Τα παλιά τα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του ’90, μαζευόμασταν παρέες στο σπίτι κάποιου φίλου, στρώναμε την πράσινη τσόχα και φέρναμε τις ομάδες Subbuteo, τις οποίες συλλέγαμε μετά από πολύ ψάξιμο. Απλώναμε τους 10 παίκτες και τον τερματοφύλακα που έμοιαζε με κουπί από βάρκα και «λιώναμε» με τις ώρες. Τρεις κινήσεις για να ακουμπήσετε την μπάλα κι αν αποτύχετε παίζει ο αντίπαλος. Τόσο απλό κι όμως τόσο εθιστικό.

Οι εποχές πέρασαν και ουδέποτε το Subbuteo μεταφέρθηκε επιτυχώς στα video games. Το 2008 είχαμε μόνο μια απόπειρα έκδοσης στο Nintendo DS που στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει η Sony, λανσάροντας το Table Football, το οποίο αξιοποιεί τις έξι Augmented Reality Cards του PS Vita ώστε να στήσετε ένα virtual γήπεδο στο τραπέζι του σπιτιού σας, γρήγορα και κυρίως free.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί τα στήσαμε!
Συνδεόμενοι στο PlayStation Store, γράφετε στην αναζήτηση “Table Football” και κατεβάζετε το παιχνίδι δωρεάν. Αφού το εγκαταστήσετε ξεκινάτε κατευθείαν απ’ το βασικό κιόλας μενού, με το tutorial το οποίο σας δείχνει πως θα στήσετε το δικό σας εικονικό γήπεδο. Για να γίνει αυτό θα χρειαστείτε ένα καθαρό τραπέζι, κατά προτίμηση μεγάλο σε μέγεθος, στο οποίο δεν θα βρίσκονται άλλα αντικείμενα. Το PlayStation Vita συνοδεύεται από έξι Augmented Reality Cards. Οι κάρτες αυτές είναι κοινές για όλα τα AR games και χρησιμοποιούνται αντίστοιχα και στο Table Football.

Για αρχή θα πρέπει να τοποθετήσετε στη σειρά τις κάρτες 1-3 που υποδηλώνουν το μέγεθος του γηπέδου. Όσο πιο μακριά τις τοποθετήσετε, τόσο μεγαλύτερο μήκος θα έχει ο αγωνιστικός χώρος. Για να ενεργοποιηθούν θα χρειαστεί να τις στοχεύσετε μέσα από την κάμερα του PS Vita. Ακολούθως, οι κάρτες 4-5 αξιοποιούνται ως κερκίδες (έτσι για το εφέ) και η έκτη κάρτα είναι ο πίνακας του σκορ.

Όλα αυτά ακούγονται απλά στη θεωρία. Στην πράξη όμως, το PS Vita θα χρειαστεί λίγα δεύτερα μέχρι να αναγνωρίσει τις κάρτες, ενώ θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη απόσταση από αυτές. Αν για παράδειγμα απομακρύνετε την κονσόλα πάνω από μισό μέτρο απ’ το τραπέζι, τότε θα σας εμφανιστεί η ένδειξη “Out of Range”. Αυτό σας αναγκάζει να αναζητήσετε κάποιο μεγάλο τραπέζι. Ξεχάστε λοιπόν οποιαδήποτε σκέψη για Subbuteo στο πάτωμα ή στο μικρό τραπεζάκι που έχετε στη βεράντα. Διαφορετικά, αν δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο (ορθογώνιου μεγέθους) θα καταλήξετε να δείτε τα θεμέλια των κερκίδων να πατάνε μέχρι και την μεγάλη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πως παίζεται

Σε αντίθεση με το κλασικό Subbuteo, οι κανόνες έχουν ως εξής. Οι παίκτες είναι 7 για κάθε ομάδα και οι κινήσεις σας εκτελούνται με 2-3” χρονικό περιθώριο, στο οποίο μπορείτε να δώσετε πάσα και παράλληλα να κινήσετε οποιοδήποτε παίκτη θέλετε. Όσο η μπάλα «τσουλάει» τόσο παίζετε στην επίθεση. Όταν όμως θα περάσουν τα δευτερόλεπτα και δεν έχετε κινήσει την μπάλα, θα είναι πλέον η σειρά του αντιπάλου να ενεργήσει. Αν αγγίξει την μπάλα τότε η σειρά μεταφέρεται σε αυτόν, αν όχι συνεχίζετε να επιτίθεστε.

Η λογική του gameplay είναι τελείως λανθασμένη κι αυτό διότι όχι μόνο δεν εμφανίζεται το όριο του χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά ενίοτε μπορείτε να κινήσετε τους παίκτες σας ακόμα και την ώρα που ο αντίπαλος παίζει την μπάλα. Κατά συνέπεια, το Table Football θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τελείως «χύμα» σε κανόνες. Οι πάσες και τα σουτ μπορούν να εκτελεστούν και ψηλοκρεμαστά (ως λόμπες) αλλά δύσκολα θα καταφέρετε να έχετε την επιθυμητή ακρίβεια, καθώς το να χαράξετε την πορεία της μπάλας απ’ τον ένα παίκτη στον άλλο δεν λειτουργεί πάντα σωστά. Όσο για τους τερματοφύλακες, πολύ απλά δεν ελέγχονται και θα πρέπει κάθε φορά να στοχεύσετε οπουδήποτε εκτός από πάνω τους για να πετύχετε γκολ.

Ακόμα κι η πανοραμική 2D οπτική του παιχνιδιού είναι ιδανική να σας βγάλει εκτός ορίων. Σχεδόν ποτέ δεν θα έχετε σωστή αντίληψη όλου του γηπέδου, καθώς αν απομακρύνετε το PS Vita, τότε το σήμα θα χαθεί. Κι αν έχετε ως αντίπαλο την CPU τότε αυτή θα συνεχίσει να παίζει…χωρίς εσάς. Κάτι σαν εμφανές cheat μπροστά στα μάτια σας! Αυτό θα σας αναγκάσει να κάνετε zoom in στους παίκτες αρκετά συχνά για να μη χάσετε το σήμα και ταυτόχρονα να κερδίσετε ακρίβεια. Αυτό όμως θα σας στερεί την ορατότητα μεταβίβασης της μπάλας. Εν τέλει, ένας μέσος gamer θα καταλήξει τις περισσότερες φορές να χάνει κι όλα αυτά στο ένα και μοναδικό επίπεδο δυσκολίας που υπάρχει.

Το μόνο καλό είναι ότι δεν θα κυνηγάμε το μπαλάκι αν φύγει άουτ.

Ομάδες και Modes
Οι μόνες διαθέσιμες ομάδες στο Table Football είναι οι εθνικές, 50 εις το σύνολο, που συμβολίζονται με κλίμακα 1-3 αστεράκια. Παρότι δεν διαπιστώσαμε κάποιες ουσιαστικές διαφορές στην απόδοση, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Εθνική Ελλάδος ανήκει στην ανώτερη κλίμακα με τα 3 αστεράκια, δηλαδή στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μαζί με Αργεντινή, Βραζιλία, Ιταλία, Αγγλία και λοιπά μεγαθήρια! Επιτέλους κάποιος αναγνώρισε την αξία μας έστω και σε Augmented Reality game (ούτε ο ίδιος δεν τα πιστεύω όπως τα γράφω αλλά anyway).

Τα modes που υποστηρίζονται είναι το φιλικό, το τουρνουά που σας ξεκινάει απ’ τη φάση των ομίλων κι αργότερα σε νοκ-άουτ αγώνες σας βάζει να διεκδικείτε το κύπελλο και τέλος τα multiplayer modes, στα οποία παίζετε με ένα ή με δύο PS Vita. Αν επιλέξετε τα δύο PS Vita τότε συνδέεστε μόνο με Ad Hoc. Με το ένα PS Vita, παίζετε αναγκαστικά με σειρές, δηλαδή αν περάσουν λίγα δεύτερα κι ο ένας παίκτης δεν ακουμπήσει την μπάλα τότε έρχεται η σειρά του επόμενου.


Στήστο κι έρχομαι

Με βάση το αρχικό 3D intro του παιχνιδιού, οι βλέψεις μας για τις τεχνικές προδιαγραφές του Table Football ήταν πιο υψηλές απ’ το τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς απογοητευτήκαμε κι αυτό διότι το γήπεδο απεικονίζεται τελείως διαφανές, με μόνο τις νοητές γραμμές του γηπέδου να είναι ορατές. Οι εξέδρες κι ο πίνακας του σκορ έχουν κάποια υποτυπώδη γραφικά, φυσικά με τελείως στατικό κοινό, ενώ το blurring κάνει αραιά και που την εμφάνισή του, ειδικά αν δεν έχετε την σωστή ευθυγράμμιση, μετακινείτε το τερέν ή παίζετε σε μικρό τραπέζι.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι οι απείρως ελάχιστοι (2-3 για την ακρίβεια) ήχοι που θα ακούτε όσο παίζετε τους αγώνες σας. Πρόκειται για το ένα και μοναδικό μουσικό κομμάτι, το σφύριγμα του διαιτητή και ενίοτε το κοινό. Σε αυτόν τον τομέα οι developers απέτυχαν παταγωδώς.

Κεφτεδάκια στο τραπέζι
Αν τα Augmented Reality games είναι ακόμα πάνω στην ανάπτυξη, τότε καλύτερα ας μείνουν εκεί. Το Table Football είχε μια καλή ευκαιρία να διακριθεί, αλλά η προχειρότητα που διακατέχει τα περισσότερα σύγχρονα downloadable παιχνίδια και ειδικότερα τα AR games, δεν το έθεσε εκτός κανόνα. Μπορεί η σκέψη της Sony για ένα τέτοιο παιχνίδι να ήταν σωστή αλλά η υλοποίησή του δεν θα συγκινήσει τους περισσότερους fans του είδους.

Θετικά:
– Είναι δωρεάν
– Multiplayer στο ίδιο PS Vita ή με Ad Hoc σύνδεση

Αρνητικά:
– Στερείται ακρίβειας
– Προβληματικός χειρισμός
– Ανούσιο gameplay
– Δεν υποστηρίζει online

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 2
Gameplay: 4
Αντοχή: 6
Γενικά: 4

Δεν αξίζει τον κόπο. Βγάλτε το Subbuteo απ’ το πατάρι καλύτερα.

Μάνος Γρυπάρης

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης