Τι είναι η τενοντίτιδα των στροφέων του ώμου;

Οι στροφείς μύες του ώμου είναι μια ομάδα μυών οι οποία ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο αστό (βλέπε ανατομία ώμου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συλλογικά οι στροφείς μύες προσφέρουν σταθερότητα στη άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του.

Οι 4 κύριοι μύες του στροφικού πετάλου είναι οι εξής (εικόνα 1) :

1. Υπερακάνθιος
2. Υπακάνθιος
3. Υποπλάτιος
4. Μικρός στρόγγυλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια άσκησης τους η τάση μεταφέρεται στους τένοντες που τους συνδέουν με το βραχιόνιο οστό. Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολική τότε οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται (εικόνα 2). Έτσι συμβαίνουν μικρορήξεις στις ίνες του τένοντα και έχουμε φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος.

Αιτία τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Συνήθως η τενοντίτιδα συμβαίνει όταν ασκηθεί μια υπέρμετρη δύναμη στους τένοντες των στροφέων μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί από μια απότομη ή δύσκολη κίνηση άρσης κάποιου μεγάλους βάρους , πτώση με τεντωμένο χέρι , δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια ή δυνατή ρήψη. Τις περισσότερες φορές όμως συμβαίνει σταδιακά μέσω κάποιας επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας η οποία φορτίζει τους στροφείς μύες του ώμου. Αυτό προκαλεί σταδιακή εκφύλιση και αδυναμία των μυών οι οποίες προδιαθέτουν περαιτέρω τραυματισμό και φλεγμονή. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κινήσεις στις οποίες το χέρι βρίσκεται ψηλότερα από των ώμο. Σε αθλητές συνήθως η τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου παρατηρείται σε αθλήματα ρήψεων ( δισκοβολία , ακόντιο ), κολύμβηση , τένις , άρση βαρών ή κωπηλασία.

Συμπτώματα τενοντίτιδας στροφέων μυών του ώμου

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα των στροφέων μυών βιώνουν μια αίσθηση «καψίματος» κατά την διάρκεια των κινήσεων. Οι ενοχλήσεις αυξάνουν με την ξεκούραση ( ιδιαίτερα την νύχτα ή το επόμενο πρωινό ). Ο πόνος είναι πολύ εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου και όχι διάσπαρτος. Πιο σπάνια ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη , τον αυχένα ή τον βραχίονα. Ο πόνος γίνεται κοφτερός με τις κινήσεις του ώμου. Ιδιαίτερα επώδυνες και αδύναμες είναι οι κινήσεις ανύψωσης του χεριού. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει κατά την διάρκεια πίεσης ή έλξης και όταν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον εμπλεκόμενο ώμο. Σε χρόνιες περιπτώσεις στην τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου εμφανίζεται νυχτερινός πόνος ( ανεξαρτήτως της θέση που βρίσκεται).

Διάγνωση της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου.

Η υποκειμενική (λήψη ιστορικού) και η αντικειμενική (κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου. Επιπλέον διαγνωστικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας των στροφέων του ώμου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασική είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει το σώμα μας να επουλώσει την περιοχή της φλεγμονής.

Δραστηριότητες όπως κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου ρήψεις ,άρση βαριών αντικειμένων, σπρώξιμο τράβηγμα και πίεση του ώμου στον ύπνο πρέπει να αποφεύγεται. Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση μας στόχο έχει την μείωση της φλεγμονής. Οπότε ξεκουράζουμε τον ώμο με την βοήθεια ενός νάρθηκα, χρησιμοποιούμε παγοθεραπεία τακτικά και κοιμόμαστε στο αντίθετο πλάι ( για να είναι ώμος μας ψηλά).

Πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και ελαστικότητας πρέπει να εφαρμοστεί όσο υποχωρούν τα συμπτώματα, πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή.

Πρόγνωση τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Με την κατάλληλη διαχείριση οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε χρόνιες περιπτώσεις η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες (τρις με έξι μήνες).

Παράγοντες ανάπτυξης της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή. Μερικοί από αυτούς είναι: αστάθεια ώμου, μυϊκή αδυναμία (ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου), μυϊκή δυσκαμψία( ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών του ώμου), αρθρική δυσκαμψία ( άρθρωση ώμου, ακρομιοκλειδική άρθρωση , αρθρώσεις αυχένα), μυϊκές ανισορροπίες, Λάθος / θέση στάση, υπερβολική ή ακατάλληλη άσκηση, λανθασμένη τεχνική αθλήματος, άσκηση χωρίς προθέρμανση, ιστορικό τραυματισμού ώμου.

Φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου

Η φυσικοθεραπεία για την τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης, εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:

1. Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη )
2. Ηλεκτροθεραπεία
3. Taping
4. Κινητοποίηση αρθρώσεων (ώμου , ακρομιοκλειδικής , αυχένα ) ( manual therapy)
5. Τεχνική στεγνής βελόνας
6. Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία
7. Προοδευτικό πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και της ελαστικότητας των στροφέων μυών του ώμου
8. Εκπαίδευση
9. Διόρθωση τεχνικής αθλήματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης