του Τόνι Νζειμ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, το τι πίνετεμπορεί να είναι πιο σημαντικό από το τι τρώτε, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (Βαλτιμόρη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν την σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του σωματικού βάρουςκαι της κατανάλωσης υγρών τροφίμων και ανακάλυψαν πως ο παράγων «πίνω» είναι ίσως πιο σημαντικός από τον παράγοντα «τρώω» για την μείωση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Benjamin Caballero MD, PhD, και τα δυο είδη τροφίμων δηλαδή τα υγρά και τα στερεά τρόφιμα συσχετίστηκαν με την αλλαγή του σωματικού βάρους, όμως, μία μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από υγρά τρόφιμα, φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της 18-μηνης παρακολούθησης 810 ανθρώπων ηλικίας 25 έως 79 ετών.

Ερευνητές χώρισαν τις υγρές τροφές σε διάφορες κατηγορίες με βάση την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ζαχαρούχα ποτά (κανονικά αναψυκτικά, φρουτοποτά, fruit punch και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με ζάχαρη)
2. Αναψυκτικά διαίτης (σόδα και αναψυκτικά διαίτης που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες)
3. Γάλα (πλήρες, 2 % περιεκτικότητας σε λιπαρά, 1 % περιεκτικότητας σε λιπαρά και 0 περιεκτικότητας σε λιπαρά)
4. Χυμούς 100 % φυσικούς (φρούτων και λαχανικών)
5. Καφέ και τσάι με ζάχαρη
6. Καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη
7. Αλκοολούχα ποτά

Συγκεκριμένα μία μείωση σε υγρές τροφές συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους 0.25 kg στους 6 μήνες και 0,24 kg στους 18 μήνες. Επιπλέον, η μείωση κατά 1 μερίδα ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ακόμη πιο σημαντική και συνδέθηκε με μια απώλεια βάρους 0,5 kg στους 6 μήνες και 0,7 kg στους 18 μήνες. Από τα επτά είδη των ποτών που εξετάστηκαν, τα ζαχαρούχα ροφήματα ήταν τα μόνα ποτά που συσχετίστηκαν με σημαντική αλλαγή του βάρους. Επίσης διαπίστωσαν ότι το 37 % ζαχαρούχων ποτών ήταν η κύρια πηγή πρόσληψης υγρών θερμίδων.

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας του 21ου αιώνα. Η κατανάλωση υγρών τροφών, αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη έχει αυξηθεί παράλληλα με την επιδημία της παχυσαρκίας. Και από άλλες μελέτες ενισχύονται οι απόψεις που επισημαίνουν τον αρνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ποτών, π.χ. αναψυκτικά, σε σχέση με το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου,διαβήτη τύπου 2 και υψηλής πίεσης του αίματος. Τα ζαχαρούχα ροφήματα διαφημίζονται στο εμπόριο σε μεγάλο βαθμό για τα παιδιά και τους εφήβους. Τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και συνδέονται συχνά με την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων από fast foods.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι οι θερμίδες από τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν σημαντικό ζήτημα. Εξαλείφοντας τα ή μειώνοντας τα κάνει μεγάλη διαφορά όταν προσπαθείτε να ελαττώσετε το σωματικό σας λίπος ή να διατηρήσετε το βάρος σας στα ιδανικά επίπεδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης