Το Diablo II είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά PC games όλων των εποχών. Ένα Action RPG που κατάφερε να καθηλώσει εκατομμύρια gamers για άπειρες ώρες στις οθόνες των PC τους με το εθιστικό του loot system και τις αμέτρητες επιλογές που προσέφερε για την δημιουργία και ανάπτυξη χαρακτήρων.

To expansion του, Diablo II: Lord of Destruction που κυκλοφόρησε το 2001, έκανε το Diablo II ακόμα πιο ολοκληρωμένο προσθέτοντας δύο νέα classes, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του παιχνιδιού και πολλά περισσότερα items για να συλλέξετε καθώς και εξάλειψε τα περισσότερα bugs του παιχνιδιού τόσο στο offline, όσο και στο online κομμάτι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Diablo III γνώρισε υψηλές πωλήσεις με πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλα τα format, παρότι η Blizzard κατακρίθηκε για μέρος της συνταγής της, όπως για παράδειγμα στον τομέα του level up, των skills και του Auction House που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες. Με το Reaper of Souls η Blizzard προσπαθεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική, προσθέτοντας ένα νέο class, ένα ολοκαίνουριο act, ένα νέο level cap που πλέον φτάνει τα 70 αλλά και ένα νέο gameplay mode για το level 70. Είναι αυτά όμως αρκετά για να κάνουν πλέον το Diablo III μία αξέχαστη εμπειρία;

The Number of the Beast
Μετά την ήττα του Diablo στα γεγονότα του Diablo III, ο αρχάγγελος Tyrael ασφαλίζει την Black Soulstone -ένα πετράδι που περιέχει τις ψυχές των επτά μεγάλων ηγετών της κόλασης- στον τάφο του πρώτου βασιλιά της Westmarch, Rakkis. Μέσα στο μαυσωλείο όμως περιμένει τον Tyrael ο αδερφός του, αρχάγγελος Malthael, ο οποίος έχει δελεαστεί από την δύναμη της Black Soulstone.


O Malthael που πλέον αυτοαποκαλείται “the Angel of Death” σκοτώνει τους συνοδούς του Tyrael και τραυματίζει τον τελευταίο. Με την Soulstone πλέον στα χέρια του Malthael, ο κόσμος του Sanctuary βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε κίνδυνο και ο Tyrael καλεί για βοήθεια τον Nephalem ήρωα που σκότωσε τον Diablo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνταγή της επιτυχίας
Αναμφίβολα το όνομα Diablo φέρνει νοσταλγικές αναμνήσεις σε πολλούς από εσάς. Tο lore του το κάνουν να ξεχωρίζει στη βιομηχανία των RPG. To Diablo III είχε μια πολύ βαριά κληρονομιά να σηκώσει στους ώμους του και δυστυχώς δεν τα κατάφερε επιτυχώς. Με ένα “σπασμένο” loot system και την προσθήκη του Auction House, το οποίο αντί να εξελίξει το παιχνίδι το μετέτρεψε σε ένα ατέρμονο κυνήγι για Gold, άφησε στους fans του Diablo και της Blizzard γενικότερα μια πικρή γεύση.

H Blizzard όμως άκουσε τα παράπονα και με μια σειρά από patches έφτιαξε σιγά σιγά όλα τα προβλήματα που είχε το Diablo III. Με το loot system 2.0 το 99% των αντικειμένων που θα σας πέσουν πλέον θα έχουν stats για τον χαρακτήρα σας και τα legendary items που κάποτε επισκιάζονταν από τα συχνότερα epic είναι πλέον -όπως λέει και το όνομά τους- θρυλικά. Τα περισσότερα legendary πλέον δίνουν μια σημαντική και πρωτότυπη ιδιότητα στον χαρακτήρα σας όπως να αφήνει στο διάβα του φωτιές ή με κάθε χτύπημα να επικαλείται έναν δαίμονα να μάχεται για σας.

Το Auction House αποτελεί μία ανάμνηση μιας και η Blizzard το αφαίρεσε λίγο πριν την κυκλοφορία του Reaper of Souls. Για κάθε αντικείμενο θα πρέπει να κοπιάσετε και αυτό κάνει το Diablo III 100 φορές πιο εθιστικό. Εκτός αυτού η Blizzard έκανε και σημαντικές αλλαγές στο difficulty του Diablo III που μπορείτε να το αλλάξετε κατά την διάρκεια που παίζετε και δεν έχει περιορισμούς στο level.

Είτε είστε level 1 είτε 70 μπορείτε να παίξετε σε οποιαδήποτε δυσκολία που προσφέρει το παιχνίδι με ανάλογες ανταμοιβές. Μπορείτε να τελειώσετε όλο το campaign σε Master αν πιστεύετε στις ικανότητές σας ή σε Torment αν είστε 2 η παραπάνω άτομα, ειδάλλως Normal η Hard αν θέλετε μια πιο casual εμπειρία. Για την έλλειψη διάδρασης με τα attributes του χαρακτήρα η Blizzard προσέθεσε τα Paragon levels τα οποία αποτελούν ένα δευτερεύον leveling system για το σημείο που θα φτάσετε στο max level του παιχνιδιού. Κάθε Paragon level θα σας δώσει έναν πόντο να ξοδέψετε για να ανεβάσετε ένα οποιοδήποτε stat του χαρακτήρα θέλετε. Όλες αυτές οι νέες προσθήκες όμως είναι δωρεάν patch που μπορείτε να κατεβάσετε έχοντας μόνο το vanilla Diablo III, τι προσφέρει το νέο expansion;

A new ally has joined the party
Ας μιλήσουμε αρχικά για τον Crusader, το νέο class του Reaper of Souls. O Crusader είναι ένας καθαρόαιμος tank χαρακτήρας. Τα skills του είναι κατά το πλείστον αμυντικά με ελάχιστο damage και πολλά buffs που επωφελούν τόσο τον ίδιο όσο και τους συμπαίκτες του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τον παίξετε επιθετικά μιας και μέχρι το level 30 θα έχετε αρκετά “ζημιάρικα” skills που τον κάνουν τον φόβο και τρόμο του Sanctuary.

Ενδεικτικά κάποια από τα skills του που με εντυπωσίασαν είναι το Akarat’s Champion που τον μετατρέπει σε γίγαντα για λίγα δευτερόλεπτα, το Phalanx που του επιτρέπει να επικαλεστεί πνεύματα στρατιώτες για να παλέψουν στο πλευρό του και τέλος το Steed Charge που είναι και το πιο εντυπωσιακό gap-closer του παιχνιδιού και επιτρέπει στον Crusader να καβαλήσει ένα αιθέριο άλογο για λίγα δευτερόλεπτα και να παρασύρει μαζί του αντιπάλους κάνοντάς τους ζημιά.

Πήρε στην Blizzard 2 χρόνια για να αναδιαμορφώσει το Diablo III σε ένα παιχνίδι άξιο του ονόματός του αλλά τα κατάφερε.

The military capital
Μαζί με τον Crusader το Reaper of Souls προσφέρει ένα ακόμα Act στο Diablo III. Το 5ο act του παιχνιδιού διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στην Westmarch την μεγαλύτερη πόλη του Sanctuary. Εκτός από την Westmarch το Act V θα σας ταξιδέψει σε έναν βάλτο στα προάστια της πόλης αλλά και στο Pandemonium Fortress που θυμίζει πολύ το Act IV.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο νέο Act είναι ο αριθμός των νέων side quests και random dungeons τα οποία πλέον είναι πολύ πιο συχνά και πολύ πιο ενδιαφέροντα. Κυριολεκτικά σε κάθε 20 σχεδόν σπίτια στην δαιδαλώδη Westmarch το ένα ήταν διαθέσιμο για εξερεύνηση και οι μικρές ιστορίες που προσέφεραν ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε σύγκριση με το vanilla Diablo III. Όλα τα side quests στο Act V συμπληρώνουν αισθητά την κεντρική ιστορία του Reaper of Souls και την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική.

Η ζωή μετά τα 70
Το Reaper of Souls σας επιτρέπει να ανεβάσετε τον χαρακτήρα σας πλέον μέχρι το level 70. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα νέο active skill καθώς και τρία νέα passive skills και στο level 70 θα αποκτήσετε ένα νέο passive skill slot γεγονός που θα σας κάνει να επαναπροσδιορίσετε τις τακτικές σας στην μάχη. Η ολοκλήρωση του Act V δεν θα σας πάρει πολλές ώρες ειδικά αν το παίξετε σε μικρό difficulty και το ταξίδι σας από το level 60 μέχρι το 70 θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Το πραγματικό Reaper of Souls όμως ξεκινάει στο 70. Μετά ή και πριν την ολοκλήρωση του Story Mode το Reaper of Souls σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την τύχη σας στο Adventure Mode.

Το Adventure Mode περιέχει έναν χάρτη με όλες τις περιοχές του Story Mode από τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε όποια θέλετε για να σκοτώσετε εχθρούς και bosses τα οποία δεν εμφανίζονται αλλού. Κάθε περιοχή περιέχει quests τα οποία κατά κύριο λόγο θα σας ζητήσουν να εξοντώσετε αντιπάλους ή συγκεκριμένα bosses. Tα bosses προέρχονται είτε από το Story Mode με διαφορετικό όνομα ή είναι απλά minions με μεγαλύτερο μέγεθος και άλλες ιδιότητες. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως πολλά από τα bosses είχαν δικό τους voice acting, λεπτομέρεια που δεν ήταν απαραίτητη αλλά ευχάριστη. Με την ολοκλήρωση των quest κερδίζετε πακέτα με items που συνήθως είναι σπάνια συν τα αντικείμενα που θα σας πέσουν τα οποία είναι τις περισσότερες φορές καλύτερα από αυτά του Story Mode.

Μέσα στο Adventure Mode θα βρείτε και τα Nephalem Rifts. Tα Nephalem Rifts είναι τυχαία dungeons στα οποία μπορείτε να μπείτε δίνοντας πέντε Rifts Keystone Fragments στο αντίστοιχο NPC. Τα Keystone Fragments πέφτουν από bosses στο Adventure Mode. Τα Nephalem Rifts σας βάζουν να αντιμετωπίσετε ασταμάτητες ορδές από minions μέχρι να σκοτώσετε αρκετά για να βγει το boss του Rift. Είναι και ο πιο καλός τρόπος να πάρετε paragon levels αλλά και να βρείτε καλύτερα αντικείμενα.

Shivers
Τα γραφικά του Diablo III δεν υπέστησαν καμία αλλαγή με την προσθήκη του Reaper of Souls . Tα pre-rendered περιβάλλοντα είναι όσο όμορφα ήταν και δύο χρόνια πριν με τα physics να δίνουν για μία ακόμα φορά ρεσιτάλ και τα cutscenes να είναι κατ’ εμέ τα καλύτερα της βιομηχανίας. Αυτό που άλλαξε όμως δραματικά είναι το ύφος του παιχνιδιού στο Act V. Το 1ο Act ήταν ομολογουμένως και το πιο όμορφο και πιστό στις ρίζες του Diablo με το 2ο Act να είναι πολύ “χαρούμενο”, το 3ο να θυμίζει αρκετά Lord of the Rings και το 4ο ναι είναι ένα ακόμα level «good vs evil».

Το Act V είναι πολύ πιο σκοτεινό. Από τους δρόμους της Westmarch που είναι γεμάτοι με πτώματα μέχρι τους νέους αντιπάλους που είναι πραγματικά σαν να έχουν βγει από τον Άδη. Η gothic αρχιτεκτονική κλέβει την παράσταση και το μεγάλο νεκροταφείο της Westmarch θα ρίξει την θερμοκρασία του δωματίου σας (αν δεν είστε πολύ απασχολημένοι να ψάχνετε για loot!).


Το Reaper of Souls ξεφεύγει από την νοοτροπία καλό εναντίον κακού. Στα side quests του παιχνιδιού αλλά και με διάδραση με τoυς NPC θα δείτε ανθρώπους να επωφελούνται της καταστροφής που συμβαίνει και να λειτουργούν με βάση το συμφέρον εις βάρος των συνανθρώπων τους. Οι άγγελοι λειτουργούν ως ένα απλό race με δικά τους συμφέροντα και όχι ως η προσωποποίηση του καλού. Το backstory των followers επίσης επεκτείνεται μέσω side-quest και διαλόγων κάνοντάς τους ακόμα πιο ενδιαφέροντες.

Στο όλο συναίσθημα που βγάζει το Reaper of Souls βοηθάει πολύ η μουσική επένδυση. Αισθητά βελτιωμένη από το Vanilla Diablo III, τονίζει κάθε στιγμή του story και κάθε περιοχή σωστά με απόκοσμα γυναικεία φωνητικά και μελωδίες που με τον τρόπο τους σας πληροφορούν για την καταστροφή του Sanctuary και για το μεγάλο κακό που έπεται. Το voice acting παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τους πρωταγωνιστές να κλέβουν την παράσταση και τα NPCS να κυμαίνονται από καλά ως μέτρια.

Τα ηχητικά αποσπάσματα που υπήρχαν και στο Diablo III επιστρέφουν στο Reaper of Souls και δίνουν μια διαφορετική οπτική στην ιστορία του παιχνιδιού μιας και θα σας αποκαλύψουν τις προθέσεις των κεντρικών χαρακτήρων που θα συναντήσετε αλλά και την τραγική ιστορία του τελικού αρχηγού Malthael για την οποία δεν μπορώ να μιλήσω για λόγους spoiler.

Reaper of Money
Για πολλούς τα 40 ευρώ που ζητάει το παιχνίδι για ένα νέο class και μόλις ένα νέο acτ φαντάζουν πολλά και δικαιολογημένα. Αυτό που προσθέτει όμως το Reaper of Souls είναι το ύφος της σειράς που είχε χαθεί με το Diablo III και το Adventure Mode που θα σας απασχολήσει για πάρα πολλές ώρες. Το Act V είναι ομολογουμένως το καλύτερο με διαφορά με πιο σκοτεινή ιστορία και πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Εάν έχετε ξοδέψει πολλές ώρες στο Diablo III το Reaper of Souls είναι μια λογική αγορά. Αν πάλι σας ενόχλησαν οι αλλαγές του Diablo III το 2012 και το αφήσατε νωρίς δοκιμάστε το νέο update πριν προβείτε σε αγορά του Expansion.

Θετικά:
– Gothic συναίσθημα
– Εκπληκτική μουσική επένδυση
– Adventure Mode

Αρνητικά:
– Μόλις ένα νέο class κι ένα νέο Act. Το κόστος του expansion είναι κάτι παραπάνω απ’ το περιεχόμενό του
– Ελάχιστα νέα skills

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

To Diablo III όπως θα έπρεπε να είναι το 2012.

Κοσμάς Κ. Φλωρής  

Συντάκτης: sofos697@gmail.com (Κοσμάς Κ. Φλωρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης