Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης-ναυτεργατών, με φόντο την ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών του Πάσχα και την τεράστια οικονομική ζημία των εμπόρων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι ήδη υπέστησαν πλήγμα από το πολυήμερο θρίλερ με την απεργία της ΠΝΟ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη και των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία εμφανίστηκαν διχασμένα και αποφάσισαν την αυριανή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, παρατείνοντας την αγωνία των πολιτών. Ωστόσο, μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού, η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο επιστράτευσης είναι ορατό, σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω οι ναυτεργάτες.

Καταγγελίες για υποκινούμενες απεργίες

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πίεζε την ΠΝΟ να πάρει απόφαση εντός της ημέρας. «Μετά από πολύωρη συνάντηση, η κυβέρνηση διά των συναρμοδίων υπουργών απάντησε στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στο ΝΑΤ αλλά και στον Οίκο Ναύτου, τα οποία επιδόθηκαν και γραπτώς προς τους συνδικαλιστές ναυτικούς» τόνισε μετά τη συνάντηση η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δίνονται οι προτάσεις της κυβέρνησης που σε ορισμένα θέματα αφορούν και εξαιρέσεις, μιας και το ναυτικό επάγγελμα είναι ιδιαίτερο» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση στην ΠΝΟ, είναι σαφές ότι συγκεκριμένα στελέχη της που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει η κυβέρνηση, αν θα υπάρξει δηλαδή συνεργασία και συμφωνία».

Οι επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, τόνισε η κα Διαμαντοπούλου και ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκαν απειλές από μερίδα της ΠΝΟ για απεργίες τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, δηλαδή ευθείες απειλές για τη λειτουργία του τουρισμού, που είναι η πιο σημαντική πηγή πλούτου αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα, που είναι σε κρίση, όπως είπε.

«Έγινε μια νέα διεξοδική συζήτηση και νομίζω ότι υπήρξαν σαφείς απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα θέματα» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤ και τις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα επιδόματα.

«Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό»

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι έγινε μια συζήτηση για τα θέματα της ναυτεργασίας, αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές από πλευράς υπουργείου στον βαθμό και στην προσδοκία που είχε η Ομοσπονδία. «Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό» τόνισε και ανέφερε ότι θα συνέλθει η ΠΝΟ, για να διατυπώσει την απάντησή της.

«Η απεργία της ΠΝΟ ισχύει»

«Δεν ήρθανε για να συζητήσουμε, αλλά ήταν στο πλαίσιο επικοινωνίας και υπονόμευσης της απεργίας με όλα τα μέσα» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σάββας Τσιμπόγλου, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση της ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο κ. Τσιμπόγλου τόνισε ότι έγιναν υποδείξεις από την υπουργό για το πότε θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ την κατήγγειλε ότι παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Η απόφαση για την απεργία ισχύει και έχει ληφθεί και από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και κάλεσε την κα Διαμαντοπούλου να επισκεφτεί το λιμάνι, για να δει τι γνώμη έχει ο λαός.

Μίνι-υπουργικό για την απεργία της ΠΝΟ

Για περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η δεύτερη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης.

Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί. Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό εν όψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».

Διαβάστε επίσης:

Το ΚΚΕ στηρίζει τους ναυτεργάτες

Θρίλερ με την ΠΝΟ- Τη Μ. Δευτέρα η απόφαση

Μεγάλη Εβδομάδα… απεργιών

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης