Της Άντζελας Πεΐτση

Διάχυτη είναι στους κύκλους του αγροτικού κόσμου, η αμφιβολία για το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μετά από την περσινή «άκαρπη» ουσιαστικά κατάληξη που είχαν οι σαράντα και πλέον «σκληρές» μέρες στα μπλόκα ανά την επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι στηρίζουν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων αλλά «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την έκβασή του. Αιτία δεν είναι άλλη, όπως εξήγησαν υψηλόβαθμοι αγροτικοί κύκλοι στο zougla.gr, από την άκαμπτη στάση της Κυβέρνησης. «Δεν ιδρώνει το αφτί της», είπαν χαρακτηριστικά και υπενθύμισαν το τι έλεγε πάνω στα τρακτέρ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως τότε αντιπολίτευση και ποια είναι σήμερα η στάση που κράτησε απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, τι ψήφισε και τι εφάρμοσε.

Το zougla.gr επικοινώνησε και κατάγραψε την άποψη του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και επικεφαλής του «Συνδέσμου Ενώσεων και Συνεταιρισμών Ελλάδος», Αλέξανδρου Κοντού και του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τσιχίτα.

Αλέξανδρος Κοντός: «Το 2017 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο»

Ο επικεφαλής του «Συνδέσμου Ενώσεων Συνεταιρισμών Ελλάδος», Αλέξανδρος Κοντός, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr υπογράμμισε: «Το 2017 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας των αγροτών και πολύ φοβάμαι πως αυτά τα δύο θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα και το εισόδημα των αγροτών όσο και στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής. Δηλαδή, προβλέπεται μια σημαντική συρρίκνωση και μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας». Και είπε χαρακτηριστικά: «Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον δε θα είναι βιώσιμες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στο τι επικρατεί στον αγροτικό τομέα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να μη χαθεί η πρωτογενής παραγωγή, τόνισε ό,τι μπορούν να διορθωθούν και να καταργηθούν σειρά μέτρων που πλήττουν σήμερα τους αγρότες «αλλά όχι με την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση. Ένα «κακό» οκτάμηνο του 2015, οδήγησε στη λήψη αυτών των αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr: «Δεν υπήρχε λόγος να «ανοίξει» το αγροτικό θέμα. Είχε «κλειδώσει» και δε χρειαζόταν. Η σημερινή κυβέρνηση το «άνοιξε» με δυσμενέστατες αποφάσεις για την ελληνική γεωργία και για την ελληνική περιφέρεια. Τονίζω πως οι επιπτώσεις από τα «παράλογα» αυτά μέτρα αφορούν σε ολόκληρη την περιφέρεια της χώρας μας».

Χρήστος Τσιχίτας: «Να συμπορευτούν με τις κινητοποιήσεις μας όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχίτας, τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Πρέπει να βγουν και να διαμαρτυρηθούν οι αγρότες, αρκεί να μην κλείσουν τους δρόμους. Να μείνουν οι δρόμοι «ελεύθεροι» κι εμείς να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Αλλά, όχι μόνοι μας. Καλούμε και τις άλλες επαγγελματικές τάξεις, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, να συμπορευτούν μαζί μας για να διεκδικήσουμε ενωμένοι, μικρότερη φορολογία και λιγότερα χρήματα για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που ισχύουν πλέον με το νέο ασφαλιστικό νόμο».

Ο κ. Τσιχίτας, μεταξύ άλλων παρατήρησε, ως προς την ανησυχία των αγροτών για το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων: «Με ασφαλιστικές εισφορές που ουσιαστικά είναι «φορομπηχτικές» και με «αυτήν» τη φορολογία, η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο χειροτερεύει. Δεν αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου ούτε οι αποσβέσεις ούτε τα έξοδα που σχετίζονται με τη γη και τα μηχανήματα.
Ταυτόχρονα, μιλάμε για μικρότερο κόστος παραγωγής κι ανεβαίνει η φορολογία στο πετρέλαιο, αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% σε όλα τα είδη, όλα αυτά αποτελούν βασικά αιτήματα των αγροτών αλλά δεν εισακούστηκαν. Έχουν υπογραφεί και γι’ αυτό το λόγο δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία για την έκβαση των κινητοποιήσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης