Την τελευταία διετία μπήκε φουριόζα στο «κάδρο» των αγαπημένων μας video game developers η WayForward Technologies, παρότι η δημιουργία της χρονολογείται το 1990 και μέχρι σήμερα την γνώριζαν κυρίως οι κάτοχοι των κονσόλων της Nintendo. Πριν από μερικούς μήνες ασχοληθήκαμε με το απολαυστικό remake του Duck Tales που είχε κάψει joypads στο NES και τώρα έφτασε η στιγμή να ξεψαχνίσουμε την νέα remake απόπειρα των developers της Καλιφόρνια.

Το Double Dragon αποτέλεσε το πρώτο επιτυχημένο Beat ‘Em Up της Capcom που κατάφερε από το 1987 κι έπειτα να μας κρατήσει κολλημένους στις αίθουσες των coin-op, των κονσολών και των υπολογιστών της εποχής, παρότι ο τερματισμός του ήταν εύκολη υπόθεση. Είχε ένα μαγικό replayability διάολε, που όποτε κι αν το πετυχαίναμε θέλαμε να το τερματίσουμε, με το ένα κέρμα και τις…καθιερωμένες αγκωνίες! Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν και ρίγη συγκίνησης έχουν αρχίσει να διατρέχουν ήδη τους παλιότερους gamers ανάμεσά σας αφού συνειδητοποιήσατε ότι ένα από τα καλύτερα Beat ‘em up όλων των εποχών και αναμφίβολα το δημοφιλέστερο, επιστρέφει με σύγχρονα γραφικά, περισσότερες πολύχρωμες πίστες γεμάτες αληταράδες για να σαπίσετε στο ξύλο και soundtrack που παραπέμπει ευθέως στις ηρωικές gaming εποχές της δεκαετίας του ’80. Το Double Dragon Neon έρχεται για τους νοσταλγούς του είδους, καθώς περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα που θα τα μάθετε διαβάζοντας το review.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρία σε κίνδυνο, γρήγορα τις σιδερογροθιές και φύγαμε!
Δεν πρόκειται να βρείτε Beat ‘em up που να έχει πολύπλοκο σενάριο και πολυεπίπεδους χαρακτήρες, αφού η μόνη απαίτηση που έχετε παίζοντάς το είναι να ξεκάνετε όσο μεγαλύτερο αριθμό αντιπάλων μπορείτε αξιοποιώντας το κορμί σας και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φονικό όπλο από το περιβάλλον. Το Double Dragon Neon αναγνωρίζει την δίψα σας για ξύλο και το μόνο που κάνει είναι να πάρει την απλοϊκή πλοκή του original Double Dragon και να προσθέσει μερικούς NPC και τοποθεσίες παραπάνω.

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Τα αδέρφια Billy και Jimmy Lee, έχουν φάει την ζωή τους εξασκώντας την θανατηφόρα πολεμική τέχνη Sōsetsuken (η οποία υπάρχει μόνο στην φαντασία των δημιουργών του παιχνιδιού) οπότε αποτελούν τα πιο σκληρά καρύδια της περιοχής τους. Η συμμορία των Shadow Warriors αποφασίζει για αδιευκρίνιστους λόγους (πιθανολογώ ότι ο «εγκέφαλος» της σπείρας χάνει… λάδια) να απαγάγει την σέξι Marian, την αγαπημένη του Billy. Τα δύο αδέρφια τα παίρνουν στο κρανίο και ξεχύνονται στους δρόμους αναζητώντας την όμορφη Marian και τον αρχηγό της συμμορίας. Το μεγάλο αφεντικό ονομάζεται Skullmageddon, ένας μανιακός πολεμιστής που μοιάζει με σαμουράι και στους «μυημένους» θα σας θυμίσει τον θρυλικό Yoshimitsu από τα franchises Tekken και Soulcalibur. Πρακτικά δηλαδή έχουμε μια παραλλαγή στο τελικό boss του original Double Dragon.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δεινοπαθήσετε αν προσπαθήσετε να παίξετε το Double Dragon Neon με πληκτρολόγιο και mouse, συνεπώς φροντίστε να έχετε πρόχειρο ένα gamepad. Χρειάζεστε δύο buttons για να χτυπάτε με γροθιές και κλωτσιές, ένα button για να μαζεύετε αντικείμενα και να αρπάζετε τους αντιπάλους και ένα για άλμα. Από κει και πέρα, θα χρησιμοποιήσετε τα buttons στο πάνω μέρος του gamepad για να τρέχετε, να αποφεύγετε χτυπήματα και να χρησιμοποιείτε τις special δυνάμεις σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλητεία στους δρόμους
Το λατρευτό gameplay της πρωτότυπης έκδοσης επιστρέφει στο Double Dragon Neon με αρκετές προσθήκες. Είναι ένα side-scrolling Beat ‘em up με ψευδοτρισδιάστατη προοπτική όπου κινείτε τον χαρακτήρα σας από την αρχή μέχρι το τέλος της πίστας, σπάζοντας κόκκαλα και μαζεύοντας χρήματα που πέφτουν από τα πτώματα με τα οποία έχετε γεμίσει τον τόπο. Αρκετά levels ενσωματώνουν και το platform στοιχείο, βάζοντάς σας να σκαρφαλώνετε σε πατώματα, να πηδάτε ανάμεσα σε κινούμενες πλατφόρμες και να αντιμετωπίζετε τα εχθρικά στίφη πάνω τους.

Εκτός από τους εχθρούς, ένα τμήμα του background καταστρέφεται. Καρότσια πλανόδιων, γιγαντοοθόνες, στύλοι ηλεκτρισμού και βαρέλια περιμένουν τα δολοφονικά σας πλήγματα για να μετατραπούν σε σκόνη, πετώντας χρήσιμα items και λεφτά για μάζεμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την πώρωση που μου δημιούργησε το σήκωμα των βαρελιών και η εκσφενδόνισή τους στην αληταρία που επιτίθεται, θυμούμενος τις αντίστοιχες στιγμές του κλασικού Double Dragon που αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν του.

Τα «φρούτα» που περιφέρονται στους δρόμους του νέου Double Dragon, θέλοντας να σας πονέσουν είναι ένα κι ένα. Σαδομαζοχίστριες γκόμενες, μηχανόβιοι, μαύροι με μαλλί αφάνα (φτυστοί με τον τραγουδιστή των Boney M), παλιόμουτρα με τατουάζ και φτερά σαν του Ερμή στα πόδια κ.ο.κ. Ο μεγάλος guest star της υπόθεσης είναι για μένα ο Abobo, γνωστό boss στην πρώτη πίστα του παλιού Double Dragon που εμφανιζόταν αργότερα. Στο Neon εμφανίζεται επίσης στο τέλος της πρώτης πίστας και στη συνέχεια επανεμφανίζεται σε πολλές επόμενες, αποτελώντας πάντα έναν απολαυστικό στόχο για τα πανίσχυρα χτυπήματά σας.

Τα bosses είναι άφθονα στο Double Dragon Neon. Εκτός από τον Abobo, θα συναντήσετε σύντομα στην πορεία σας τον Skullmageddon σε μια ήπια μορφή του και όχι στην πανίσχυρη ενσάρκωση του φινάλε. Τα περισσότερα bosses δεν θα σας δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα όταν παίζετε στην normal δυσκολία. Βασικά θα πρέπει να παρατηρήσετε την μέθοδο επίθεσής τους και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να τα προσεγγίσετε. Αφού τους φιλοδωρήσετε με μερικές ξεγυρισμένες, θα υποχωρήσετε μέχρι να ξαναπέσει η άμυνα τους. Για μένα, το καλύτερο boss είναι το τεράστιο σαρκοφάγο φυτό με τα δύο τεράστια κοτσάνια που τα χρησιμοποιεί σαν χέρια για να σας λιώσει. Το ίδιο το φυτό είναι απρόσβλητο και με σοβαρές στομαχικές διαταραχές αν κρίνω από αυτά που…ξερνάει κάθε λίγο. Για να το νικήσετε θα διαλύσετε τα κοτσάνια του τα οποία, όταν φάνε αρκετά χτυπήματα, μεταμορφώνονται σε κεφάλι δεινοσαύρου και καρχαρία αντίστοιχα.

Καράτε το λένε και είναι απλό, χειροτονήστε τους!
Μπορεί να είναι ανεγκέφαλοι νταήδες, τα μέλη της Shadow Warriors πάντως μπορούν να εξαφανίσουν την μπάρα ενέργειας σας και κατ’ επέκταση, τον περιορισμένο αριθμό ζωών που έχετε, σε ελάχιστη ώρα. Μιας και οι αδερφοί Lee δεν είναι διπλωματούχοι στην ψυχολογία αλλά στο street fighting, μην προσπαθήσετε να ανοίξετε διάλογο με τους συμμορίτες. Αντίθετα πείτε τους ένα “talk to the hand” και κατευθύνετε τα χέρια σας στα μούτρα τους κάνοντάς τα λιώμα. Έχετε μια επίθεση με τα χέρια και μια με τα πόδια, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί σε ενδιαφέροντα combos που προξενούν έξτρα ζημιά. Τα εναέρια χτυπήματα είναι χρήσιμα αν επιθυμείτε να ξεφύγετε από στριμόκωλες καταστάσεις και οι σφαλιάρες που ρίχνετε όταν τρέχετε είναι ιδανικές για να απωθούν τον εχθρό.

Το σκύψιμο που είναι ταυτόχρονα και evade, όταν το πατήσετε στο σωστό timing έχει διπλή αξία. Από την μία σας βοηθά να αποφύγετε τις «ανάποδες» που πέφτουν βροχή και από την άλλη ενεργοποιεί για λίγη ώρα το Gleam. Πρόκειται για μια κατάσταση αφηνιασμού όπου οι αδερφοί Lee κοκκινίζουν από την μανία τους και οι ματωμένες τους γροθιές αφαιρούν διπλάσια ενέργεια από τους συμμορίτες. Φυσικά μόνο οι γροθιές και οι κλωτσιές σας δεν είναι αρκετές για να «δαμάσουν» τον στρατό του Skullmageddon έτσι μπαίνει στο παιχνίδι η πανταχού παρούσα μουσική.

Σπάζοντας κορμιά και αντικείμενα θα δείτε ότι πέφτουν στο έδαφος κασέτες κασετοφώνου. Οι απαρχαιωμένοι αυτοί καταγραφείς και αναπαραγωγείς ήχου περιλαμβάνουν ένα τραγούδι έκαστος. Κάθε τραγούδι μπορεί να μεταφραστεί σε μια από τις δύο κατηγορίες special powers που υπάρχουν, σε Sosetsitsu moves ή σε Stance songs. Τα Sosetsitsu είναι 10 συνολικά διαφορετικές επιθέσεις που μπορούν να ρημάξουν ολόκληρα γκρουπ από επιτιθέμενους. Το αγαπημένο μου Sosetsitsu είναι το Dragon Swarm: όταν το ενεργοποιείτε, ένας πύρινος δράκος κάνει την εμφάνιση του στην οθόνη και μετατρέπει σε κάρβουνο όσους εχθρούς βρίσκονται μπροστά σας. Άλλα Sosetsitsu εξαπολύουν κεραυνούς, θεραπεύουν τον συμπαίκτη σας, αναγκάζουν τους εχθρούς να ρίξουν καλύτερα items, πετάνε βόμβες κ.τ.λ.

Stances, Attributes και Shops
Τα Stances είναι passive abilities που αυξάνουν συγκεκριμένα στατιστικά σας, δίνοντας έμφαση στην δύναμη, στην άμυνα, στην μαγεία κ.ο.κ. Το πιο αποδοτικό για μένα υπήρξε το Balance το οποίο κάνει ακριβώς ότι υπόσχεται, δηλαδή αυξάνει ισόποσα και τα τέσσερα στατιστικά σας. Καλές επιλογές είναι το Absorb που σας ανεβάζει το health με κάθε χτύπημα και το Successive Strikes το οποίο, όσο περισσότερα χτυπήματα ρίξετε χωρίς να δεχτείτε επίθεση, διπλασιάζει και τριπλασιάζει το damage σας. Τα στατιστικά σας είναι τα hit points, magic points, attack και defense. Αν αποφασίσετε εξαρχής να παίξετε περισσότερο με μαγεία, θα ρίξετε το βάρος σας στο σχετικό stance και θα αναβαθμίσετε στο maximum τα Sosetsitsu που προτιμάτε.

Το 99% όσων δείτε μπροστά σας είναι εχθροί και το υπόλοιπο αποτελούν NPC σε Shops που επισκέπτεστε. Τα Shops -που προστέθηκαν για πρώτη φορά στο Double Dragon 3- δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, καθώς μέσα σε αυτά θα βρείτε ένα γηραλέο κινέζο με παραδοσιακή κινέζικη φορεσιά και μια πίπα μισό μέτρο για να καπνίζει το όπιό του! Όταν του μιλάτε, ο γέροντας σας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες πάνω στο gameplay αλλά φλυαρεί και για άσχετα πράγματα, προκαλώντας ενίοτε το γέλιο.

Αναρωτιέμαι που πήγε η θρυλική γονατιά όπου πιάναμε το κεφάλι του εχθρού και το κλωτσούσαμε ή του κάναμε λαβή. Στο Neon, μόλις γραπώσετε κάποιον, ο ήρωας τον πετάει στην άλλη άκρη της πίστας!

Στο κατάστημα Tapesmith θα συναντήσετε ένα σκληροπυρηνικό τύπο με τεράστιο σφυρί (σαν του Thor καλή ώρα). Αυτός δίνει επίσης πληροφορίες για το gameplay αλλά και ένα σωρό αστείες λεπτομέρειες που αξίζει να διαβάσετε. Η πιο αστεία είναι οι προθέσεις που έχει για τον Skullmageddon όταν με το καλό τον πιάσετε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κλώνος του Thor σκοπεύει να «φορέσει» το πρόσωπό του, ζηλεύοντας ίσως την δόξα του κινηματογραφικού Leatherface, του μανιακού δολοφόνου με το πριόνι!

Το να αποκτήσετε ένα Stance ή ένα Sosetsitsu είναι η πρώτη σας κίνηση προς την κυριαρχία επί των εχθρών σας. H δεύτερη είναι η ανάπτυξή τους στο πεντηκοστό επίπεδο. Για να ανεβάσετε level, ένα Stance ή ένα Sosetsitsu, θα πρέπει να σκάσετε μερικά κολλαριστά δολάρια στο Shop του κινέζου. Για να ξεκλειδώσετε όλα τα levels τους μέχρι το 50ο θα πάτε στον Tapesmith ξοδεύοντας Mythril stones που θα… σουφρώσετε από τα bosses. Στο πρώτο επίπεδο δυσκολίας ρίχνουν ελάχιστο Mythril αλλά στα μεγαλύτερα είναι πολύ πιο γενναιόδωροι.

Για να εκτελέσετε τα Sosetsitsu σας θα πρέπει να γεμίσετε την μπάρα που μοιάζει με κεραυνό του Δία και βρίσκεται κάτω από το health σας. Η μπάρα γεμίζει σιγά σιγά από μόνη της και γρηγορότερα αν αυξήσετε τα magic points σας ή με κάθε πετυχημένο Gleam. Μόλις φτάσει κοντά στην μέση, η μπάρα «ανάβει» και μπορείτε να εξαπολύσετε τον χαμό στους αλητήριους ή να κρατήσετε τα Sosetsitsu σας για το επερχόμενο boss.

Ανοίξτε τους το κεφάλι με ότι βρείτε
Αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω για να εξαφανίζετε το health των επιτιθέμενων, μην ξεχνάτε και τα φονικά items που θα πιάσετε στα χέρια σας. Ανάμεσα τους θα βρείτε ρόπαλα του baseball για σπάσιμο κοκκάλων, μαχαίρια για ξεκοίλιασμα, μπούμερανγκ, γιαπωνέζικες βεντάλιες μέχρι και… χτένες! Τα items έχουν durability που μπορεί να αυξηθεί όπως και το damage που προκαλούν με το Stance Weapons Up.

Για να τα κάνετε λίμπα στα 10 levels του Double Dragon Neon και να σώσετε την κοπελιά σας, θα δαπανήσετε μόλις 1-2 ώρες, με την προϋπόθεση να το πάτε σερί, χωρίς να ξαναπαίξετε ένα level για να βγάλετε χρήμα. Τερματίζοντας το Double Dragon Neon θα συνειδητοποιήσετε ότι πολλά Stances και Sosetsitsu δεν έχουν αναβαθμιστεί, συνεπώς μια δεύτερη ή και τρίτη γύρα σε όλο το παιχνίδι επιβάλλεται άρα σε 5-7 ώρες θα έχετε εξαντλήσει πλήρως το Single-player. Από κει και πέρα αρχίζει ο multiplayer χαβαλές.

Bro-Op
Αν εντρυφήσατε στην αξέχαστη τέχνη του «διπλού» στα coin-op θα ξαναβιώσετε ανάλογες στιγμές ευχαρίστησης ασχολούμενοι με το multiplayer mode του Double Dragon Neon. Φωνάξτε έναν φίλο ή συγγενή και ορμήστε σαν τίγρης στα 10 levels μέχρι να πονέσουν τα δάχτυλά σας από το ξυλίκι. Εκτός από την προφανή χρησιμότητα του δεύτερου σετ γροθιών και κλωτσιών, η ύπαρξη συμπαίκτη επιτρέπει την ανάσταση όποιου τεζάρει πρώτος, με συνέπεια να μην χαθεί η ζωή. Συνάμα μπορείτε να συνεργαστείτε με τον συμπαίκτη σας χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική και τοποθετώντας σας αυτόματα σε Gleam mode.


Το μοναδικό πρόβλημα στο συναρπαστικό multiplayer είναι η… λειψανδρία που κυριαρχεί διαδικτυακά. Προσπάθησα να βρω game για να παίξω «διπλό» με παίκτες ανά τον κόσμο αλλά τζίφος, ελάχιστοι συμμετέχουν online. Το ίδιο πρόβλημα θα παρατηρήσετε και αν κάνετε εσείς host σε game. Είθε σε λίγο καιρό να γεμίσει ο τόπος με νέους παίκτες για να έχει νόημα η online εμπειρία.

I Love ‘80s
Η μεγαλύτερη επιβράβευση όσων αποφασίσετε να αγοράσετε το Double Dragon Neon είναι ο σύγχρονος σχεδιασμός των levels και των χαρακτήρων. Ξεκινώντας από τους βρώμικους δρόμους γήινων πόλεων θα καταλήξετε σε διαστημικά τοπία που θυμίζουν το εσωτερικό του Death Star, εργαστήρια που θα σας φέρουν στο μυαλό τις εφιαλτικές εικόνες των Aliens και αρκετές ακόμα eye candy τοποθεσίες. Τα τρισδιάστατα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ποτισμένα από την αισθητική των ‘80s και ενισχύουν σημαντικά την νοσταλγία όσων βιώσαμε εκείνη την εποχή.

Το soundtrack επιμελήθηκε ο Jake Kaufman, συνθέτης του Duck Tales Remastered και το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει τον σεβασμό με τον οποίο προσέγγισε την μυθολογία του Double Dragon. Θα απολαύσετε αναπαλαιωμένα μουσικά θέματα από το πρωτότυπο μέχρι τα boss themes, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ενσωμάτωση στο soundtrack Glam Rock και Heavy Metal τραγουδιών είναι όλα τα λεφτά και το τελικό αποτέλεσμα θα σας πωρώσει. Προσωπικά εξεπλάγην ευχάριστα όταν, την ώρα που τσάκιζα σαγόνια, ακούω ένα τραγούδι στο στυλ του μεγάλου John Parr, από τους αγαπημένους ροκάδες της δεκαετίας του ’80 με επιτυχίες όπως το St. Elmo’s Fire.

Neon και… Paleon Double Dragon εξίσου ποιοτικά!
Το Double Dragon Neon είναι ένα μοναδικό «δώρο» για τους οπαδούς του ομώνυμου franchise αλλά και όσους αγάπησαν την κουλτούρα της δεκαετίας του ’80. Οι νεότεροι gamers μπορεί να… σκοντάψουν σε ασυνήθιστα (για εκείνους) χαρακτηριστικά του gameplay όπως είναι η επανεκκίνηση μιας πίστας μόλις τελειώσουν οι ζωές κ.ο.κ. Παίζοντας την PC έκδοση πιστεύουμε ότι αποτελεί μια προσιτή οικονομικά πρόταση. Με μόλις 9 ευρώ στο Steam θα σας φέρει στο νου παλιές αγαπημένες cult στιγμές. Κατά τα άλλα, το old school gameplay του θα κουράσει όσους επιθυμούν κάτι το πρωτοποριακό, ενώ η σύντομη διάρκειά του εγγυάται ότι μετά τον τερματισμό του θα καταλήξει σύντομα να γίνει uninstall.

Θετικά:
– Gameplay με σεβασμό στο original
– Προσεγμένο soundtrack με πολλές ηχητικές αναφορές στα 80s
– Ξυλοφόρτωμα σε σημείο κορεσμού
– Ιδανικό για Co-op

Αρνητικά:
– Μικρή διάρκεια
– Το online multiplayer δεν έχει νόημα λόγω έλλειψης συμπαικτών
– Αρκετά μονότονο A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 4
Γενικά: 7

Αν βαρεθήκατε να βλέπετε cult fighting movies και θέλετε να συμμετάσχετε ενεργά τότε ξέρετε πλέον ποια θα είναι η επόμενη αγορά σας.

Γιάννης Μοσχονάς

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης