του Χρήστου Παξιμαδά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κάθε χρόνο η χώρα μας γίνεται τόπος άφιξης χιλιάδων τουριστών και μάλιστα φέτος οι προβλέψεις είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικές. Ο ήλιος, η θάλασσα αλλά και η ελληνική κουζίνα είναι τρεις από τους βασικότερους λόγους που οι τουρίστες μας δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση. Ποια ελληνικά φαγητά επιλέγουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Greek souvlaki»: «Καθαρόαιμο» ελληνικό φαγητό που δε συναντούμε εύκολα σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό βρίσκεται και στη κορυφή των επιλογών όσων έρχονται στην Ελλάδα. Ένα σουβλάκι με πίτα, καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι αποδίδει περίπου 460 θερμίδες, 62γρ υδατανθράκων, 20γρ πρωτεϊνών και 16γρ λίπους. Είναι ένα γεύμα που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά χρειάζεται μια μικρή προσοχή σε τυχόν έξτρα υλικά που θα προστεθούν όπως οι τηγανιτές πατάτες και οι διάφορες σος, που μπορούν να αυξήσουν περισσότερο τις θερμίδες του.

Χωριάτικη σαλάτα: Οι τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην σαλάτα αυτή και μάλιστα την προτιμούν για κυρίως πιάτο και όχι συνοδευτικό. Και όχι άδικα. Η χωριάτικη σαλάτα περιέχει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και φέτα θεωρείται ένα πλήρες γεύμα που δίνει 370θερμίδες, 16γρ υδατανθράκων, 9,5 γρ πρωτεϊνών και 29γρ λίπους. Στην ιδέα όλων μας η χωριάτικη σαλάτα πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Λίγο παραπάνω ελαιόλαδο και λίγη φέτα μπορεί να εκτοξεύσει μια χωριάτικη σαλάτα κοντά στις 1000θερμίδες ή και να τις ξεπεράσει.

«Greek mouzaka»: Τι fuagra, τι γαρίδες σοτέ, ο παραδοσιακός μας μουσακάς είναι το πιάτο που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν. Μία μερίδα (ένα κομμάτι των 200 γραμμαρίων) θα δώσει 480θερμίδες, 8γρ υδατανθράκων, 7γρ πρωτεϊνών και 18γρ λίπους. Και παρόλο που συχνά στα ελληνικά εστιατόρια σερβίρεται σε υπερμεγέθη κομμάτια, εμείς σας δίνουμε «άφεση αμαρτιών» και σας παροτρύνουμε να τον γευτείτε. Και ας χαλάσει η δίαιτα..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παστίτσιο: Συγγενικό φαγητό με το μουσακά με την διαφορά ότι υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αμύλου που προέρχεται από τα μακαρόνια. Μια μερίδα εστιατορίου(ένα κομμάτι των 200γρ) θα δώσουν 400θερμίδες, 29γρ υδατανθράκων, 18γρ πρωτεϊνών και 24γρ λίπους.

Οι μερίδες που αναφέρονται στο άρθρο αφορούν
Για το σουβλάκι: 1 τεμάχιο με αλάδωτη πίτα και καλαμάκι κοτόπουλο
Για το παστίτσιο και το μουσακά: 1 κομμάτι (200γρ.) στο μέγεθος του iphone

Φυσικά, οι θερμίδες στα φαγητά διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους (για παράδειγμα εαν στο μουσακά περιέχονται ψητά ή τηγανισμένα λαχανικά), καθώς και από το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνει κανείς. Στην Ελλάδα, οι μερίδες που σερβίρονται είναι συνήθως διπλάσιες από τις αναγραφόμενες, συνεπώς οι θερμίδες των πιάτων πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

www.nutrimed.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης