Το 2012 ήταν μια καλή γενικά χρονιά για την βιομηχανία των video games, καθότι είχαμε την τύχη να δούμε αρκετές εξαιρετικές δημιουργίες όπως το Mass Effect 3, το Far Cry 3 και το Assassin’s Creed 3. Πέρα όμως από τα παραπάνω είχαμε και μία σειρά κυκλοφοριών, οι οποίες απλά έσκασαν από το πουθενά καταφέρνοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Dishonored, το Spec Ops: The Line και το Sleeping Dogs. To τελευταίο παρά τον ταραχώδη και μακρόχρονο κύκλο ανάπτυξής του αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα open world Action-Adventures των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sleeping Dogs αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο της σειράς True Crime, αν και οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση στην gaming κοινότητα.

Στο πνεύμα των ημερών ή των HD επανακυκλοφοριών για να είμαστε πιο ακριβείς, η Square Enix αποφασίζει να κυκλοφορήσει το Sleeping Dogs: Definitive Edition στις next-gen κονσόλες και στα PC. Η εν λόγω Definitive Edition είναι η δεύτερη κατά σειρά που βλέπουμε την φετινή χρονιά, καθώς έχει ήδη προηγηθεί ένα αντίστοιχο remake για το Tomb Raider. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα είχαμε την τύχη να δούμε μια εξαιρετική next-gen έκδοση που είχε δουλευτεί από την αρχή και που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε “αρπαχτή”. Άραγε κάτι αντίστοιχο ισχύει και εδώ; Ή μήπως όχι; Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς προσφέρει το Sleeping Dogs: Definitive Edition και κατά πόσο ή όχι αξίζει να το αποκτήσετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα άπαντα του Wei Shen
Καταρχήν να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο review δεν θα επεκταθούμε στο σενάριο ή στους gameplay μηχανισμούς του Sleeping Dogs. Όσοι επιθυμείτε να εντρυφήσετε στο δημοφιλές Action-Adventure μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο review του GameWorld κάνοντας κλικ εδώ. Αυτό που θα θέλαμε να προσθέσουμε πάντως είναι ότι ο χαρακτηρισμός GTA clone αδικεί την συνολική προσπάθεια των United Front Games και Square Enix London. To Sleeping Dogs βασίζεται μεν σε αρκετούς από τους μηχανισμούς που είδαμε στην εμβληματική σειρά της Rockstar, κατέχει δε μία ξεχωριστή ταυτότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται καθαρά στο σύστημα μάχης του, το οποίο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις ταινίες του αείμνηστου Bruce Lee.

Από πλευράς περιεχόμενου η Definitive Edition περιλαμβάνει 24 συνολικά DLC. Τα περισσότερα εξ ‘αυτών όμως δεν διαφοροποιούν σημαντικά την γενικότερη εμπειρία, αφού πρακτικά μιλάμε για νέα όπλα και costumes, καθώς και για κάποιες -στην πλειοψηφία τους αδιάφορες- προαιρετικές αποστολές. Τα τρία DLC που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα Nightmare in North Point, Year of the Snake και Zodiac Tournament. Τα τελευταία επεκτείνουν την συνολική διάρκεια του Sleeping Dogs κατά 4-5 ώρες περίπου.

Το Nightmare in North Point πάντως είναι τελείως ξένο με το όλο ύφος του βασικού παιχνιδιού, καθώς σας βάζει να πολεμήσετε με Κινέζους δαίμονες και βρικόλακες. Συν τις άλλοις, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται είναι εξαιρετικά βαρετός, αφού ουσιαστικά καλείστε να αναλάβετε αδιάφορα fetch quests πηγαίνοντας από το ένα μέρος του χάρτη σε κάποιο άλλο. Εν τω μεταξύ, το Zodiac Tournament είναι φανερά εμπνευσμένο από την -κατά γενική ομολογία- καλύτερη ταινία του Bruce Lee, το Enter the Dragon. Σε αυτό λοιπόν βλέπουμε τον Wei Shen, τον κεντρικό πρωταγωνιστή του Sleeping Dogs, να λαμβάνει μέρος σε ένα τουρνουά μαζί με τους καλύτερους πολεμιστές της Ασίας. Το καλύτερο θα λέγαμε DLC που συναντάμε εδώ είναι το Year of the Snake, στο οποίο ο Wei Shen επιστρέφει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ως αστυνόμος και παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα stun gun που σας επιτρέπει να ακινητοποιήσετε τους αντίπαλους κακοποιούς πριν τους συλλάβετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν διαθέτετε την πρωτότυπη έκδοση του Sleeping Dogs στο Steam μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στην Definitive Edition πληρώνοντας 15 ευρώ.

Εάν συμπεριλάβουμε και την διάρκεια των DLC το Sleeping Dogs θα σας απασχολήσει για 16 περίπου ώρες και γύρω στις 30 αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με όλες τις προαιρετικές αποστολές και την συλλογή των collectables. Κοινώς σε σχέση με αντίστοιχες κυκλοφορίες η συνολική αντοχή του στον χρόνο είναι σχετικά μικρή.

Μέτριο HD λίφτινγκ
Μετά από τις θεαματικές βελτιώσεις που είχαμε δει στην αντίστοιχη Definitive Edition για το Tomb Raider θα περίμενε κανείς ότι κάτι αντίστοιχο θα βλέπαμε και εδώ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς οι διαφορές που συναντάμε στην Xbox One έκδοση σε σχέση με την πρωτότυπη του Xbox 360 είναι πραγματικά ελάχιστες. Στα…χαρτιά το Sleeping Dogs: Definitive Edition έχει βελτιωμένο bump mapping στα πρόσωπα των χαρακτήρων, μεγαλύτερο draw distance, περισσότερα breakable αντικείμενα και νέα environmental effects, όπως για παράδειγμα την προσθήκη ομίχλης. Το πρόβλημα είναι ότι στην πράξη οι διαφορές αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ορατές και για να τις παρατηρήσετε θα πρέπει να τρέξετε ταυτόχρονα τις δύο εκδόσεις σε δύο ξεχωριστές οθόνες.

Πρακτικά λοιπόν αν εξαιρέσουμε την HD αναβάθμιση, καθώς το Sleeping Dogs: Definitive Edition τρέχει σε native 1080p ανάλυση, αλλά και τα εφέ της ομίχλης η νέα έκδοση δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει. Συν τις άλλοις, παρατηρούνται και κάθετες πτώσεις του frame rate ειδικά όταν οδηγείτε κάποιο όχημα, καθώς οι developers στόχευαν μεν στα 30fps, στην πράξη δε η HD έκδοση τρέχει στα 25fps περίπου, ενώ αρκετές φορές πέφτει στα 20fps. Επιπροσθέτως, το draw distance είναι όντως αυξημένο, αλλά δεν έχει γίνει το κατάλληλο optimization, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται εκνευριστικό texture popping, καθώς κτήρια και περαστικοί ξεπηδούν στην κυριολεξία από το πουθενά. Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε και ορισμένα φαινόμενα screen tearing είναι φανερό ότι οι developers δεν αξιοποίησαν όσο θα έπρεπε το hardware του Xbox One. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στο PS4, αν και στην κονσόλα της Sony παρατηρούνται πολύ μικρότερες πτώσεις στο frame rate.

Στον ηχητικό τομέα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές και ουσιαστικά εδώ ισχύει ότι είχαμε δει και στην πρωτότυπη έκδοση του 2012. Κοινώς τα voice overs είναι εξαιρετικά και μάλιστα σας βάζουν αμέσως στο κλίμα της περιπέτειας, αφού αρκετοί από τους διαλόγους είναι στην καντονέζικη διάλεκτο. Εντούτοις, παρατηρούνται αρκετά προβλήματα με το lip sync, τα οποία είχαν σημειωθεί και στην πρωτότυπη έκδοση, εντούτοις οι developers δεν μπήκαν στον κόπο να τα διορθώσουν.

Μόνο για όσους δεν έχουν παίξει το πρωτότυπο
Είναι φανερό ότι το Sleeping Dogs: Definitive Edition δεν καταφέρνει να σταθεί αντάξιο της κληρονομιάς της πρωτότυπης έκδοσης, οπότε εάν είχατε απολαύσει την δημιουργία της United Front Games το 2012, το παρόν HD remaster δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει. Αυτό συμβαίνει γιατί ούτε σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά και το περιεχόμενο των DLC δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό για να δικαιολογήσει ένα δεύτερο playthrough. Αντίθετα, αν μέχρι στιγμής δεν είχατε την τύχη να δοκιμάσετε το Sleeping Dogs, τότε η Definitive Edition είναι μια εξαιρετική πρόταση για αγορά, καθώς με ένα σχετικά χαμηλό κόστος (σε σχέση με τις υπόλοιπες next-gen κυκλοφορίες) μπορείτε να αποκτήσετε ένα εξαιρετικό game.

Θετικά:
– Περιλαμβάνει όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει
– Το σύστημα μάχης παραμένει εξαιρετικά διασκεδαστικό
– Η native 1080p απεικόνιση
– Κορυφαίο voice acting

Αρνητικά:
– Μικρή διάρκεια για τα δεδομένα του είδους
– Πτώσεις του frame rate
– Ελάχιστες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.7

Το ίδιο Sleeping Dogs του 2012 με ελάχιστες διαφορές.

Παντελής Δασκαλέλος 

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης