους άντρες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο, να μην χωράνε να περάσουν από την πόρτα. Όμως αυτό δεν το βλέπω να γίνεται.

Αν είστε μία από τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει ότι ένα σώμα σαν αυτό που έχουν οι κοπέλες που κάνουν βαρη, ειναι αυτό που θέλετε, τότε τέλεια. Ορίστε μία μεγάλη λίστα, από αληθινές γυναίκες και τα αποτελέσματα από έξυπνη προπόνηση με βάρη.

Αν από την άλλη, το σώμα που δίνει η προπόνηση με βάρη δεν σας αρέσει, κανένα πρόβλημα. Τουλάχιστον βρείτε κάποια μορφή άσκησης που να δίνει το σώμα που σας αρέσει και ακολουθείστε την!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης