Το Betrayer αποτελεί το πρώτο project της νεοσύστατης Blackpowder Games, μιας εταιρείας που αποτελείται από πρώην developers της Monolith Soft. Με δεδομένο ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο επικρατεί ένας κατακλυσμός νέων κυκλοφοριών εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο να ασχοληθεί με ένα game που προέρχεται από μια μικρή προγραμματιστική εταιρεία. H αλήθεια είναι όμως ότι το Betrayer είναι μια αρκετά υποσχόμενη δημιουργία και αυτό γιατί επικεφαλής της ανάπτυξής του είναι ο Craig Hubbard, o υπεύθυνος σχεδιασμού του πρώτου F.E.A.R.

Αυτή την στιγμή το Betrayer βρίσκεται στο alpha στάδιο ανάπτυξης και όσοι από εσάς επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσω του Steam Early Access έναντι 13.99 ευρώ. Να προσθέσουμε εδώ πως όταν κυκλοφορήσει η ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού όσοι έχουν ήδη αποκτήσει πρώιμη πρόσβαση με το Steam Early Access δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω. To GameWorld ασχολήθηκε διεξοδικά με την alpha έκδοση του Betrayer και όπως είναι αναμενόμενο ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

betrayer-1

Επιστροφή στον 17ο αιώνα
Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στις αρχές του 17ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1604 στην Virginia των H.Π.Α. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας καταφθάνει στην Αμερική από την Αγγλία με στόχο να εγκατασταθεί σε μια αποικία στις ακτές της Virginia. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψετε ότι η αποικία έχει εγκαταλειφθεί και ο μόνος άνθρωπος που θα συναντήσετε είναι μια αινιγματική γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα που σας προκαλεί να εξερευνήσετε το μυστήριο που επικρατεί στην περιοχή.

Το σενάριο γενικά είναι μινιμαλιστικό, αλλά από τα πρώτα κιόλας λεπτά καταφέρνει να κεντρίσει την περιέργειά σας. Για να ανακαλύψετε την αλήθεια γύρω από την εξαφάνιση των αποίκων θα πρέπει να συλλέξετε διάφορα στοιχεία όπως ημερολόγια και γραπτά των κατοίκων και να εξερευνήσετε τις δασώδεις εκτάσεις της Virginia σπιθαμή προς σπιθαμή. Ο κόσμος όμως του Betrayer περιλαμβάνει και μια εναλλακτική διάσταση στην οποία θα πρέπει να μεταβείτε. Στην διάσταση αυτή κατοικούν τα “φιλικά” φαντάσματα των αποίκων που σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της πλοκής, αλλά και εχθρικά φαντάσματα που καλείστε να εξολοθρέψετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

betrayer-2

Ιδιαίτερο για πολλούς λόγους
Το Betrayer δανείζεται στοιχεία από πάρα πολλά διαφορετικά genres και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να το κατατάξουμε σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Με βάση τους developers της Blackpowder Games είναι ένα Action-Adventure προοπτικής πρώτου προσώπου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά Survival Horror, FPS και Stealth στοιχεία. Πέρα λοιπόν από την εξερεύνηση των διαφόρων τοποθεσιών θα πρέπει να μονομαχήσετε με διάφορους εχθρούς τόσο στον πραγματικό κόσμο, όσο και σε αυτών των πνευμάτων.

Το οπλοστάσιό σας στην alpha έκδοση είναι κάπως περιορισμένο και αποτελείται από δύο είδη τόξων, ένα πιστόλι, ένα μουσκέτο, ένα tomahawk και το μαχαίρι σας. Βέβαια όταν ξεκινάτε την περιπέτειά σας δεν έχετε όλα τα παραπάνω όπλα στην κατοχή σας και θα πρέπει να βασιστείτε στο μαχαίρι σας και τόξο σας. Στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχουν οι ενδείξεις του health σας και των πυρομαχικών σας και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιβίωση στον κόσμο του Betrayer δεν είναι εύκολη υπόθεση.

betrayer-3

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξοικειωθείτε με την χρήση των βαλλιστικών όπλων και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Οι παράμετροι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τα attributes του κάθε όπλου, όπως την εμβέλειά του, το damage του και το deflect chance του. Το τελευταίο εκφράζεται σε ένα ποσοστό επί τοις εκατό και αντιπροσωπεύει την πιθανότητα που έχει η ριπή σας να εκτραπεί από τον στόχο της. Για παράδειγμα τα βέλη σας πολλές φορές ενώ βρίσκουν στόχο εξοστρακίζονται από την πανοπλία των αντιπάλων σας.

Το gunplay είναι άκρως ρεαλιστικό, καθώς όπως είπαμε υπάρχουν πολλοί παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίσετε. Βέβαια έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και stealth τακτικές, αν και για την ώρα οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί είναι πολύ πρώιμοι και θα πρέπει να δουλευτούν περισσότερο από τoυς developers. Επιπλέον, για την ώρα η melee προσέγγιση στην μάχη είναι απολύτως απαγορευτική καθώς αρκούν 1-2 χτυπήματα από τους εχθρούς σας για να πεθάνετε.

Κίνδυνοι καραδοκούν σε κάθε σας βήμα
Στην alpha έκδοση του Betrayer θα αντιμετωπίσετε δύο είδη εχθρών, καθώς είναι προσβάσιμη μόνο μια περιοχή και θα χρειαστείτε μόλις 2-3 ώρες για να την εξερευνήσετε πλήρως. Φυσικά στο μέλλον θα προστεθούν καινούργιοι εχθροί και αρκετές ακόμη νέες περιοχές.Στον πραγματικό κόσμοι οι αντίπαλοι σας είναι απέθαντοι Ισπανοί Κονκισταδόροι, ενώ στον “πνευματικό” είναι τα διάφορα φαντάσματα.

Οι Ισπανοί στρατιώτες κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν ότι απέμεινε από ιεραποστολή Ajacán, η οποία είχε ως στόχο να εκχριστιανίσει τους Ινδιάνους αυτόχθονες κατοίκους της Virginia. Οπτικά οι μονάδες αυτές περικλείονται από μια κατακόκκινη αύρα και στην μάχη χρησιμοποιούν είτε melee επιθέσεις καθώς εφορμούν με μανία καταπάνω σας ή βαλλιστικά όπλα όπως τόξα και μουσκέτα. Από την άλλη πλευρά τα φαντάσματα περικλείονται από μια σκοτεινή αύρα και στην ουσία μοιάζουν περισσότερο με σκιές. Το μόνο “φωτεινό” στοιχείο πάνω τους είναι το κρανίο τους, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό τρωτό σημείο τους.

Η Α.Ι. γενικότερα είναι ασταθής, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι developers άλλωστε. Ως εκ τούτου για την ώρα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ήδη άλλωστε έχουν γίνει δύο updates στην alpha έκδοση και από τα μέσα Αυγούστου ως και σήμερα έχουμε παρατηρήσει τεράστιες αλλαγές στην συμπεριφορά των εχθρών σας. Για παράδειγμα αρχικά να αναφέρουμε ότι τις πρώτες μέρες ήταν δυνατή η stealth προσέγγιση στις μάχες, καθώς οι Ισπανοί απέθαντοι αδυνατούσαν να μας αντιληφθούν. Αυτή την στιγμή πάντως οι αντίπαλοι είναι ικανοί να σας αντιληφθούν ακόμη και όταν βρίσκεστε σε μεγάλη απόσταση από αυτούς, κάτι που αν μη τι άλλο δεν είναι ρεαλιστικό. Γενικά μας δίνεται η εντύπωση ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι η Blackpowder games ακόμη προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή και ελπίζουμε σύντομα πως τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν.

betrayer-4

Στην περίπτωση που πεθάνετε ισχύει ένας αντίστοιχος μηχανισμός με το Dark Souls. Κοινώς θα πρέπει να αναζητήσετε το πτώμα σας για να αποκτήσετε ξανά τα χρήματά σας. Εάν πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πεθάνετε δεύτερη φορά τότε θα χάσετε τα χρήματά σας και οι πιθανότητες επιβίωσης σας θα μειωθούν δραματικά, καθώς δεν θα μπορείτε να αγοράσετε όπλα και πυρομαχικά.

Συναρπαστική noir αισθητική
Το Betrayer χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3 και γενικά στο τεχνικό κομμάτι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια indie δημιουργία. Ο λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα η ασπρόμαυρη αισθητική του στα πρότυπα του MadWorld του Wii και του Bloodforge στο Xbox 360. Τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και οι εχθροί αποδίδονται με κόκκινο χρώμα και το στοιχείο αυτό βοηθά το pathfinding. Mε το τελευταίο αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα παρεμπιπτόντως, καθώς στον χάρτη του Betrayer δεν απεικονίζεται με ακρίβεια η τοποθεσία σας και θα πρέπει να βασιστείτε σε μία πυξίδα στα πρότυπά του Skyrim.

Η ποιότητα των textures είναι αξιοπρεπής χωρίς να παρατηρούνται προβλήματα aliasing και παράλληλα το frame rate παραμένει σταθερό. Αντίθετα παραπάνω δουλειά χρειάζεται στον τομέα των physics και του draw distance. Ο σχεδιασμός των τοποθεσιών χαρακτηρίζεται για την ποικιλία του, ενώ αρκετά εντυπωσιακή είναι και η χρήση του shadow mapping.

betrayer-5

Να προσθέσουμε ότι μετά το τελευταίο update του Betrayer έχετε την δυνατότητα να παίξετε και με κανονική απεικόνιση των χρωμάτων, αν και η κίνηση αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στο community του παιχνιδιού στο Steam. Εντούτοις ο Craig Hubbard μας διαβεβαίωσε πως η προσθήκη αυτή έγινε ύστερα από την διαπίστωση ότι αρκετοί παίκτες αντιμετώπισαν προβλήματα κούρασης στα μάτια από το έντονο ασπρόμαυρο φόντο του Betrayer. Εν πάση περιπτώσει από την στιγμή που μιλάμε για μια προαιρετική προσθήκη δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε τα εύσημα στην Blackpowder Games.

Στο ηχητικό κομμάτι το Betrayer μας απογοητεύει, καθώς δεν υπάρχει κάποιο soundtrack και πρακτικά όλη σας η εξερεύνηση συνοδεύεται από τους ελάχιστους ambient ήχους του περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα ηχητικά εφέ και ιδίως αυτά που σχετίζονται με τα mobs είναι τουλάχιστον κάκιστα. Ελπίζουμε στο μέλλον οι developers να δουλέψουν περισσότερο στην ηχητική επένδυση του τίτλου, καθώς για την ώρα το τελικό αποτέλεσμα σε αυτό τον τομέα κρίνεται ανεπαρκές.

Συμπεράσματα
Οι πρώτες εντυπώσεις μας από το ντεμπούτο της Blackpowder Games κρίνονται θετικές αν και είναι εμφανές ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετές βελτιώσεις το προσεχές διάστημα στον ηχητικό τομέα, στην τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων και στους stealth μηχανισμούς. Όπως προαναφέραμε πάντως έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση που αντλεί στοιχεία από διάφορα genres αλλά τελικά καταφέρνει να τα ενσωματώσει πλήρως στην δική του ταυτότητα.

Το Betrayer θα κυκλοφορήσει για PC σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό μέσω του Steam Early Access.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης