Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του στα PC και στο Xbox 360, το Minecraft έφτασε τελευταίο και καταϊδρωμένο στο PS3. Η Mojang ακολουθεί πιστά τις δυνατότητες του παιχνιδιού και τις έχει προσαρμόσει στα μέτρα της κονσόλας, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία και στους χρήστες της Sony να…κόβουν ξύλα και να γκρεμίζουν τοίχους σε blocks, καθώς και να χτίζουν ότι επιθυμούν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H συγκεκριμένη έκδοση αν και δεν διαφέρει πάρα πολύ από αυτά που πιθανώς θα ξέρετε ή θα έχετε ακούσει για το τίτλο, θα σας ικανοποιήσει με τις λειτουργίες που προσφέρει στο PS3, ελπίζοντας να σημειώσει την επιτυχία που είχε σχεδόν σε όλες τις κονσόλες όπου κυκλοφόρησε. Ας δούμε λοιπόν αυτήν την έκδοση αναλυτικά. 

Boss fight!
Το Minecraft είναι αναμφισβήτητα από τα games που θα σας κρατήσει για πολλές ώρες της ημέρας μαζί του εξερευνώντας αυτόν τον randomly-generated κόσμο που ξεδιπλώνεται στα μάτια σας. Θα έχετε την ευκαιρία να απελευθερώσετε όλη σας την δημιουργικότητα, αποτυπωμένη στα blocks που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που παιχνιδιού που θα σας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Όμως παρόλα αυτά, το σενάριο δεν διαθέτει κάποια συγκεκριμένη πλοκή για να μπορεί να στηριχτεί κάπου όλη αυτή η δημιουργία που καλείστε να χτίσετε από το μηδέν. Ευτυχώς σε αυτό το κομμάτι το Minecraft είναι πρωτοπόρο και πολύ ισχυρό γιατί σας χαρίζει άπειρες επιλογές για να φτιάξετε ότι θέλετε, άσχετα με τον αν το παιχνίδι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Παίζετε για να περάσετε καλά, όχι για να “σώσετε τον κόσμο”. 

Βέβαια το Minecraft του PS3 μέσω του Trophy Set που υποστηρίζει, διαθέτει Final Boss, τον Ender Dragon, τον οποίο μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε μόλις κατασκευάσετε την πύλη για την διάστασή του. Μέσω αυτού θα οδηγηθείτε στα credits του παιχνιδιού και θα κερδίσετε ένα Gold Trophy για την σφαγή (ή το γκρέμισμα) του δράκου. 

Ζήστε, πνιγείτε ή πετάξτε!
Ένα από τα καλύτερα σημεία στο Minecraft είναι ότι μπορείτε να το παίξετε με όποιον τρόπο θέλετε, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνετε λάθος σε κάτι. Καταλυτικός παράγοντας που συμβάλλει στην συγκεκριμένη έκδοση για την μέγιστη ψυχαγωγία είναι ο εύκολος χειρισμός που προσφέρει το Dualshock 3. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη στο χειριστήριο, η εμπειρία γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική από πλευράς crafting και γενικότερα gameplay. Μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στις κινήσεις με τα βελάκια του χειριστηρίου, κάτι που στο πληκτρολόγιο είναι άβολο για πολλούς και περιορίζει σε πολλά σημεία. Ακόμη το spacebar σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πατροπαράδοτη συνταγή που ακολουθεί το Χ όταν θέλετε να πηδήξει ο χαρακτήρας που ελέγχετε στα περισσότερα games των κονσολών της Sony. 

Όσον αφορά το crafting system στο PS3, όλη η διαδικασία του γίνεται αποκλειστικά με τα μπροστινά κουμπιά του Dualshock. Η εναλλαγή των αντικειμένων και των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε γίνεται με το L1 για αριστερά και αντίστοιχα R1 για δεξιά, ενώ για να τοποθετήσετε ένα block πατάτε το L2 και το R2 για την καταστροφή του. Βέβαια αν και το ποντίκι είναι πιο εύχρηστο για αυτή τη δουλεία, η σταθερή κάμερα που μπορείτε να ελέγχετε με το R3 και να στοχεύσετε εκεί που επιθυμείτε, καθιστά στον τομέα αυτό πιο εύχρηστο τον χειρισμό σε σχέση με τα PC. 

Σημαντικό κομμάτι είναι επίσης το ολοκληρωμένο tutorial που προσφέρεται με σκοπό να σας μάθει τον χειρισμό του gameplay πριν ξεκινήσετε να παίζετε. Αφότου τελειώσετε με την διαδικασία του tutorial θα μπορείτε να παίξετε γνωρίζοντας τις βασικές λειτουργίες που θα ακολουθήσετε στην πορεία. Η συγκεκριμένη έκδοση χωρίζεται σε δύο Modes. 

Το Survival Mode είναι το κλασσικό πλέον, σε όλες τις κονσόλες, είδος παιχνιδιού όπου παλεύετε με εχθρούς, τρώτε ζώα, ψάχνετε για πολύτιμα αντικείμενα στα έγκατα της γης και βρίσκετε όπλα, ενώ την ίδια στιγμή παλεύετε για την επιβίωση σας. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε ενοχλητικά zombies που θέλουν να σας κατασπαράξουν και αράχνες που καραδοκούν παντού μόλις πέσει το σκοτάδι. 

Το Creative Mode μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «God simulation 3D mode» καθώς δεν μπορείτε να πεθάνετε με κανένα τρόπο, ούτε να παγιδευτείτε σε κάποιο σημείο στα έγκατα της γης. Αντιθέτως, έχετε την δυνατότητα να κινηθείτε όπου επιθυμείτε, να πετάξετε σε όποιο σημείο του χάρτη θέλετε και να φτιάξετε τον δικό σας κόσμο με όλα τα προσφερόμενα αντικείμενα που διαθέτει η συλλογή του Minecraft. Με λίγα λόγια θα νιώθετε… θεοί. Μόλις πλάσετε τον «ιδανικό» για σας κόσμο μετά θα έχετε την δυνατότητα να γυρίσετε το mode σε survival ώστε να παίξετε μέσα στο δημιούργημά σας. 

Ποτέ ένα Sandbox game δεν ήταν τόσο διασκεδαστικό.

Blocks…blocks everywhere!
Μπορεί το εθιστικό crafting system να σας κρατήσει για ώρες μπροστά από την οθόνη σας αλλά τα γραφικά του Minecraft δεν αλλάζουν. Παρόλο που έχουν κάνει πολύ έξυπνο σχεδιασμό στο περιβάλλον και στον τρόπο που θα χειρίζεστε τους αυτοδημιούργητους κόσμους σας, σε ότι αφορά το κομμάτι γραφικά, το Minecraft είναι εκτός συναγωνισμού, σε σύγκριση με τα σημερινά games. Ευτυχώς όμως τα γραφικά του δεν αποτελούν τόσο μεγάλο εμπόδιο στο να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας. Αντιθέτως όμως αυτό που μπορεί να σας απωθήσει από την συγκεκριμένη έκδοση του Minecraft είναι το γεγονός ότι είναι ελλειπής σε σχέση με την αρχική έκδοση των PC, σε ότι έχει να κάνει με την έκταση του χάρτη και την εκμετάλλευση των πλήρων δυνατοτήτων του μέσα στο περιβάλλον. 

Άλλο ένα αδύναμο σημείο του Minecraft για το PS3 είναι ο ήχος του. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, ο ήχος είναι ένα τεράστιο ελάττωμα της σειράς (ίσως μεγαλύτερο και από τα ίδια τα γραφικά). Αποτελείται από επαναλαμβανόμενα tunes και χωρίς ένα ουσιαστικό soundtrack που θα υποστηρίξει σωστά το παιχνίδι. Γενικά όπως ήδη γνωρίζετε, ο ηχητικός τομέας δεν βοηθάει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με εξαίρεση τα ελάχιστα ηχητικά εφέ όταν σας πλησιάζουν εχθροί ή την στιγμή που κόβετε ξύλα. 

Προτιμήστε την PC version
Συνολικά το Minecraft αποτελείται από μία επιτυχημένη ανάμειξη συστατικών που το έχουν κάνει να είναι τόσο αγαπητό από το ευρύ κοινό, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα γνωστά παιχνίδια είναι το τρόπος με τον οποίο δίνει την ευκαιρία σε όσους το παίξουν να γίνουν αυτοί οι δημιουργοί του παιχνιδιού. Αυτό είναι που το καθορίζει ως πετυχημένο τίτλο και ιδανικό για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμη. Όσοι αποζητούν ένα sandbox game με παράγοντα την δημιουργικότητα είναι πολύ πιθανό να το έχουν ήδη παίξει σε PC και Xbox 360. Αν έχουν μείνει λάτρεις του είδους εκεί έξω που δεν πρόλαβαν να το δουν, τότε με κόστος 19 ευρώ από το PSN, η πρόταση αυτή τιμάει οριακά τα λεφτά της, αν και πολλοί από εσάς θα προτιμήσουν τους μεγαλύτερους σε έκταση maps στο PC τους. 

Θετικά: 
– Όπως και στην έκδοση του Xbox 360, διαθέτει πλήρες tutorial
– Εύκολος χειρισμός
– Το Creative Mode
– Υποστηρίζει Trophies

Αρνητικά:
– Μικρή πρόκληση
– Περιορισμένος χάρτης εξερεύνησης 

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Αν έχετε PS3 και είστε fan του Minecraft, η έκδοση αυτή συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Κωνσταντίνος Μακρής

Συντάκτης: kosmakris@hotmail.com (Κωνσταντίνος Μακρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης