Έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ομοφυλόφιλοι αλλά και διεμφυλικοί είναι κάποιοι από τους 242 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενήθηκαν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε οικογένειες πολιτών μέσω του προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Action for Refugees.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα πυροσβεστικής παρέμβασης, το οποίο προσφέρει άμεσες λύσεις σε πρόσφυγες που έχουν μια έκτακτη ανάγκη να καλύψουν, όπως τη γέννηση ενός μωρού. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη του κάθε πρόσφυγα ξεχωριστά, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης, ιατρικής περίθαλψης, παροχής νομικών συμβουλών, και ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή του προγράμματος, το Δεκέμβριο του 2015, 24 άτομα έχουν επανενωθεί με τις οικογένειες τους ενώ 100 έχουν κάνει αίτηση ασύλου για μετεγκατάσταση.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέβλεψε έγκαιρα μια σημαντική ανάγκη την οποία άλλοι δήμοι ούτε με το κιάλι δεν την έχουν δει ακόμα, την ανάγκη να φιλοξενηθούν και να μην υπάρχουν στο δρόμο ευάλωτοι πρόσφυγες» επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Σοφία Ιωάννου, διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού Solidarity Now μέσω του οποίου έλαβε το πρόγραμμα 200.000 ευρώ.

Πίσω από τη χρηματοδότηση του προγράμματος βρίσκεται το ίδρυμα Σόρος. Σε παρέμβαση του ο Γιάννης Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της χρηματοδότησης ότι πρέπει να πάψει η συνωμοσιολογία ότι ο Σόρος θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα. “Όσο καιρό συνεργαζόμαστε με το ίδρυμα Σόρος, ποτέ δεν έγινε κάποια παρέμβαση στη δουλειά μας” ανέφερε ο δήμαρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να γίνουν δράσεις για την απασχόληση των παιδιών που μένουν στα camps. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία “Σχολείων Δρόμου”, όπου δάσκαλοι θα επισκέπτονται τα κέντρα φιλοξενίας και θα διδάσκουν τα προσφυγόπουλα.

Το Action for Refugees θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου και ακόμα δεν υπάρχουν νέα για το αν θα συνεχιστεί ή θα λάβει εκ νέου χρηματοδότηση από τον ίδιο ή άλλο φορέα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αρσις, την Praksis, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και το SolidarityNow.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης