Η σειρά της Volition,Inc., ειδικά μετά το τελευταίο Saints Row: The Third του 2011, κατάφερε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των gamers για το παλαβό της ύφος και να ξεπεράσει την στάμπα του GTA-clone μια και καλή. Επενδύοντας στην ασταμάτητη δράση και την χωρίς σοβαρούς προβληματισμούς διασκέδαση, οι Αμερικάνοι δημιουργοί έδωσαν προσωπικό στυλ στο παιχνίδι τους και άνοιξαν μια νέα κατεύθυνση για το μέλλον.

Η συγκεκριμένη πορεία λοιπόν τους οδηγεί σήμερα, εν έτει 2013, στο επόμενο κεφάλαιο της σειράς που ονομάζεται απλά Saints Row IV (τι έχουν πάθει όλες οι εταιρίες με τους λατινικούς αριθμούς παρεμπιπτόντως;). Ξεχάστε αυτά που ξέρατε μέχρι τώρα, ή μάλλον, για να το θέσουμε πιο σωστά, πάρτε την “τρέλα” που χαρακτήριζε το Saints Row: The Third και πολλαπλασιάστε την με έναν διψήφιο τουλάχιστον αριθμό. Στη συνέχεια προσθέστε μεγάλες κουταλιές από την τριλογία The Matrix, γερές δόσεις sci-fi, πολιτικής σάτιρας και ακραίου χιούμορ, λίγες τζούρες από το σύμπαν των υπέρ-ηρώων της Marvel ή της DC και γαρνίρετε με άλλα open-world games όπως (προφανώς) το GTA ή το Prototype.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως, η εξεζητημένη αυτή μείξη υλοποιείται στο ολοκαίνουριο Saints Row IV και η Volition,Inc. καταφέρνει να μας χαρίσει ένα από τα πιο “άκυρα” και χαβαλεδιάρικα παιχνίδια ever, το οποίο “σκάει μύτη” στην gaming αγορά σαν τον Peter Sellers στην ταινία The Party, με σκοπό δηλαδή να καταρρίψει κάθε έννοια σοβαροφάνειας και καθωσπρεπισμού. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η σειρά πλέον έχει ξεφύγει αρκετά από αυτό που ήταν παλαιότερα, όμως πρόκειται για μια αλλαγή που δεν νομίζω να χαλάσει κανέναν, εκτός ίσως από τους πολύ hardcore fans του πρώτου Saints Row (υπάρχουν άραγε;).

“Άγιος άνθρωπος” ο πρόεδρος
Τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται λίγο μετά από αυτά του Saints Row: The Third. O Pierce, η Shaundi και ο the Boss (ο αρχηγός των The Saints, ο οποίος είναι ο χαρακτήρας που χειρίζεστε) καλούνται να βοηθήσουν μία πράκτορα της ΜΙ-6, την Asha Odekar και τον σύνδεσμό της, Matt Miller, σε μια επικίνδυνη αποστολή στην Μέση Ανατολή. Το σκηνικό αυτό αποτελεί και την εισαγωγική σεκάνς του τίτλου, όπου εξοικειώνεστε με τα βασικά του χειρισμού και γίνεται μια πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες, αν και ουσιαστικά είναι κάπως “άσχετη” με το υπόλοιπο σενάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός σας είναι να εισβάλετε σε μια εχθρική βάση και να δολοφονήσετε τον Cyrus Temple, πρώην αρχηγό της STAG (Special Tactical Anti-Gang Unit), ο οποίος έχει “φλιπάρει” και θέλει να εξαπολύσει μια πυρηνική βόμβα στην Washington D.C. Ο the Boss θα καταφέρει την τελευταία στιγμή να σκοτώσει τον Cyrus, όμως δεν θα προλάβει να εμποδίσει την εκτόξευση. Έτσι, σε μια αναλαμπή ηρωισμού, θα πηδήξει πάνω στον πύραυλο την ώρα που απογειώνεται και θα αφοπλίσει την βόμβα ενώ ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην στρατόσφαιρα.

Ο the Boss μετατρέπεται έτσι σε λαϊκό ήρωα της Αμερικής και κάπου εκεί το παιχνίδι ξεκινάει ουσιαστικά, μεταφέροντάς σας πέντε χρόνια μετά. Ο αρχηγός των Saints έχει γίνει πλέον πρόεδρος των Η.Π.Α. (έτσι!) και φυσικά, αρκετά μέλη της οργάνωσης αποτελούν το επιτελείο του, όντας το πιο cool ίσως προσωπικό που υπήρξε ποτέ στον Λευκό Οίκο. Όμως, ένας πρόεδρος της Αμερικής πάντα έχει και μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει! Έτσι, κυριολεκτικά από το πουθενά, θα γίνει μια μαζική εξωγήινη εισβολή και παρά την ηρωική αντίστασή σας, ο αρχηγός των “κακών” Zinyak καταφέρνει να σας αιχμαλωτίσει.

Επειδή του τη “σπάει” η badass συμπεριφορά σας, αποφασίζει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Επειδή τα συμβατικά βασανιστήρια είναι για αγροίκους και όχι για εξωγήινα όντα ανώτερης νόηση, παγιδεύει το μυαλό σας σε έναν εξομοιωτή και σας φυλακίζει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, κάτι σαν το Matrix για να καταλάβετε. Εκεί επικοινωνεί μαζί σας η Kinzie Kensington, η ειδικός στους υπολογιστές των The Saints, η οποία σας ενημερώνει για την όλη κατάσταση.

Μετά από μερικά ακόμα (συνταρακτικά) γεγονότα, το φυσικό σώμα σας βρίσκεται σε ένα σκάφος μαζί με τους φίλους σας (κάτι σαν το Ναβουχοδονόσορ στο Matrix) και ουσιαστικά αποφασίζετε να αντιμετωπίσετε μια και καλή τον ενοχλητικό Zinyak, χρησιμοποιώντας την ίδια του την εξομοίωση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εν τέλει και τον open-world κόσμο του παιχνιδιού.

Τι μπλε …δέρμα είναι αυτό μωρό μου;
Ναι, αυτό είναι πάνω-κάτω το σενάριο του Saints Row IV και αν έχετε ήδη πει “τι είναι αυτά”, που να παίξετε και το ίδιο το παιχνίδι! Για να μην χαλάσει η παράδοση, από την αρχή κιόλας καλείστε να custom-άρετε την εμφάνιση του ήρωά σας. Το παιχνίδι σας δίνει μεγάλη ελευθερία και πολλές παραμέτρους ώστε να φτιάξετε κάθε λογής badass, περίεργους ή “βαρεμένους” τύπους. Θέλετε μια πράσινη σαν τον Hulk γυναικάρα με λίγα παραπάνω κιλά και …πλούσια κάλλη, ντυμένη “γκοθού”; Θέλετε έναν μπρατσαρά τύπο με στρογγυλά γυαλιά σαν του Morpheus (από το Matrix φυσικά) με μαλλί και ντύσιμο “κλαρινογαμπρός”; Τα πάντα όλα προσφέρει το Saints Row IV για τον χαβαλέ σας και μόνο, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Επειδή στην πορεία σίγουρα θα θελήσετε να …ανανεωθείτε εμφανισιακά, παραδοσιακά υπάρχουν αρκετά καταστήματα διασκορπισμένα στην πόλη, όπου μπορείτε να αγοράσετε ρούχα και να αλλάξετε την αφεντομουτσουνάρα σας! Όλα αυτά βεβαίως με το ανάλογο αντίτιμο, αν και οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, συν πως οτιδήποτε αγοράζετε το αποκτάτε μόνιμα και για μελλοντική χρήση. Αν από την άλλη δεν τα πάτε καλά με τα ρούχα, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να βγείτε γυμνοί στον δρόμο και μάλιστα υπάρχει ακόμα και ανάλογο challenge να ολοκληρώσετε, παρενοχλώντας τους γύρω περαστικούς.

Ξεχυθείτε στην πόλη
Η …προεδράρα σας λοιπόν είναι πλέον έτοιμη για δράση και εκεί είναι που ξεκινάει η μεγάλη φάση. Το γενικό στήσιμο του Saints Row IV θυμίζει τον προκάτοχό του, τουλάχιστον στη βασική δομή του gameplay. Η δράση διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στον κόσμο του εξομοιωτή, που ουσιαστικά είναι μια computer generated εκδοχή του Steelport, της πόλης του Saints Row: The Third. Ο γενικότερός σας σκοπός είναι να χακάρετε σιγά-σιγά το πρόγραμμα από μέσα, γεγονός που δικαιολογεί και τροφοδοτεί τις κύριες αποστολές σας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ένα σωρό side-missions (όπως optional quests, activities, αποστολές με συγκεκριμένου στόχους ή αποστολές hacking), σημεία για να εξερευνήσετε και collectibles για να μαζέψετε. Φυσικά μπορείτε να “κατάσχετε” όποιο όχημα θέλετε, να τρέξετε ελευθέρα στους δρόμους της πόλης, να αγοράσετε όπλα και να προκαλέσετε ένα γενικό χαμό στα πλαίσια της open-world και GTA λογικής της σειράς. Η διαφορά είναι πως εδώ έχουμε έναν εικονικό κόσμο, οπότε ίσως για πρώτοι φορά είστε “ηθικά” καλυμμένοι στο να κάνετε καφρίλες (αν και το game πάλι αντιμετώπισε προβλήματα όπως είδαμε πχ. στην Αυστραλία).

Υπάρχει και πάλι η δυνατότητα να “πειράξετε” τα οχήματά σας (για παράδειγμα προσθήκη Nitro) και να αναβαθμίσετε τα όπλα σας. Η οδήγησή είναι απλή και διασκεδαστική, όπως μας έχει συνηθίσει η Volition,Inc. Πολύ λειτουργικός και εντυπωσιακός είναι ο νέος τρόπος που αποθηκεύετε όποιο όχημα θέλετε -ξεχάστε τα γκαράζ-, καθώς μπορείτε να το ζητήσετε ανά πάσα στιγμή μέσω της επιλογής Vehicle Delivery και να υλοποιηθεί μπροστά σας. Επίσης όσο παίζετε και κάνετε ..τα δικά σας, κερδίζετε χρήματα (ή cache όπως λέγεται in-game) και XP. Με το τελευταίο ανεβαίνετε level, που σημαίνει πρακτικά ότι ξεκλειδώνετε σταδιακά νέα upgrades και λοιπά καλούδια, ενώ με το cache προφανώς τα αγοράζετε, αυτά και άλλα πολλά.

Ποιός Neo; Έλα μωρέ το γατάκι!
Η μεγάλη έκπληξη όμως που κάνει τη διαφορά στο Saints Row IV είναι οι υπερδυνάμεις που αποκτάτε -και πολύ νωρίς μάλιστα- στο παιχνίδι. Εφόσον βρίσκεστε σε έναν κόσμο σαν το Matrix, τίποτα δε σας εμποδίζει από το να γίνετε ο Neo του! Σε μια προσθήκη που θυμίζει αρκετά σαν gameplay το Prototype, ο the Boss μπορεί να τρέξει με υπεράνθρωπη ταχύτητα, να πηδήξει πιο ψηλά και από κτίρια, να αιωρηθεί στον ουρανό, να εξαπολύσει ριπές φωτιάς από τα χέρια του και διάφορα ακόμα απολαυστικά πράγματα.

Οι υπερδυνάμεις αυτές ανεβάζουν τον δείκτη διασκέδασης κατακόρυφα και σας δίνουν μία γεύση παντοδυναμίας. Ίσως αλλοιώνουν λίγο τον χαρακτήρα του παιχνιδιού (πχ. μπορεί κάποιος να θεωρεί πλέον άχρηστα τα οχήματα εφόσον μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από αυτά), όμως συμβάλλουν τελικά σε μια αίσθηση ελευθερίας που λίγα games προσφέρουν και φυσικά είναι 100% εντός της Saints Row “ακυρίλας”. Η πόλη πλέον μετατρέπεται σε μια τεράστια …παιδική χαρά όπου μπορείτε να πάτε όπου θέλετε και να κάνετε ότι θέλετε. Οι υπερδυνάμεις αυτές ξεκλειδώνουν και γίνονται upgrade με τη χρήση των λεγόμενων clusters, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον χάρτη και καλείστε να τα συγκεντρώσετε. Επίσης υπάρχουν νέα είδη αποστολών ειδικά σχεδιασμένες για τις τρομερές ικανότητές σας.

President Unleashed

Μπορεί οι υπερδυνάμεις να αποτελούν το κύριο …παιχνιδάκι σας πλέον, αλλά δεν ξεχνάμε πως υπάρχει και το “παραδοσιακό” gameplay. Θα μου πείτε, τι να τα κάνετε τα όπλα όταν περιφέρεστε σαν άλλος Alex Mercer, αλλά το παιχνίδι ονομάζεται Saints Row IV που σημαίνει πως αν μη τι άλλο υπάρχει ενδιαφέρον σε αυτό τον τομέα. Ta melee όπλα κυμαίνονται από ρόπαλα και ενεργειακά σπαθιά (στυλ lightsaber) μέχρι μεγάλους -αυτή τη φορά δεν είμαστε ανυποψίαστοι έτσι;- δονητές!

Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Είναι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. και αρχηγός μιας γνωστής συμμορίας παγιδευμένος από έναν εξωγήινο πολέμαρχο σε μια φανταστική προσομοίωση του πραγματικού κόσμου;

Το υπόλοιπο οπλοστάσιο περιλαμβάνει πιστόλια, SMGs, καραμπίνες, rifles αλλά και διάφορα πιο ιδιαίτερα “μαραφέτια” όπως το …μουσικό Dubstep Gun ή το Black Hole Launcher -νομίζω το όνομα περιγράφει την λειτουργία του. Να αναφέρουμε εδώ πως ένα καλό θέμα για τους πιο “ψαγμένους” είναι ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που έχουν αναφορές σε γνωστά έργα (για παράδειγμα πιστόλι βγαλμένο από το Blade Runner) και όχι μόνο.

Το μόνο ίσως μειονέκτημα από όλα αυτά που αναφέρουμε τόση ώρα είναι ότι τελικά γίνεστε τόσο ισχυρός που το παιχνίδι χάνει σε επίπεδο πρόκλησης. Αν σε αυτό προστεθεί το κάπως “παιδικό” gunplay αντιλαμβάνεστε πως οι μάχες θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, χωρίς να αφαιρούν πολλά από την “κουλή” διασκέδαση συνολικά του τίτλου. Άλλωστε δεν μιλάμε για ένα “σοβαρό” shooter εδώ πέρα!

Εξάλλου το ενδιαφέρον -παρόλο που ίσως στη πορεία του παιχνιδιού αρχίζει να φθίνει-, προσπαθεί να διατηρείται με διάφορες ευφάνταστες προσθήκες. Τέτοιες είναι μικρές “αποδράσεις” στον πραγματικό κόσμο, στις οποίες φυσικά δεν έχετε τις υπερδυνάμεις και ενισχύουν αυτό το Matrix αίσθημα, ταξίδια σε έναν κόσμο που θυμίζει αμερικάνικη sitcom των ’60s, αποστολές βγαλμένες από άλλα γνωστά games (πχ. Metal Gear Solid), η επιστροφή του Professor Genki και πολλά άλλα ακόμα που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας -πάντα με το παλαβό ύφος που διέπει την δημιουργία της Volition,Inc.

Φώναξε “πρόεδρε” και θα γυρίσουν όλοι
Το multiplayer παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Φέτος υπάρχει μόνο το στάνταρ Co-op mode για δύο παίκτες, όπου μπορείτε να παίξετε με έναν φίλο σας ή κάποιον …άσχετο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο δείκτης διασκέδασης είναι και εδώ μεγάλος και μάλιστα υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση στο να βλέπετε ακόμα έναν περίεργο τύπο -ή τύπισσα- σαν και εσάς να χοροπηδάει σαν ένας ζωντανός Bomb Jack στην ίδια πόλη. Αν περιμένετε να δείτε άλλα modes όπως το προπέρσινο Whored mode, δυστυχώς ατυχήσατε! Πάντως, το κύριο story θα σας πάρει περίπου είκοσι ώρες για να ολοκληρωθεί, χρόνος που αντιλαμβάνεστε πως μεγαλώνει εάν απλά τριγυρνάτε κάνοντας διάφορες τρέλες.

Μια από τα ίδια
Τα γραφικά του Saints Row IV χρησιμοποιούν την engine του προκάτοχού του και δυστυχώς φαίνονται να έχουν μείνει στάσιμα σε παλιότερες εποχές. Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια μονίμως νυχτερινή πόλη, κάτι το οποίο προσδίδει μια ρετρό αισθητική και μια sci-fi-τύπου Blood dragon ατμόσφαιρα (σε συνδυασμό με τα πολλά νέον φώτα και τα εξωγήινα κτίσματα), αλλά αυτό βοηθάει στην καλλιέργεια μιας μονοτονίας μετά από κάποια ώρα. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι το εικονικό Steelport δεν είναι και η πιο ευφάνταστη πόλη που έχετε δει, αντιλαμβάνεστε πως θα μπορούσαν και καλύτερα οι developers. Τουλάχιστον το μέρος δείχνει αυτή τη φορά κάπως πιο “ζωντανό” σε σχέση με το Saints Row IV.

Περνώντας στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι τώρα, εδώ έχουμε μια γενική μετριότητα. Το Saints Row IV απέχει από τους μεγάλους σύγχρονους τίτλους με γραφικά που δείχνουν ξεπερασμένα. Τα textures παρουσιάζουν σχετική ποικιλία αλλά είναι χαμηλής ανάλυσης και με …αρχαίο mapping ενώ τα effects είναι υποτυπώδη. Τουλάχιστον ξεχωρίζουν τα πολύ καλά animations του χαρακτήρα σας και τα λειτουργικά στα πλαίσια του γενικού χαβαλέ physics. Να αναφέρουμε πάντως πως το οπτικό αποτέλεσμα σε PC είναι για μια ακόμη φορά ανώτερο από τις κονσόλες, ενώ δεν παρατηρήσαμε πτώσεις στο frame rate ή άλλα σοβαρά bugs. Πάντως, η φύση του Saints Row IV και το παλαβό gameplay προσδίδουν “ελαφρυντικά” στο τεχνικό κομμάτι.

Συγκέντρωση αστέρων
Στον ήχο τα πράγματα είναι πολύ πιο προσεγμένα. Να αναφέρουμε πως όταν φτιάχνετε τον ήρωά σας επιλέγετε και την φωνή του. Μία από τις επιλογές αυτές ονομάζεται “Nolan North Voice” και όπως ίσως και να μαντέψατε, το voice-over ανήκει στον …Nolan North! Σε άλλη επιλογή ακούτε τον Troy Baker (ο Booker DeWitt του Bioshock Infinite), ενώ γενικώς στο σπικάζ συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως ο Roddy Piper ή ο Neil Patrick Harris. Υψηλά production values λοιπόν για την αμερικάνική εταιρεία, που δημιουργεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στον τομέα της μουσικής ξεχωρίζουν και πάλι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που ακούτε στη διάρκεια του παιχνιδιού. Υπάρχει μια φοβερή ποικιλία από rock, hip-hop, reggae μέχρι κλασική μουσική, ενώ ακούγονται πολλά γνωστά κομμάτια που μάλιστα “πέφτουν” σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού έτσι, για την πώρωση! Τα ηχητικά εφέ κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς να έχουμε κάτι το συγκλονιστικό.

Εξωγήινος χαβαλές!
To Saints Row IV συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του και μάλιστα, χωρίς ντροπές και αναστολές, “τολμά” να γίνει ακόμα πιο ακραίο, πιο εξωφρενικό και πιο χαβαλεντζίδικο από ποτέ. Οι υπερδυνάμεις που αποκτάτε το καθιστούν πλέον μια ένα περίεργο αμάγαλμα του GTA, του Prototype, του The Matrix και διάφορων παρόμοιων games (και ταινιών), σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ (πίσω από τις φαινομενικές “χοντράδες” υπάρχει ένα πιο καυστικό υπόβαθρο) και υψηλό δείκτη διασκέδασης.

Τα …προβληματάκια φυσικά δεν λείπουν, με κυριότερο ίσως την αίσθηση ότι όταν φθίνει ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίζει να εισέρχεται ένα στοιχείο μονοτονίας, αλλά όπως και να έχει έχουμε ακόμα ένα “τρελό” παιχνίδι με το οποίο εγγυημένα θα ξεφύγετε για λίγο από την …πεζή πραγματικότητα και θα περάσετε καλά!

Θετικά:
– Διασκεδαστικές υπερδυνάμεις
– Έντονο χιούμορ, “ότι να΄ναι” story
– “Τρελό” customization του χαρακτήρα σας
– Παλαβή δράση με απλό χειρισμό

Αρνητικά:
– Μέτρια γραφικά
– Το σκηνικό γίνεται μονότονο από ένα σημείο κι έπειτα καθώς οι μάχες χάνουν σιγά-σιγά το ενδαφέρον

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Διατηρεί το καλό όνομα της σειράς και προχωράει την παράνοια ένα βήμα παραπέρα!

Γρηγόρης Βούλγαρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης