Η μόνιμη επωδός «δεν γνωρίζω, αυτά συνέβησαν πριν αναλάβω εγώ» στην κατάθεση του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη όχι μόνο άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens αλλά προκάλεσε αίσθηση ακόμη και στους δικαστές.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της κατάθεσής του ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010 Παναγής Βουρλούμης προσπάθησε μάλλον να συσκοτίσει παρά να φωτίσει τα όσα κρύβει η επίμαχη προγραμματική συμφωνία του Οργανισμού με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του η οποία υπεγράφη το 1997. Με το επιχείρημα ότι ο κ. Βουρλούμης ανέλαβε το 2004 έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς για πολιτικές ευθύνες ενώ για την …ταμπακιέρα δεν ήταν σε θέση να… απαντήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του”, είπε ο κ. Βουρλούμης.

Αν και παραδέχτηκε πως δεν είναι ασυνήθιστες οι παρεμβάσεις σε θέματα προμηθειών, λέγοντας πως «μπορεί κάποιος υπουργός να πάρει τον επικεφαλής του ΟΤΕ και να του πει κάτι» , ο ίδιος αρνήθηκε πως προσπάθησε κάποιος να τον επηρεάσει ποτέ. «Είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο τότε υπουργός Μεταφορών μου ζήτησε να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα”.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία με την Siemens κατέθεσε ότι υπεγράφη τη δεδομένη στιγμή γιατί επιτρεπόταν η απευθείας ανάθεση ενώ στη συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε οτι η συγκεκριμένη συμφωνία “ήταν μεγάλη και οικονομικά και τεχνολογικά για τον ΟΤΕ καθώς η προμήθεια εξοπλισμού καθορίζει την πορεία μιας εταιρείας στο μέλλον”, επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο “ανοιγαν” οι επικοινωνίες και αυξανόταν ο ανταγωνισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βουρλούμης ωστόσο μίλησε για 2-3 επισκέψεις στο γραφείο του από τους συγκατηγορούμενούς του, Μιχ. Χριστοφοράκο και Πρ. Μαυρίδη « για τεχνικά ζητήματα.» Όσον αφορά τον κ. Μαυρίδη, υποστήριξε ότι είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. « Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ’ αυτού”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης